Οδηγίες για την προστασία από τον κορωνοϊό έδωσε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η κ. Ματίνα Παγώνη πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ.

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, ο κόσμος αλλά και οι νέοι έχουν αρχίσει να προβληματίζονται με τα τετραψήφια νούμερα κρουσμάτων.

Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει χαμηλώσει και οι νεότεροι σε ηλικία νοσούν συνήθως με πιο απλά συμπτώματα ωστόσο δεν παύουν να μεταδίδουν τη νόσο στους γύρω τους.

Ειδικότερα για τους νέους, σημείωσε ότι είναι κατανοητό πως δεν μπορεί να κλειστούν μέσα στο σπίτι. Εκείνο που πρέπει να κατανοήσουν, είναι ότι πρέπει να φορούν τη μάσκα, να κρατούν αποστάσεις και ει δυνατόν να βρίσκονται σε μικρές παρέες.

Ενώ το μήνυμα που θέλει να περάσει η κ. Παγώνη, είναι να φοράμε σωστά τις μάσκες, καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα. «Δεν έχει νόημα να φοράς τη μάσκα κάτω από τη μύτη» είπε.

Και συνέχισε: «Τρεις παράμετροι μας ανησυχούν: η αύξηση των κρουσμάτων, η αύξηση των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid που είναι πάνω από 1.000 και κάποιοι από αυτούς μπορεί να κάνουν υποτροπή και να διασωληνωθούν, και τέλος οι διασωληνωμένοι».

Ως προς τους θανάτους που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα ήταν αρκετοί, ωστόσο ο μέσος όρος ηλικίας ήταν υψηλός και υπήρχαν υποκείμενα νοσήματα.

Στο ερώτημα αν αυτοί οι άνθρωποι με το βεβαρυμμένο ιστορικό θα μπορούσαν να είχαν υποκύψει και σε περίπτωση που είχαν νοσήσει από εποχική γρίπη, δεν το απέκλεισε τονίζοντας ότι «κανείς δεν το γνωρίζει αυτό».

Φυσικά πεθαίνουν άνθρωποι από γρίπη, είπε η κ. Παγώνη, που συμπλήρωσε ωστόσο ότι η διαφορά είναι ότι ο covid είναι ένας άγνωστος κορωνοϊός, επιθετικός και μολυσματικός.

Η μάσκα σώζει ζωές και σύμφωνα με μελέτες προφυλάσσει κατά 75-80%, συμπλήρωσε.

Ενώ στάθηκε στη σημασία του σωστού αερισμού των κλειστών χώρων στα γραφεία αλλά και στο σπίτι. «Θα συνηθίσουμε παρόλο που σε λίγο θα έχουμε χειμώνα, τα παράθυρα να ανοιγοκλείνουν στο σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό να αλλάζει ο αέρας».