Με την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων, με τις περιοχές να βρίσκονται στο «κόκκινο», με τον φόβο των lockdown, η σκέψη πολλών στρέφεται και πάλι προς τις ΜΕΘ, όπως γινόταν και τον περασμένο Μάρτιο. Η μάχη ζωής που δίνεται μέσα από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι τώρα εντελώς διαφορετική. Ίσως για πρώτη φορά, με τη νέα προέλαση του φονικού ιού,  ορισμένοι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ δεν είναι μόνοι τους. Είναι μαζί με τις συζύγους τους! Ναι, δεν διαβάσατε λάθος, στις ΜΕΘ  του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Σωτηρία», νοσηλεύονται και ζευγάρια που τα «χτύπησε» ο ιός.
Μόνον, και αυτό είναι το συγκλονιστικό, δεν μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους  δια ζώσης, αφού ο μεν σύζυγος βρίσκεται στις ΜΕΘ η δε σύζυγός του όταν δεν είναι στη ΜΕΘ, βρίσκεται στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Ωστόσο καταφέρνουν καθημερινά να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω SKYPE, με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού. Ορισμένα ζευγάρια δεν τα καταφέρνουν να βγουν νικητές. Υπάρχουν όμως άλλα που τα κατάφεραν και τα βλέπεις να φεύγουν κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου από το νοσοκομείο.
***
Οι αφανείς ήρωες  στις ΜΕΘ είναι πάντοτε αυτοί που απαρτίζουν το νοσηλευτικό προσωπικό. Βλέπεις γιατρούς και νοσοκόμες όταν βγάζουν τις μάσκες μετά από 8 και περισσότερες ώρες στις ΜΕΘ, εμφανή τα σημάδια στο πρόσωπο. Τους βλέπεις  ιδρωμένους, αφού οι στολές που έχουν είναι πλαστικές και μετά από τέσσερις ώρες αρχίζουν να… ζεσταίνονται υπερβολικά. Αδιαμαρτύρητα, προσηλωμένοι στο καθήκον και στη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο, με την αύξηση των κρουσμάτων στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού έγιναν ακόμα πιο ευαίσθητοι. Ο λόγος; Όλο και κάποιος γνωστός τους, συγγενείς, ή γείτονάς τους διασωληνώνεται. Το δεύτερο κύμα, βλέπετε, έφερε και γνωστούς να περιθάλψουν. Οι στιγμές είναι έντονες, αλλά ξέρουν ότι  ο ιός μπορεί να είναι αόρατος όχι όμως και ανίκητος. Αυτή τη στιγμή στις ΜΕΘ του «Σωτηρία» μένουν ελάχιστες κλίνες κενές. Γίνονται όμως καθημερινά και αποσωληνώσεις. Κάθε αποσωλήνωση συνοδεύεται συνήθως από πανηγυρισμούς. Όχι σπουδαία πράγματα, μερικά χαμόγελα πίσω από τις μάσκες και χειροκροτήματα.
***

Στο περισκόπιο του υποβρυχίου Κατσώνης

Ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν αλλά όταν τα υποβρύχια τύπου Παπανικολής βρίσκονται σε κατάδυση στα 20 μέτρα κάτω από τη θάλασσα επικρατεί μέσα σ αυτά απόλυτη ησυχία. Ο παραμικρός θόρυβος στο εσωτερικό τους μπορεί να προδώσει τη θέση τους.
Μόνον μια φορά ωστόσο δημιουργήθηκε θόρυβος, όπως έλεγαν τα μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου «Κατσώνης» στο υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, όταν τους επισκέφθηκαν μαζί με τον Πρωθυπουργό στη Σούδα  ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου: Τη στιγμή που είδαν, στην πρώτη κρίση της NA Μεσογείου, στο περισκόπιό τους το Oruc Reis, χωρίς κανείς να τους αντιληφθεί.
Ήταν τόσο οργίλη η αντίδρασή τους  αλλά και ο ενθουσιασμός τους που ο κυβερνήτης τούς συνέστησε να παραμείνουν ψύχραιμοι και κυρίως σιωπηλοί ώστε να μην τους ακούσουν τα τουρκικά σόναρ και εντοπίσουν τη θέση τους.
***

