Ο γονιός πήγε να γράψει το παιδί του στον παιδικό σταθμό του δήμου αλλά είχε υψηλό εισόδημα, όπως του είπαν, και δεν πήραν το παιδί του. Οταν έβγαινε από τον παιδικό είδε ένα πολυτελές τζιπ να αφήνει ένα άλλο παιδί. Γνώριζε και τον πατέρα και την οικονομική του κατάσταση που ήταν πολύ καλύτερη από τη δική του. Γύρισε πίσω στον διευθυντή του σταθμού και τον ρώτησε «πώς πήρες αυτό το παιδί και όχι το δικό μου;». «Μα εσείς έχετε μεγαλύτερο εισόδημα από τον άλλον πατέρα» ήταν η απάντηση του διευθυντή, ο οποίος κατάλαβε το παράδοξο και πρόσθεσε: «Βλέπετε, εγώ δεν είμαι Εφορία για να εξετάζω το ορθόν στα δηλωθέντα εισοδήματα».

H Ελλάδα είναι μια φτωχή χώρα με πλούσιους πολίτες. Αυτό μας προσδίδουν οι ξένοι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Στην αρχή γιατί τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων ξεπερνούσαν κατά πολύ το δημόσιο χρέος και στη συνέχεια γιατί κρύβαμε εισοδήματα εις βάρος των δημοσίων εσόδων και υπέρ της τσέπης μας.

Μάλιστα τα αδήλωτα αυτά λεφτά έγκριτοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως μας στήριξαν ως κοινωνία στα χρόνια του μνημονίου, όταν τα φανερά εισοδήματα υπέστησαν καθίζηση στο πλαίσιο της εσωτερικής υποτίμησης.

Τα μνημόνια όμως τελείωσαν, η COVID-19 «καίει» τα διαθέσιμα του κράτους και δημιουργεί τεράστιες ανάγκες στήριξης όσων επλήγησαν, ενώ η επεκτατική πολιτική του Ερντογάν επιτάσσει άμεσα τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων με σύγχρονα, «έξυπνα» όπλα.

Για να μπορέσει το κράτος να ανταποκριθεί στον ρόλο του παρέχοντας δωρεάν παιδεία, υγεία, δημόσια τάξη και να αποτρέπει κάθε κακόβουλο γείτονα χρειάζεται τους φόρους αλλά με τη σωστή κατανομή τους. Αυτό το «σπορ» της φοροδιαφυγής πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορεί να πληρώνουν συνέχεια μισθωτοί και συνταξιούχοι και κάποιοι να πίνουν εις υγείαν των κορόιδων.

Το 2019 (προ COVID δηλαδή) το 60% των φορολογουμένων δήλωσε εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Το 70% των φορολογουμένων με εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα εμφάνισαν εισόδημα μικρότερο από 10.000 ευρώ!