Νέο ευέλικτο ωράριο, αύξηση των υπερωριών, ψηφιακή κάρτα εργασίας, αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και άδειες σε εργαζόμενους με στόχο την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση εντός των επομένων ημερών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εργαζόμενους έως 10 ώρες ημερησίως, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός 6μήνου εξοφλούν τις επιπλέον ώρες πέραν του 8ώρου, με αντίστοιχη μείωση ωρών σε άλλες εργάσιμες ημέρες ή με ρεπό ή με ημέρες άδειας.

Οι συμψηφισμοί του χρόνου εργασίας μπορούν να ολοκληρώνονται είτε στο εξάμηνο είτε σε διάστημα ενός έτους.

Το πράσινο φως για τους συμψηφισμούς των ωρών υπερεργασίας ή υπερωρίας με μείωση εργάσιμου χρόνου σε άλλη χρονική στιγμή εντός 6μήνου θα μπορεί να δίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, μετά από προσφυγή του εργοδότη, αν δεν είναι εφικτή η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης.

Οι νέες ρυθμίσεις για τον συνδικαλιστικό νόμο, είναι στοχευμένες, ώστε να προσαρμόσουν τις συνδικαλιστικές διαδικασίες στα σύγχρονα δεδομένα, για να ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα.

Ηλεκτρονικά οι αποφάσεις για την κήρυξη απεργίας

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν τη καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων κήρυξης απεργίας, τη δημιουργία ηλεκτρονικού συνδικαλιστικού μητρώου.

Την τροποποίηση των προνομίων (προστασία και άδεια) των συνδικαλιστών αλλά και αλλαγές στο καθεστώς του προσωπικού ασφαλείας (40% του προσωπικού), το οποίο απασχολείται κατά τη διάρκεια της απεργίας σε ευαίσθητους τομείς της οικονομίας.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Επίσης καθιερώνεται η ηλεκτρονική – ψηφιακή κάρτα εργασίας, με την οποία οι εργοδότες θα ενημερώνουν ψηφιακά για τα ωράρια και τις αλλαγές, επιτρέποντας τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Οn-line παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου

Με το νέο σύστημα θα είναι εφικτή η on-line παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων, γεγονός που θα συμβάλει στην καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» και των απλήρωτων υπερωριών και στη διευκόλυνση της διευθέτησης του ωραρίου.

Με άλλες διατάξεις καθιερώνονται ως υποχρεωτικές αργίες η Πρωτοχρονιά και η 28η Οκτωβρίου.

Καταργείται η διάκριση στις αποζημιώσεις απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών και θεσπίζονται επιπλέον άδειες για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων.