Ένα ασιατικό ζώο που εκτρέφεται ευρέως στην Κίνα για τη γούνα του μπορεί να μολυνθεί από τον κοροναϊό της Covid-19 και τον μεταδώσει σε άλλα ζώα, διαπιστώνουν γερμανοί ερευνητές, προειδοποιώντας ότι τα εκτροφεία αποτελούν δυνητικά εστία μόλυνσης.

H μελέτη που δημοσιεύεται στο Emerging Infectious Diseases, μια έκδοση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αφορά τον νυκτερευτή (Nyctereutes procyonoides), ένα θηλαστικό που μοιάζει με ρακούν αλλά συγγενεύει περισσότερο με τις αλεπούδες. Η γούνα του πωλείται συνήθως ως «γούνα ρακούν», αν και τα δύο είδη δεν έχουν στενή συγγένεια.

Ο νυκτερευτής είναι ένα από τα ζώα από τα οποία είχε απομονωθεί την περασμένη δεκαετία ο κοροναϊός του SARS, κάτι που δημιούργησε υποψίες ότι το ίδιο είδος ενδέχεται να αποτελεί φυσική δεξαμενή του ιού.

Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Nature, οι ερευνητές του γερμανικού Ινστιτούτου «Φρίντριχ Λέφλερ» μόλυναν εννέα νυκτερευτές με τον SARS-CoV-2, τον ιό της πνευμονίας Covid-19, και διαπίστωσαν ότι οι έξι απελευθέρωναν νέα αντίγραφα του κοροναϊού από τη μύτη και τον φάρυγγα.

Όταν τρία υγιή ζώα τοποθετήθηκαν στο ίδιο κλουβί με τα μολυσμένα, τα δύο προσεβλήθησαν από τον ιό, αν και κανένα ζώο δεν εκδήλωνε σοβαρά συμπτώματα πέρα από μια γενική ατονία.

Τα ευρήματα επαναφέρουν στο προσκήνιο τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στα εκτροφεία και τις ανοιχτές αγορές τροφίμων στην Κίνα –ο νέος κορονοϊός πιθανότατα ξεπήδησε από την κεντρική αγορά του Γουχάν, όπου πωλούνταν ζωντανά και νεκρά άγρια ζώα. Ο SARS-CoV-2 εκτιμάται ότι προήλθε από τις νυχτερίδες, πιθανώς όμως μεταπήδησε στον άνθρωπο μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή όπως οι απειλούμενοι παγκολίνοι.

Έκτοτε η Κίνα απαγόρευσε την πώληση άγριων ζώων για ανθρώπινη κατανάλωση, οι συνθήκες όμως παραμένουν άσχημες στα εκτροφεία ζώων για γούνα.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι επηρεαζόμενες φάρμες ενδέχεται να αποτελούν δεξαμενές του SARS-CoV-2» γράφουν οι ερευνητές, οι οποίοι ζητούν επίσης το σχεδιασμό μεγάλων επιδημιολογικών μελετών προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο ρόλος των ζώων εκτροφής στην τρέχουσα πανδημία.

Κρούσματα κοροναϊού έχουν επίσης καταγραφεί σε γάτες και άλλα αιλουροειδή, παραμένει ωστόσο άγνωστο αν τα είδη αυτά μεταδίδουν τον ιό στον άνθρωπο.