Σε κάθε ραντεβού ελληνικών και αγγλικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης μοιάζουν αναπόφευκτες οι συγκρίσεις οικονομικών δεδομένων που καταδεικνύουν τις χαοτικές διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τούτο τον κανόνα επιβεβαιώνει και το αποψινό ζευγάρι ΑΕΚ – Λέστερ (29/10, 19:55, Cosmote Sport 3, 2η αγωνιστική ομίλων Europa League), μιας και το ρόστερ των Αλεπούδων είναι 12 φορές πιο ακριβό από το αντίστοιχο της Ενωσης με βάση τα στοιχεία του transfermarkt.

Στα 469 εκατ. ευρώ αποτιμάται η αξία των παικτών της Λέστερ, ενώ το έμψυχο υλικό της ΑΕΚ περιορίζεται στα 39 εκατ. Είναι δε ενδεικτικό ότι ο μεσοεπιθετικός Τζέιμς Μάντισον υπερβαίνει (55 εκατ. ευρώ) τη χρηματιστηριακή αξία όλων των παικτών του Δικέφαλου.

Και δεν είναι ο μοναδικός από το ρόστερ των Άγγλων. Ο κεντρικός μέσος Γιούρι Τίλεμανς (Βέλγος) αποτιμάται 45 εκατ., όπως και ο αμυντικός χαφ Γουίλφρεντ Εντιντί (Νιγηριανός), ο οποίος πάντως βρίσκεται στα… πιτς, λόγω τραυματισμού. Παράλληλα, στα 40 εκατ. ευρώ ανέρχεται η χρηματιστηριακή αξία του στόπερ Τσαγκλάρ Σογιουντσού (Τούρκος).

Την ίδια ώρα οι πιο ακριβός παίκτης της ΑΕΚ είναι ο Μάρκο Λιβάγια με 4,5 εκατ. ευρώ και έπονται οι Πέτρος Μάνταλος και Νέλσον Ολιβέιρα με 4 εκατ.

Ακόμη κι αν αθροιστεί η χρηματιστηριακή αξία των τριών παικτών της Ένωσης, το αποτέλεσμα (12,5 εκατ.) υπολείπεται έναντι των 16 εκατ. του σέντερ φορ της Λέστερ Τζέιμι Βάρντι που βαδίζει προς τα 34α γενέθλια του.

Αήττητη απέναντι σε Ρόντζερς

Η ΑΕΚ, πάντως, είναι αήττητη απέναντι στον τωρινό προπονητή των Αλεπούδων. Ο Μπρένταν Ρόντζερς δέχτηκε το ράπισμα της Ένωσης ως τεχνικός της Σέλτικ στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League τον Αύγουστο του 2018 (1-1 στη Γλασκώβη, νίκη 2-1 στο ΟΑΚΑ για τους Κιτρινόμαυρους).

Η παράδοση, ωστόσο, με τις αγγλικές ομάδες έχει αρνητικό πρόσημο για τον Δικέφαλο. Σε σύνολο 10 αγώνων μετράει 3 νίκες και 7 ήττες με τέρματα 11-23.

Οι 3 νίκες, ωστόσο, παραπέμπουν στην καλύτερη ευρωπαϊκή πορεία στην ιστορία της ΑΕΚ. Καταγράφηκαν την περίοδο 1976-77 κατά την οποία η Ένωση προχώρησε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Σε εκείνη τη διαδρομή είχε αποκλείσει με δύο νίκες τη Ντέρμπι Κάουντι (2-0 εντός, 2-3 εκτός) και κατάφερε να ανατρέψει την ήττα 3-0 από την ΚΠΡ στα προημιτελικά της διοργάνωσης (3-0 η κανονική διάρκεια του δεύτερου αγώνα και ακολούθως επικράτηση 7-6 πέναλτι).

Πριν από τη σεζόν-ορόσημο η ΑΕΚ είχε ηττηθεί δις από τη Λίβερπουλ στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της περιόδου 1972-73 (3-0 εκτός, 1-3 εντός). Τα βρήκε, όμως, μπαστούνια και απέναντι στη Νότιγχαμ Φόρεστ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1978-79 (ήττες 1-2 εντός, 5-1 εκτός) και κόντρα στην Εβερτον σε όμιλο του Europa League το 2009-10 (4-0 εκτός, 0-1 εντός).

Η Λέστερ από την άλλη κοντράρεται για πρώτη φορά με ελληνική ομάδα στα Κύπελλα Ευρώπης.

Κοινή συνισταμένη

Σημειωτέον στο ρόστερ των Αλεπούδων ανήκει και ο άλλοτε τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Βόλου (2010-11) και του Άρη (2011-12) Ελντιν Γιακούποβιτς.

Από κει και πέρα, κοινή συνισταμένη για Λέστερ και ΑΕΚ αποτελεί ο Θοδωρής Ζαγοράκης που θήτευσε δυόμισι χρόνια στον αγγλικό σύλλογο (από Γενάρη 1998 έως καλοκαίρι 2000) πριν επαναπατριστεί με τη φανέλα της Ένωσης.

Παρεμπιπτόντως, στις Αλεπούδες αγωνίστηκε για μία σεζόν ένας ακόμη Έλληνας, ο Νίκος Νταμπίζας (2004-05).