Η Γαλλία θα μπει εκ νέου σε πανεθνικό lockdown, από αυτήν την εβδομάδα, και τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιδημία COVID-19 που κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος προς το έθνος.

Το νέα μέτρα παραπέμπουν στο lockdown των 8 εβδομάδων που επιβλήθηκε στη Γαλλία την περασμένη άνοιξη, όταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό κορυφώθηκαν.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το προηγούμενο lockdown, τα περισσότερα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, είπε ο Μακρόν. Όμως, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείσουν.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως χρειάζονται νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η επιδημία Covid-19.

Χειρότερο το δεύτερο κύμα

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νόσος κυκλοφορεί ταχύτερα απ’ ότι είχε προβλεφθεί και όλες οι περιοχές της Γαλλίας βρίσκονται πλέον σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού σε σχέση με τον νέο κορονοϊό.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι «έχουμε βυθιστεί από τη ραγδαία επιτάχυνση της Covid-19» και «δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά όσο θα έπρεπε» σε σχέση με τον νέο κορωνοϊό.

Εξάλλου, όπως τόνισε, το δεύτερο κύμα πιθανόν θα είναι χειρότερο από το πρώτο.

Κίνδυνος για 400.000 νέους θανάτους

Υπογράμμισε, δε, ότι η διαλογή ασθενών στα νοσοκομεία θα ήταν κάτι το απαράδεκτο.

«Πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομία», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επιπλέον, προειδοποίησε πως εάν τίποτα δεν γίνει, ακολουθώντας την ιδέα της ανοσίας της αγέλης, θα καταγραφούν «τουλάχιστον 400.000 επιπλέον θάνατοι» σε λίγους μήνες στη Γαλλία.

«Ποτέ η Γαλλία δεν θα υιοθετήσει αυτήν τη στρατηγική» που θα σήμαινε τη «διαλογή μεταξύ των ασθενών», με τους ηλικιωμένους να είναι τα βασικά θύματα αυτής της πανδημίας.

Μεταξύ των βασικών μέτρων που ανακοινώθηκαν:

*Οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους και θα μπορούν να βγαίνουν εφόσον έχουν δικαιολογία να το κάνουν. Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η καραντίνα τώρα θα είναι ανάλογη με εκείνη που επιβλήθηκε την άνοιξη, όταν επιτρεπόταν στους πολίτες να βγουν για ιατρικούς λόγους, για εργασία, για να πάνε στο σχολείο, να κάνουν απαραίτητες αγορές ή για άσκηση μια ώρας ημερησίως.

*Οποιοσδήποτε κυκλοφορεί εκτός του σπιτιού του θα χρειάζεται να έχει μαζί του ένα έγγραφο με το οποίο θα δικαιολογεί την παρουσία του έξω. Αυτό θα μπορεί να ελεγχθεί από την αστυνομία.

*Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, μια διαφορά σε σύγκριση με το προηγούμενο lockdonw την άνοιξη, όταν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν κλείσει.

*Τα πανεπιστήμια θα κλείσουν.

*Οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα καταστήματα θα κλείσουν, εκτός από εκείνα που πωλούν αναγκαία αγαθά, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Αυτό μπορεί να επανεξεταστεί σε δύο εβδομάδες.

*Οι κρατικές υπηρεσίες για το κοινό θα παραμείνουν ανοικτές, μεταξύ αυτών οι υπηρεσίες των δήμων.

*Όλοι όσοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, θα πρέπει να το κάνουν.

*Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τις 00:01 την Παρασκευή και θα διαρκέσουν έως την 1η Δεκεμβρίου.