Όταν στις κυβερνητικές συσκέψεις της Τρίτης διαπιστώθηκε πως η κατάσταση είναι κρίσιμη, ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν τηρούνται απόλυτα, ότι «μπήκαν» στο «κόκκινο» Ιωάννινα και Σέρρες, ότι ορισμένοι δεν χρησιμοποιούν καν τη μάσκα ή τη χρησιμοποιούν με λανθασμένο τρόπο, όταν ειπώθηκε ότι είναι πολύ πιθανόν τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 1.000 (όπως και έγινε που έφτασαν τα 1.259) τότε ο Σωτήρης Τσιόδρας προθυμοποιήθηκε να εμφανιστεί και πάλι στην τηλεόραση. Ήταν και αυτή τη φορά ηχηρή η παρέμβασή του με δραματική έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα.

***

«Είμαστε οπαδοί της ζωής», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας δίνοντας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, το στίγμα της παρέμβασής του. Χωρίς χαρτιά, χωρίς να κουνά το δάχτυλο, χωρίς να αποδίδει ευθύνες, τονίζοντας την «αθωότητα των νέων», μιλώντας από καρδιάς στόχευσε την… καρδιά μας. «Τώρα είναι η ώρα της συνείδησης του καθενός» είπε. Με τούτη τη φράση τα είπε όλα ζητώντας να δούμε κατάματα τον… εαυτό μας. Και ο καθένας να δει πώς θα ζήσει, τούτη τη δύσκολη περίοδο, με τη συνείδησή του «καθαρή».

***

Ο ιός κτύπησε το νεότερο μέλος της κυβέρνησής μας

Όταν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως διαπιστώθηκε θετική στο κορωνοϊό, ειδοποίησε αμέσως το Μέγαρο Μαξίμου: «Ο ιός χτύπησε το νεότερο μέλος της κυβέρνησής μας», ειπώθηκε ως πρώτη αντίδραση από πολλούς ενοίκους του Μαξίμου. Εις μάλιστα εξ αυτών σημείωσε ότι δεν κόλλησαν ούτε μαθητές, ούτε δάσκαλοι και κόλλησε η υπουργός Παιδείας… Όπως έγραψε η κυρία Κεραμέως  στην ανάρτηση της, κόλλησε τον ιό από τον σύζυγό της. Είναι, βλέπετε, δικηγόρος έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδιαφέρθηκε πρωτίστως για την υγεία της. Μετά δόθηκε εντολή να περάσουν όλοι από τεστ, όσοι βρέθηκαν μαζί της την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή στα υπουργικά έδρανα κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής κατά του κ. Σταϊκούρα, περιλαμβανομένου, όπως έμαθα και του Πρωθυπουργού.

***

Απολύμαναν όλη τη Βουλή

Έτσι, υπουργοί πήγαν σε διπλανό από το Μέγαρο Μαξίμου κτίριο και έκαναν αυτό το «γρήγορο τεστ». Τα αποτελέσματα βγήκαν και ουδείς (προς το παρόν- όπως ειπώθηκε) διαγνώστηκε θετικός. Την ίδια ώρα ξεκινούσε ιχνηλάτηση των επαφών της κυρίας Κεραμέως εντός της Βουλής των Ελλήνων. Έγιναν τα προβλεπόμενα τεστ σε όσους είχε έρθει επαφή η υπουργός και δόθηκε εντολή να υπάρξει απολύμανση σε όλους τους χώρους του Κοινοβουλίου. Όταν λέμε απολύμανση, εννοούμε απολύμανση  παντού, ήτοι στην αίθουσα της Ολομέλειας, στο Περιστύλιο, στους κοινόχρηστους χώρους του ισογείου, σε γραφεία του δευτέρου ορόφου κτλ.

***

Ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν ήδη τετραψήφιος

Αλλά πώς φτάσαμε σε τετραψήφιο αριθμό, στα 1259 κρούσματα; Ζήτησα την γνώμη του καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλου και ιδού  τι μου είπε:

«Είχα επισημάνει πρόσφατα ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν ήδη τετραψήφιος γιατί δεν καταγράφονται όλα τα κρούσματα με τον τρόπο που γίνονται τα στοχευμένα τεστ. Για να έχουμε καλύτερη εικόνα για την επίπτωση και τον επιπολασμό της πανδημίας χρειάζεται να κάνουμε  και τεστ με τυχαία δειγματοληψία. Και να ανακοινώνονται τα κρούσματα και με βάση την ημερομηνία λήψης του δείγματος, τον αριθμό των τεστ και τον τύπο των τεστ (PCR και Rapid).

»Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε την επιτυχία της ιχνηλάτησης (πόσα νέα κρούσματα είναι απροσδιόριστα), τη σχετική βαρύτητα των νέων κρουσμάτων και την πιθανότητα περιπτώσεων υπερμετάδοσης σε σύγκριση με τη γενικευμένη διασπορά στην κοινότητα. Παράλληλα, είναι πιο σημαντικό να γνωρίζουμε τη διασπορά στις ευπαθείς ομάδες (αν είναι μικρή η ανησυχία είναι μικρότερη αλλά αν έχουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες τότε ο κίνδυνος διασποράς και στις ευπαθείς ομάδες θα αυξηθεί) και την πίεση στο σύστημα υγείας (κυρίως τις εισαγωγές στις ΜΕΘ και την έκβαση της νοσηλείας).Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία αν πολιτεία και πολίτες κάνουν αυτά που πρέπει. Τον κορωνοϊό θα τον νικήσουμε. Πρέπει όμως να τον νικήσουμε με μικρές απώλειες, με σαφή στρατηγική, αποφασιστικότητα, υπομονή και εύλογες παρεμβάσεις. Την ατζέντα πρέπει να τη θέτουμε εμείς και όχι ο ιός.»

***

Πώς αντιμετωπίζεται η ασθένεια

Ρώτησα όμως και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Αθανάσιο- Μελέτιο Δημόπουλο να μου πει για την  εξέλιξη της θεραπείας έναντι του κορωνοϊού και απάντησε ως εξής: «Σημαντικές θεραπευτικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού είναι η χορήγηση κορτιζόνης σε ασθενείς που παρουσιάζουν βλάβες στην ακτινογραφία θώρακος ή που χρειάζονται οξυγόνο. Επίσης η χορήγηση πλάσματος από ασθενείς που έχουν ανάρρωση μπορεί να βοηθήσουν ασθενείς που παρουσιάζουν μέτρια ή σοβαρή νόσο.

»Επίσης η χορήγηση οξυγόνου με αυξημένη πίεση μπορεί να αποτρέψει την διασωλήνωση σε μερικούς ασθενής. Γενικά διαπιστώνουμε ότι αρκετοί ασθενείς οι οποίοι την περίοδο Μαρτίου- Απριλίου- Μαΐου 2020 θα χρειαζόταν νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας, τώρα μπορεί να αντιμετωπιστούν στις ειδικές κλινικές Covid και να αποφύγουν την νοσηλεία σε μονάδες την Εντατικής θεραπείας».

***

Κορωνοϊός τέχνας κατεργάζεται

Οι σκηνές που θα σας περιγράψω αποδεικνύουν τις πονηριές ορισμένων συμπολιτών μας έναντι των μέτρων κατά του κορωνοϊού: Σκηνή πρώτη, μπαρ – εστιατόριο στο Κολωνάκι: Ο ιδιοκτήτης μετά τις 12 τα μεσάνυχτα άνοιξε έναν ακάλυπτο χώρο δίπλα από το μαγαζί του και σέρβιρε εκεί ποτά και φαγητό, έως τις 3 το πρωί, όταν μπούκαρε η Αστυνομία μετά από καταγγελία. Επιβλήθηκαν πρόστιμα και το κατάστημα έκλεισε για μερικές ημέρες.

***

Σκηνή δεύτερη, μπαράκι στην Κυψέλη: Ο ιδιοκτήτης τοποθέτησε, μετά τα μεσάνυχτα μπροστά στην είσοδο του καταστήματός του μια… νταλίκα, ώστε να μην φαίνεται η είσοδος. Έσβησε και τα φώτα τοποθέτησε σεκιουριτάδες και επέτρεπε την είσοδο μόνον με… συνθηματικό.

***

Σκηνή τρίτη, διαμέρισμα πρώτου ορόφου στο Κολωνάκι. Ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος μετέτρεψε ένα διαμέρισμα σε μυστικό… Club, με μουσική και ποτά. Είχε βάλει και τσιλιαδόρους στην πλατεία για ασφάλεια. Κάποιος όμως τους κάρφωσε και όταν πλησίασε η Αστυνομία οι τσιλιαδόροι ειδοποίησαν και τότε συνέβη το εξής θεαματικό. Έβλεπες κυρίους να πετάγονται σαν ελατήρια στο δρόμο και να τρέχουν αλαφιασμένοι στους δρόμους του Κολωνακίου τέσσερις η ώρα το πρωί.

***

Ο Λαβρόφ και ο κορωνοϊός

Ο Σεγρκέι Λαβρόφ όταν βρέθηκε στην Αθήνα, έδειξε να τον προβληματίζει η έξαρση παγκοσμίως του δεύτερου κρούσματος του ιού. Είπε μάλιστα ότι από τότε που άρχισε να εξαπλώνεται ο κορωνοϊός μόνον τρεις χώρες επισκέφθηκε: Την Κύπρο, την Αρμενία και την Ελλάδα. Πήγε πίσω στη Μόσχα και εκεί ήρθε μου λένε οι πληροφορίες σε επαφή με διαπιστωμένο κρούσμα  και πέρασε και αυτός στην άβολη απομόνωση. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας βρέθηκε αρνητικός, ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται σε καραντίνα.