Κόντρα ανάμεσα στον Χρήστο Σταϊκούρα και την Έφη Αχτσιόγλου ξέσπασε μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και εργαζόμενους στο πλαίσιο των νέων περιοριστικών μέτρων.

Επιμένει στα ίδια

Η Έφη Αχτσιόγλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποτυχία που θα «πληρώνουν για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κυβέρνηση αδιόρθωτη για τη δημόσια υγεία και για την οικονομική επιβίωση των πολιτών».

Ειδικότερα η κα Αχτσιόγλου σημείωσε ως στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας η κυβέρνηση «όχι απλώς επιμένει στα ίδια, απολύτως ανεπαρκή μέτρα, στην ίδια λανθασμένη κατεύθυνση που ακολουθεί εδώ και μήνες, αλλά πηγαίνει πιο πίσω και από τον κακό της εαυτό».

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Καμία απευθείας επιχορήγηση των επιχειρήσεων που με ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης αναγκάζονται σε κλείσιμο, εστίαση, γυμναστήρια, επιχειρήσεις στον πολιτισμό κ.λπ. Καμία αποζημίωση για τους επαγγελματίες». Επιπλέον, «καμία κάλυψη των μισθών των εργαζομένων, καμία προστασία των σχέσεων εργασίας τους. Μόνο επανάληψη της επιδότησης της ανεργίας, του επιδόματος φτωχοποίησης των 534 ευρώ, και της ασπιρίνης των αναστολών πληρωμών, που δεν καλύπτουν καν τις τρέχουσες οφειλές πλην ΦΠΑ Νοεμβρίου».

Άγνοια

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε σταθερά αδιόρθωτη την κα Αχτσιόγλου λέγοντας ότι «δεν διάβασε την ανακοίνωση. Την καλούμε να τη διαβάσει». Και σε ότι αφορά τα μέτρα το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει:

Τα νέα μέτρα αφορούν εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, ανέργους, επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, και κυρίως τις μικρομεσαίες, και διαμορφώνονται σε 2,3 δισ. ευρώ επιπλέον μέχρι τα τέλη του έτους.

Να της (σ.σ. κας Αχτσιόγλου) υπενθυμίσουμε επίσης ότι επί υπουργίας της, το 2018, ο βασικός μισθός ήταν αυτό που ονομάζει σήμερα «επίδομα φτωχοποίησης» και 654.899 άνθρωποι – σχεδόν το 1/3 των εργαζομένων – απασχολούνταν με μερική απασχόληση και είχαν μέσο μεικτό μισθό 391,32 ευρώ τον μήνα. Ελπίζουμε τα λάθη της, αυτή τη φορά, να οφείλονται σε βιασύνη, και όχι, και πάλι, σε άγνοια».

Από την πλευρά της η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, επιπλέον χαρακτηρίζει ως «εξωφρενικό» η κυβέρνηση να μην προβλέπει κάποια ενίσχυση του δημόσιου συστήματος, όπως αναφέρει, ακόμα και τούτη την ώρα που είναι στα όρια του.