Βίντεο διάρκειας 20 λεπτών κυκλοφόρησε το ΚΚΕ με τίτλο «Χρυσή Αυγή: Ποιοι την «φούσκωσαν» και ποιοι την πολέμησαν».

Από το περιθώριο στο προσκήνιο

Στο βίντεο αυτό γίνεται αναφορά για το πως μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση όπως η Χρυσή Αυγή, βγήκε από το περιθώριο στο προσκήνιο.  Ενώ παρουσιάζεται η στήριξη της από το ίδιο το σύστημα και τμήματα της αστικής τάξης.

Αναφέρεται στις πρώιμες σχέσεις με χουντικούς, αντικομμουνιστές, με άλλες φασιστικές ομάδες που δρούσαν βίαια, με βομβιστικές επιθέσεις, τραμπουκισμούς, επιθέσεις σε μετανάστες, γραφεία του ΚΚΕ, σχολές, σχολεία και διαδηλώσεις.

Στο βίντεο προβάλλεται το πως αποτέλεσε «ευκαιρία» η οικονομική κρίση για τη γιγάντωση της Χρυσής Αυγής, σχολιάζεται το «»λιβάνισμα» από τα ΜΜΕ» ενώ παρουσιάζεται και η βίαιη ναζιστική εγκληματική δράση, με καταδρομικές επιθέσεις σε αλλοδαπούς και συνδικαλιστές. Οι δολοφονίες.

Οι ευθύνες και η ανοχή

Γίνεται επίσης λόγος για τις «πολιτικές ευθύνες και ποιοι καλλιέργησαν την ανοχή απέναντι της» ενώ τονίζεται ότι ότι για τη στήριξη της Χρυσής Αυγής επιστρατεύτηκε η θεωρία των «δύο άκρων».

Τέλος γίνεται ακόμη λόγος για τα «συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία της πολύκροτης δίκης, για τον βαθιά συστημικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής», την καταδίκη της από το δικαστήριο και η μεγάλη συμβολή της πάλης του λαού.

Η αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου

Το βίντεο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο Κερατσίνι χτες Παρασκευή με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Η Δίκη της Χρυσής Αυτής. Η αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου της εγκληματικής – ναζιστικής οργάνωσης».

Στην εκδήλωση αυτή παραβρέθηκαν οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής στη Δίκη της Χρυσής, Χρύσα Παπαδοπούλου και Ανδρέας Τζέλης (για την υπόθεση της δολοφονίας Φύσσα),  Μαριάνθη Γκαβαϊσέ, Τάκης Ζώτος, Θανάσης Καμπαγιάννης, Ευγενία Κουνιάκη, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας (για την υπόθεση της επίθεσης στους Αιγύπτιους αλλιεργάτες), καθώς και οι Παναγιώτης Σαπουντζάκης, Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, Άγγελος Βρεττός (για την υπόθεση της επίθεσης στο ΠΑΜΕ).

Το παρών έδωσε και η Μάγδα Φύσσα, την οποία υποδέχτηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας ενώ ξεχωριστή ήταν η στιγμή όταν στο τέλος της εκδήλωσης της προσφέρθηκαν λουλούδια «ως ένδειξη ευγνωμοσύνης» -όπως είπε ο Αγγ. Βρετός «για τη δύναμη που μας έδωσες όλα αυτά τα χρόνια. Να είσαι βέβαιη ότι o Παύλος και όλα τα θύματα του φασισμού θα ζουν για πάντα βαθιά μέσα στις καρδιές μας και στους αγώνες μας. Να είσαι πάντα καλά και δυνατή».