Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι ενισχύει τη διαστημική βιομηχανία της με κονδύλια 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων την επόμενη δεκαετία, στο πλαίσιο προγράμματος διαφοροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης επενδύσεων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του έτους από τη Σαουδαραβική Επιτροπή Διαστήματος (SSC), η οποία συγκροτήθηκε με βασιλικό διάταγμα το 2018. Σε πρώτη φάση ο ετήσιος προϋπολογισμός των διαστημικών επιχειρήσεων σχεδιάζεται να ενισχυθεί κατά 2 δισ. ριγιάλ, περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια.

«Στους καιρούς που ζούμε, το Διάστημα καθίσταται θεμελιώδης κλάδος της παγκόσμιας οικονομίας, αγγίζοντας κάθε πλευρά της ζωής μα στη Γη. Οι διαστημικές επιχειρήσεις και η οικονομία του Διαστήματος αναμένεται να φτάσουν τα τρισεκατομμύρια ριγιάλ καθώς προχωρούμε προς το μέλλον» δήλωσε στο Reuters ο σουλτάνος Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ.

Γιος του Σαουδάραβα μονάρχη Σαλμάν, ο σουλτάνος πέταξε το 1985 με την αποστολή του διαστημικού λεωφορείου Discovery κατά την οποία τέθηκε σε τροχιά ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος του Arabsat. Έγινε έτσι ο πρώτος αστροναύτης αραβικής ή μουσουλμανικής χώρας.

Η Σαουδική Αραβία είναι ιδρυτής και μεγαλύτερος χρηματοδότησης του Arabsat, του Αραβικού Οργανισμού Δορυφορικών Επικοινωνιών, ο οποίος ιδρύθηκε το 1976.

Η SSC σχεδιάζει τώρα να υπογράψει συμφωνίες με άλλες χώρες που δραστηριοποιούνται στο Διάστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, η διαστημική βιομηχανία της χώρας αποφέρει απόδοση 1,81 ριγιάλ για κάθε 1 ριγιάλ που επενδύεται.