Ο Άδωνις και το φωτοστέφανό του

Καλόν είναι οι υπουργοί που μετέχουν με τηλεδιάσκεψη στα υπουργικά συμβούλια να προσέχουν τι ντεκόρ έχουν πίσω τους γιατί ο Πρωθυπουργός όλα τα παρατηρεί.
Πάρτε για παράδειγμα τον Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος καθυστέρησε να μετάσχει στη συνεδρίαση λόγω του ότι είχε στη Βουλή μια κύρωση σύμβασης. Όταν εμφανίστηκε στις οθόνες, ο κ. Μητσοτάκης του είπε: «Άδωνη, τι φωτοστέφανο είναι αυτό που έχεις πίσω σου;» Ο υπουργός Ανάπτυξης κάθισε μπροστά από ένα πίνακα και όπως είπε στον Πρωθυπουργό είναι ο πίνακας που άφησε φεύγοντας από το υπουργείο ο… Γιάννης Δραγασάκης. Και γιατί όμως κράτησε τον πίνακα, ενθύμιο από έναν Συριζαίο; Επειδή, όπως είπε στον Πρωθυπουργό του αρέσει πολύ  γιατί του θυμίζει την… ιαπωνική σημαία.
***

Η Νίκη είναι ασυμπτωματική

Στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου εμφανίστηκε και η Νίκη Κεράμεως, για την υγεία της οποίας ενδιαφέρθηκε ο Πρωθυπουργός: «Πώς είσαι Νίκη; Περαστικά», της είπε και η υπουργός πληροφόρησε τους συναδέλφους της πως αισθάνεται καλά και πως είναι ασυμπτωματική.
***

Πύλες θερμομέτρησης στη Βουλή

Σας πληροφορώ ότι τα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν «αγγίξει» τη Βουλή των Ελλήνων (και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως) ανάγκασαν το Κοινοβούλιο να πάρει πρόσθετα μέτρα προστασίας. Για παράδειγμα από σήμερα θα μετέχουν στις συνεδριάσεις 50 αντί 60 βουλευτές κατά αναλογία κομμάτων.
Σε όλες τις εισόδους της Βουλής θα εγκατασταθούν άμεσα ειδικές πύλες θερμομέτρησης. Θα υπάρξει αυστηρή τήρηση του χρόνου ομιλίας των βουλευτών και κάθε λίγο θα διακόπτεται η συνεδρίαση για υγειονομικό καθαρισμό και αερισμό των αιθουσών.
***

Ο κορωνοϊός έκλεισε το ευρωκοινοβούλιο

Πάντως ο κορωνοϊός έκλεισε το ευρωκοινοβούλιο. Όλες οι συνεδριάσεις θα γίνονται πλέον με τηλεδιάσκεψη. Έτσι οι συνεδριάσεις των διοικητικών οργάνων του Κοινοβουλίου, η σύνοδος της ολομέλειας, καθώς και οι τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις των επιτροπών και των πολιτικών ομάδων θα πραγματοποιηθούν μόνον εξ αποστάσεως, χωρίς τη φυσική παρουσία προσώπων πλην του/της προέδρου και του απαραίτητου προσωπικού της γραμματείας και της τεχνικής υποστήριξης»
***

Τον Μάιο η αύξηση της θητείας

Για όσους αγωνιούν πότε θα αυξηθεί η θητεία στους 12 μήνες και για τον Στρατό Ξηράς, τους πληροφορώ ότι το σχετικό διάταγμα είναι έτοιμο και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον  Μάιο του 2021.
Το μέτρο θα είναι οριζόντιο, πράγμα που σημαίνει ότι θα ισχύσει για όλους είτε υπηρετήσουν στα σύνορα είτε όχι. Έτσι η στρατιωτική θητεία θα είναι 12μηνη και για τον Στρατό Ξηράς και για την Πολεμική Αεροπορία και για το Πολεμικό Ναυτικό. Με την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες, δεν σημαίνει- όπως με βεβαιώνουν στρατιωτικές πηγές- ότι εγκαταλείπεται η πρόταση για την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Το θέμα συζητείται και μάλιστα πολύ σοβαρά…
***

