Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση στην Ταϊβάν 100 πυραυλικών συστημάτων παράκτιας άμυνας Harpoon, που κατασκευάζονται από την Boeing. Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, το οικονομικό ύψος της εξαγωγής του αναφερόμενου οπλικού συστήματος, μπορεί να φτάσει τα 2,37 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται μερικές ημέρες μετά την έγκριση από το αμερικανικό ΥΠΕΞ της πιθανής πώλησης τριών άλλων οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν. Μεταξύ αυτών, αισθητήρες, πύραυλοι, και πυροβόλα ύψους 1,8 δισεκατομμυρίου δολαρίων, προκαλώντας την απειλή κυρώσεων από την Κίνα.

Χθες, Δευτέρα, στο Πεκίνο, ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Κίνα θα επιβάλει κυρώσεις στις εταιρίες Lockheed Martin , Boeing Defense και Raytheon, αλλά και σε άλλες αμερικανικές εταιρίες, οι οποίες έχουν εμπλοκή στις πωλήσεις αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν.

Από τη μεριά της, η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Μόργκαν Όρταγκους ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της: «Αποδοκιμάζουμε τις προσπάθειες του Πεκίνου για αντίποινα κατά αμερικανικών και άλλων ξένων εταιριών για τις πωλήσεις τους, που υποστηρίζουν τις νόμιμες απαιτήσεις αυτοάμυνας της Ταϊβάν».

Οι χθεσινές επίσημες ενημερώσεις του Κογκρέσου από το υπουργείο Εξωτερικών καλύπτουν την προτεινόμενη πώληση 100 πυραυλικών συστημάτων παράκτιας άμυνας Harpoon (HCDS). Στην παραγγελία περιλαμβάνονται 400 πύραυλοι εδάφους-επιφανείας RGM-84L-4 Harpoon Block II (SLM) που θα χρησιμοποιηθούν ως πύραυλοι παράκτιας άμυνας.