Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Αυγενάκης τόνισε με νόημα πως «πριν από 16 μήνες ο ελληνικός λαός εξέλεξε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να νοικοκυρευτεί ο τόπος, να υπάρχει διαφάνεια και τάξη παντού. Αυτό υλοποιούμε καθημερινά, ώστε ο έλληνας πολίτης να γνωρίζει πού πηγαίνει και το τελευταίο ευρώ του».

Και συνέχισε ο υφυπουργός: «Στον αθλητισμό προχωρήσαμε με αυτήν την πολιτική από την πρώτη στιγμή. Π.χ.:

– εφαρμόσαμε το πρόγραμμα ΧΙΛΩΝ για την αξιολόγηση των ομοσπονδιών και την επιχορήγησή τους μέσω αντικειμενικών κριτηρίων, με μετρήσιμους δείκτες,

– καταγράφουμε για πρώτη φορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις που διαθέτει η χώρα σε κάθε γωνιά της, κρατικές και δημοτικές, μέσω του προγράμματος ΠΕΛΟΠΑΣ

– Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά έγινε αξιοποίηση Ολυμπιακής εγκατάστασης, εκείνη του κλειστού των Άνω Λιοσίων, το οποίο συντηρούνταν από το φιλότιμο της τοπικής αυτοδιοίκησης

– Αποκτήσαμε την κυριότητα του Ολυμπιακού Χωριού (ανήκε στον ΟΑΕΔ), ώστε να το αξιοποιήσουμε ποικιλοτρόπως προς όφελος της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας».

Επίσης, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε:

– Σχετικά με το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, καταφέραμε να το ενεργοποιήσουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα σωματεία που έχουμε στη χώρα.

– Όταν ανέλαβα τη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, το μόνο που γνώριζα ήταν ότι έχουμε 49 ομοσπονδίες. Κατά δήλωση μάλιστα αυτών των ομοσπονδιών τα αθλητικά σωματεία ανά την χώρα ήταν περί τα 11.000.

– Μετά την ενεργοποίηση της πλατφόρμας, που στόχο είχε την καταγραφή των σωματείων, ώστε να μπορέσουμε, ανάμεσα σε άλλα, και να χρηματοδοτήσουμε τα ερασιτεχνικά σωματεία σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, εν μέσω πανδημίας, προς έκπληξή μας βλέπουμε ότι προεγγράφηκαν 5.334 σωματεία συνολικά και από αυτά έχουν προχωρήσει στην κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών τα 4.918, ενώ τα 3.167 έχουν ολοκληρώσει την αίτησή τους μέχρι σήμερα.

– Θέλουμε και οφείλουμε να γνωρίζουμε από τι αποτελείται η βάση του αθλητικού οικοδομήματος της χώρας. Ούτε φανταζόμασταν τα νούμερα που θα προκύψουν. Τέτοιο χάλι, τέτοια ανοργανωσιά, τέτοια αταξία.

– Στόχος μας είναι να θεραπεύσουν τα σωματεία όσα προβλήματα έχουν οι αιτήσεις τους, που δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια των νόμων, ώστε να μπορέσουν να λειτουργούν στην πλειοψηφία τους σύννομα και νοικοκυρεμένα.

– Τα αθλητικά σωματεία που διαθέτουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και εγγράφονται στο Μητρώο της ΓΓΑ θα χρηματοδοτηθούν, όπως ήδη έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, με το ποσό των 12 εκατ. ευρώ βάσει τριών κριτηρίων:

– αριθμός αθλημάτων που καλλιεργούν
– αριθμός νόμιμων προπονητών που απασχολούν
– αριθμός αθλητών που διαθέτουν

– Συνάμα, έχουμε ήδη εξαγγείλει ότι το Μητρώο συνδέεται με τους εκλογικούς καταλόγους των ομοσπονδιών, ώστε να προκύπτει από εκεί το εκλογικό τους σώμα.

– Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να κλείσουν τα σωματεία. Στόχος μας είναι να καταγραφούν, να είναι σύννομα και νοικοκυρεμένα, ώστε και ο τελευταίος έλληνας πολίτης να γνωρίζει που αθλείται αυτός και τα παιδιά του. Θέλουμε να ενισχύσουμε τον αθλητισμό, αλλά να υπάρχει διαφάνεια στο αθλητικό οικοδόμημα.

Για την είσοδο φιλάθλων στα γήπεδα, ο κ. Αυγενάκης επανέλαβε ότι θα πραγματοποιηθεί όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.