Τι την ήθελε την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών ο Αλέξης Τσίπρας; Με τα όσα συνέβησαν και παρά την περιορισμένη δυνατότητα αυτοκριτικής, μάλλον θα πρέπει να έχει μετανιώσει για την κίνηση αυτή. Πέρασε, ξεχάστηκε και έπειτα ξεκίνησαν άλλα όργανα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκτέθηκε ανεπανόρθωτα, ειδικώς όταν ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει τον νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ σήμερα εμφανίζεται να τον υποστηρίζει με σθένος και πείσμα.

Ακολούθως, ο πρώην σύντροφός του Παναγιώτης Λαφαζάνης, χτύπησε και πάλι. Επικαλούμενος στοιχεία από ρεπορτάζ των Νέων, παρέθεσε ονόματα, διευθύνσεις και ημερομηνίες καταδεικνύοντας ότι επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ γίνονταν και παραγίνονταν πλειστηριασμοί, σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση.

Και την ίδια στιγμή, επανέρχεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Με τον χαρακτηριστικό του, φλεγματικό τρόπο βάλλει και πάλι κατά της ηγεσίας με νέα συνέντευξή του. Όπως μεταξύ των άλλων σημειώνει: «δεν υποτιμώ τη συμβολή της ηγετικής ομάδας και ιδιαίτερα του επικεφαλής, στο πρόσωπο του οποίου εγγράφονται η διαδρομή, οι ιδέες και η φυσιογνωμία του κόμματος». Συμπληρώνει όμως εμφατικά: «Θα επιμείνω ταυτόχρονα ότι χωρίς τη συλλογικότητα, χωρίς μια ικανή και οξυδερκή ηγετική ομάδα ο επικεφαλής καθίσταται ευάλωτος».

Μέσα σε όλα τα άλλα, ο κ. Τσακαλώτος επανέρχεται και στο θέμα της ηγεσίας, κάτι που είχε κάνει και παλαιότερα, σε ανύποπτο χρόνο, λέγοντας ότι τον Τσίπρα θα διαδεχθεί κάποιος ή κάποια από την νέα γενιά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτονόητο θα πει κανείς, αλλά έχει σημασία και πότε λέγονται κάποια πράγματα.

Τα συγκεκριμένα λέγονται ενώ ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει αυτή τη στιγμή να είναι όμηρος στο παρελθόν του. Να είναι ανήμπορος να αντιμετωπίσει την «εκδίκηση» του Λαφαζάνη. Να ακούει τον Τσακαλώτο να τον αποκαλεί «ευάλωτο» και να του υπενθυμίζει ότι δεν είναι αναντικατάστατος.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το να λέει τι θα πράξει όταν ξαναέρθει στην εξουσία, όπως έκανε στη Βουλή την προηγούμενη Κυριακή, μόνο κάποια συγκαταβατικά χαμόγελα μπορεί να προκαλεί.