Μεγαλώνει διαρκώς η τραγωδία στην Τουρκία, καθώς συνεχίζονται οι δραματικές προσπάθειες διάσωσης εγκλωβισμένων από τα συντρίμμια στις γειτονιές της Σμύρνης μετά τον φονικό σεισμό. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι στιγμές ελπίδας και αισιοδοξίας, όπως αυτή τα ξημερώματα Κυριακής.

Ειδικότερα, από τα ερείπια κτιρίου που είχε ισοπεδωθεί ανασύρθηκε ένας 70χρονος, όπου παρέμεινε παγιδευμένος για 33 ώρες.

Ο 70χρονος Αχμέτ Τζιτίμ ανασύρθηκε από τα συντρίμμια του κτιρίου κατοικιών «Riza Bey», ένα από τα 20 κατοικημένα κτίρια που κατέρρευσαν εξαιτίας του ισχυρού σεισμού της Παρασκευής.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, άπαντες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα μόλις οι διασώστες ανέσυραν τον 55χρονο, ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, χωρίς πάντως να είναι γνωστά περαιτέρω στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του.

Ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτσά, έκανε λόγο για ευχάριστη εξέλιξη. «Ο 70χρονος Αχμέτ Τζιτίμ, η δύναμη της αφοσίωσής του στη ζωή, κατάφερε να επιβιώσει από τα ερείπια με τη βοήθεια των διασωστών. Παρακολούθησα αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος ευχήθηκε στον πληγέντα να αναρρώσει γρήγορα, η γενική του κατάσταση είναι καλή.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο της διάσωσης:

Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων

Στο μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 51, ενώ περίπου 1.000 είναι οι τραυματίες.

Από τους τραυματίες, περίπου 700 άτομα έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία, ενώ περισσότεροι από 200 νοσηλεύονται ακόμη. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τον αριθμό των ανθρώπων που αγνοούνται, με τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας να κάνουν λόγο για δεκάδες ανθρώπους.

Οι ενέργειες διάσωσης θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό και σήμερα, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 5.700 άνθρωποι από διάφορες υπηρεσίες και ΜΚΟ λαμβάνουν μέρος σε αυτές.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι «εάν υπάρχουν επιζώντες, έχουμε αρκετές πιθανότητες να τους σώσουμε για 72 ώρες».