Προσλήψεις στις ειδικές δυνάμεις

 Παράλληλα αρχίζουν οι προσλήψεις επαγγελματιών στρατιωτικών. Όπως μου λέει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε πρώτη φάση θα προσληφθούν χιλιάδες επαγγελματίες και θα αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο υπουργός όμως, μου είπε και κάτι άλλο. Ότι οι περισσότεροι που θα προσληφθούν θα ενταχθούν στις ειδικές δυνάμεις, δηλαδή στα ΛΟΚ, στα ΟΥΚ, στην Ζ-ΜΑΚ και στους αλεξιπτωτιστές.
***

Ο δεύτερος ναύσταθμος

Με γοργό ρυθμό ετοιμάζονται τα σχέδια για τη δημιουργία ενός δεύτερου ναυστάθμου στη Σούδα, όπως είχε εξαγγείλει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Με αυτόν τον τρόπο ο Στόλος θα έχει δύο έδρες.
Για να δημιουργηθεί ο ναύσταθμος χρειάζονται πρωτίστως ένα πλήρως εξοπλισμένο μηχανουργείο (για επισκευές και συντήρηση), μεγαλύτερο δίκτυο καυσίμων, επέκταση προβλητών και βεβαίως (ίσως το πιο δαπανηρό) κατοικίες για το προσωπικό της βάσης. Ο ναύσταθμος της Σούδας είναι ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για το Πολεμικό Ναυτικό για εποπτεία της ΝΑ και Κεντρικής Μεσογείου.
***

Μαθήτριες και μαθητές στον αέρα

 Είναι πολύ πιθανόν μαθαίνω ότι κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για  να τιμηθούν οι προστάτες της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ, να εμφανιστεί, την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, στην Τανάγρα ένας  VIP επισκέπτης. Εάν γίνει αυτό, δεν πρόκειται βεβαίως για μια εθιμοτυπική επίσκεψη, αλλά για να πετάξει μ΄ένα Μιράζ- 2000-5. Και κάτι ακόμα: Την ίδια ημέρα η Πολεμική Αεροπορία θα πετάξει στους αιθέρες και οκτώ μαθήτριες και μαθητές της Γ΄Λυκείου με τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη που πετούν οι Ίκαροι και με ελικόπτερα.
***

Στο Καστελλόριζο υψώνεις όσο μεγάλη σημαία θέλεις

Για… προβοκάτσια κάνει λόγο ο τουρκικός Τύπος, αναφορικά με τη σημαία ύψους 40 μέτρων που κυματίζει στο Καστελλόριζο. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, Yeni Safak, σχολιάζοντας το γεγονός κάνει λόγο για νέα πρόκληση από πλευράς της Ελλάδας. «Και πάλι πρόκληση από την Ελλάδα: σήκωσαν γιγαντιαία ελληνική σημαία για να προκαλέσουν» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μια μέρα πριν την εθνική εορτή της Τουρκία, ανυψώθηκε μια τεράστια ελληνική σημαία, η οποία ήταν ορατή με γυμνό μάτι, από την Τουρκία. Μάλιστα, το κείμενο συνοδεύεται και από φωτογραφία, στην οποία φαίνεται η ελληνική σημαία από τα τουρκικά παράλια. Το θέμα, όπως μου είπαν κυβερνητικές πηγές που δεν καταλαβαίνουν οι Τούρκοι είναι ότι το Καστελλόριζο είναι ελληνική επικράτεια και μπορεί να σηκώνουν όσες ελληνικές σημαίες θέλουν οι κάτοικοί του και όποτε θέλουν σε όποιο μέγεθος χωρίς να πάρουν την άδεια από κανέναν.
***

Τουρκική προβοκάτσια

Η πραγματική προβοκάτσια όμως έγινε από τους τούρκους: Σε μια απίστευτα προκλητική ενέργεια προχώρησε η τουρκική πλευρά ανήμερα 28ης Οκτωβρίου. Όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στο youtube, το βράδυ της Τετάρτης, σχηματίστηκε με λέιζερ η τουρκική σημαία, απέναντι από το Καστελλόριζο, στην περιοχή Κας.