Μεγαλύτερη ευελιξία στις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων, εξορθολογισμός της χρήσης και του κόστους των υπερωριών, νέοι κανόνες στην οργάνωση απεργιών, λειτουργία του ψηφιακού ωραρίου, οριοθέτηση της τηλεργασίας και καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας μαζί με σημαντικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο – σκούπα, το οποίο παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ειδικότερα στο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο δίνεται εντός των ημερών σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπονται μεταξύ άλλων:

Κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας.

-Τι προβλέπεται για την αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών και την προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή

-Σαρωτικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και την οργάνωση απεργιών. Τι θα ισχύει για καταλήψεις χώρων και εισόδων και άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας

-Με προσωπικό ασφαλείας οι απεργίες στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο

Διαβάστε περισσότερα στα ΝΕΑ που κυκλοφορούν την Παρασκευή