Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα λάβει «δικαστικά και διπλωματικά» μέτρα μετά τη δημοσίευση από την γαλλική εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo σκίτσου που σατιρίζει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα γίνουν οι απαραίτητες δικαστικές και διπλωματικές ενέργειες κατά του εν λόγω σκίτσου», δηλώνει η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε στην γαλλική γλώσσα, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Παρίσι.

«Η μάχη μας κατά αυτών των αγενών, με κακή πρόθεση και προσβλητικών βημάτων θα συνεχιστεί μέχρι τέλους με λογική, αλλά και αποφασιστικότητα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Λίγο μετά τη δήλωση αυτή, η εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας κατά των επικεφαλής του Charlie Hebdo.

Η γαλλική σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα ανήρτησε χθες Τρίτη το βράδυ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρωτοσέλιδο του τελευταίου φύλου της, στο οποίο δημοσιεύεται σκίτσο που σατιρίζει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Η τουρκική προεδρία καταδίκασε σήμερα «με τον πλέον απερίφραστο τρόπο» το «άθλιο σκίτσο», το οποίο αντανακλά, σύμφωνα με την ίδια, μια «εχθρότητα κατά των Τούρκων και του Ισλάμ».

Χαμός στην Τουρκία με το σκίτσο του Charlie Hebdo: Είστε σκύλας γιοι, είστε….

Σημειώνεται πως χτες κορυφαίοι τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν το σκίτσο που σατιρίζει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της εβδομαδιαίας γαλλικής εφημερίδας Charlie Hebdo, κάνοντας λόγο περί «αήθους απόπειρας» από πλευράς της να «διασπείρει πολιτισμικό ρατσισμό και μίσος», κατ’ αυτούς.

Η οργή της τουρκικής κυβέρνησης για το σκίτσο ρίχνει λάδι στη φωτιά που έβαλε στις διπλωματικές σχέσεις της Άγκυρας και του Παρισιού η εκτενής προβολή σκίτσων του Μωάμεθ στη Γαλλία, μετά τη δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί επιδή έδειξε τέτοια σκίτσα σε μαθητές αυτόν τον μήνα.

Καταδικάζουμε τη δημοσίευση

«Καταδικάζουμε σθεναρά τη δημοσίευση που αφορά τον πρόεδρό μας στη γαλλική εφημερίδα» διότι «δεν επιδεικνύει κανένα σεβασμό προς οποιαδήποτε πίστη, προς οτιδήποτε ιερό, σε οποιαδήποτε αξία», τόνισε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν, μέσω Twitter.

Είναι χυδαίο και ανήθικο

Η σύνταξη του Σαρλί Εμπντό το μόνο που κάνει, συνέχισε, είναι να «μας δείχνει τη χυδαιότητα και την ανηθικότητά της». «Η επίθεση στα δικαιώματα ενός ανθρώπου δεν αποτελεί χιούμορ, ούτε ελευθερία της έκφρασης», πρόσθεσε.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν υπερθεμάτισε: «η αντιμουσουλμανική προπαγάνδα του [σ.σ. προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ] Μακρόν φέρνει καρπούς!», έκρινε.

«Καταδικάζουμε την αήθη απόπειρα αυτού του εντύπου να διασπείρει τον πολιτισμικό ρατσισμό και το μίσος του», πρόσθεσε ο Αλτούν, ο οποίος εκφράστηκε επίσης μέσω Twitter.

Με ύβρεις απαντούν οι Τούρκοι

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο Σερντάρ Τσαμ, υφυπουργός Τουρισμού της Τουρκίας, επιτέθηκε με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του γαλλικού εντύπου, αποκαλώντας τους συντάκτες του στα γαλλικά μέσω twitter «μπάσταρδους και σκύλας γιους».

Σε τόνο που προφανώς δεν αρμόζει σε κυβερνητικό αξιωματούχο, ο Τσαμ έγραψε: «Είστε μπάσταρδοι, είστε σκύλας γιοι…».

Σε αρκετά πιο ήπιους τόνους, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας έγραψε: «η  αντι-μουσουλμανική ατζέντα του γάλλου προέδρου Μακρόν αποφέρει καρπούς! Το Charlie Hebdo μόλις δημοσίευσε μια σειρά από τα λεγόμενα κινούμενα σχέδια γεμάτα από περιφρονητικές εικόνες προς τον πρόεδρό μας.

« Καταδικάζουμε αυτή την πιο αηδιαστική προσπάθεια για τη διάδοση του πολιτιστικού ρατσισμού και του μίσους. Και πάλι, οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές, ισλαμοφοβικές και αντισημιτικές υποκινήσεις δεν θα μπορέσουν να μας προκαλέσουν. Αρνούμαστε να υποκύψουμε στον εκφοβισμό και τις προκλήσεις σας βάσει της αντιληπτής σας θυματοποίησης».

Το Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν επέκρινε με σφοδρότητα τον Μακρόν, φθάνοντας στο σημείο να πει πως ο γάλλος πρόεδρος χρειάζεται να υποβληθεί σε εξέταση από ψυχίατρο. Το Ελιζέ ανακάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις. Προχθές Δευτέρα, ο Ερντογάν κλιμάκωσε περαιτέρω τη ρητορική του, καλώντας σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.