Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, με τη συμπρωτεύουσα μέσα σε περίπου ένα μήνα να πηγαίνει από… τα εύσημα του Σωτήρη Τσιόδρα, επειδή «πήρε το μάθημά της», να βρίσκεται μια ανάσα πριν το ολικό lockdown.

Η Θεσσαλονίκη για μια ακόμα ημέρα κατέκτησε τη «μαύρη» πρωτιά με 449 κρούσματα. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός έρχεται μετά το χθεσινό σοκ των 839 κρουσμάτων.

Οι παραπάνω αριθμοί «φωνάζουν» ολικό lockdown, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στην πόλη είναι τεράστιο και υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για το αν θα αντέξει το σύστημα υγείας, καθώς ήδη έχει αποφασιστεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης με αεροδιακομιδή ασθενών σε άλλες πόλεις, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι το μεγάλο φορτίο που έχει συσσωρευθεί στην πόλη επηρεάζει αρνητικά και τις άλλες πόλεις της βορείου Ελλάδας. Μετά τις Σέρρες που κατέγραψαν δεκάδες κρούσματα τις τελευταίες ημέρες τώρα η διάδοση του ιού βρήκε έδαφος και στη Δράμα η οποία κατέγραψε μέσα σε ένα 24ωρο 90 κρούσματα.

Ενδεικτικά είναι μάλιστα τα όσα είπε ο καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος δήλωσε ότι «στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι άσχημα, στην Αθήνα τα πράγματα είναι προβληματικά».

Καθοριστικές οι επόμενες 5 ημέρες για το ολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη

Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εφαρμογή των μέτρων και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA οι επόμενες 4 – 5 ημέρες είναι πολύ κρίσιμες και θα κρίνουν το αν η πόλη θα μπει σε γενικευμένο lockdown, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι δυσοίωνες.

Τα νοσηλευτικά ιδρύματα και κυρίως οι ΜΕΘ είναι σε «έμφραγμα».

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης ήδη άρχισε να εφαρμόζεται, στο νοσοκομείο Παπανικολάου προστέθηκαν ακόμα 7 κλίνες, έφτασε τις 25 και διαθέσιμες τώρα είναι μόλις δύο.

Το ΑΧΕΠΑ που ήταν σε πληρότητα 60% την Τετάρτη, την Παρασκευή έφτασε στο 100%.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι και το στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με 4 κλίνες ρίχνεται στη μάχη με τον ιό.

Τι προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού, έθεσε σε εφαρμογή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα το σχέδιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη.

Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.

Ο υπουργός Υγείας θα ενημερώσει τους αρμόδιους τομεάρχες των κοινοβουλευτικών κομμάτων το μεσημέρι της Δευτέρας και συγκεκριμένα στις 14:00. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες δε, εξετάζεται διευρυμένο σχέδιο αεροδιακομιδών από τη Θεσσαλονίκη προς άλλες περιοχές με διαθέσιμες ΜΕΘ.

Αναστατωμένοι οι κάτοικοι της πόλης

Η θεαματική αύξηση των κρουσμάτων έχει προκαλέσει την ανησυχία και των κατοίκων της πόλης οι οποίοι πλέον συμφωνούν με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι οι Έλληνες πρέπει να φτάσουν στο απροχώρητο για να αντιληφθούν ότι πρέπει να λάβουν μέτρα σε σημείο που γίνονται οι ίδιοι ελεγκτές σε συμπολίτες τους που επαναπαύονται σε ημίμετρα.

Στόχος όλων είναι να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα καθώς η αυξητική τάση που παρουσιάζουν καθημερινά τα κρούσματα ενδεχομένως να οδηγήσει και σε άλλα πιο αυστηρά μέτρα ενώ ο υπουργός Υγείας θα μεταβεί εσπευσμένα το πρωί στη Θεσσαλονίκη για συσκέψεις με τοπικούς φορείς.

Πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην πόλη , κατηγορώντας την ότι καθυστέρησε να πάρει μέτρα.