Προ των πυλών βρίσκεται η κακοκαιρία Κίρκη, η οποία αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα την 28η Οκτωβρίου, φέρνοντας έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους για ένα 24ωρο.

Το βράδυ της Τρίτης, το βαρομετρικό χαμηλό που θα προκαλέσει την κακοκαιρία καταγράφηκε να πλησιάζει από τα δυτικά.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Τα εντονότερα φαινόμενα της κακοκαιρίας Κίρκη θα σημειωθούν ανήμερα της Εθνικής Επετείου, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε:

  • Πελοπόννησο,
  • Κρήτη,
  • Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής),
  • Κυκλάδες,
  • Θεσσαλία,
  • Εύβοια,
  • νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
  • και μετά το απόγευμα σε Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Βόρειο Αιγαίο.

Χαλαζοπτώσεις προβλέπονται στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και τοπικά στην Ανατολική Στερεά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Την Πέμπτη 29/10, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ανατολικά και κυρίως στο Αιγαίο, όπου βαθμιαία μέσα στην ημέρα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα.

Παράλληλα, την Τετάρτη, οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί και τοπικά στο Νότιο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, ενώ η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική, ιδιαίτερα στα ανατολικά και νότια τμήματα όπου οι συγκεντρώσεις της θα είναι αυξημένες.

Η πρόβλεψη του Γιάννη Καλλιάνου

Έντονα θα είναι τα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας την Τετάρτη.
Αιτία θα είναι το βαρομετρικό χαμηλό που θα βρεθεί πάνω από τη χώρα μας, βοηθώντας να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη μεταβολή του καιρού, με βροχές και τοπικές καταιγίδες.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας τη χώρα, αρχής γενομένης από την Πελοπόννησο και τα νότια Επτάνησα και σιγά σιγά τα φαινόμενα θα επηρεάσουν όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί αύριο και η περιοχή της Αττικής, ενώ από τα φαινόμενα θα εξαιρεθούν μονάχα οι περιοχές των βόρειων Επτανήσων και της βόρειας Μακεδονίας.

Μάλιστα, οι δείκτες αστάθειας δείχνουν ότι αναμένονται χαλαζοπτώσεις, χιονοπτώσεις, αλλά και πλημμυρικά φαινόμενα σε ορισμένες περιοχές.

Στην Αττική, αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα, με βελτίωση από το βράδυ της Τετάρτης. Η θερμοκρασία να κυμαίνεται από 14 – 20 βαθμούς Κελσίου, με τους ανέμους να φτάνουν τα 7 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη, ο καιρός θα είναι ήπιος, καθώς η Μακεδονία είναι εκτός του φαινομένου της κακοκαιρίας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 22οC και τους ανέμους να μην ξεπερνούν τα 5 μποφόρ.

Οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Έκτακτη ανακοίνωση για τα επερχόμενα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από την κακοκαιρία «Κίρκη» εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Bασίλης Παπαγεωργίου.

Σε συνέχεα των σχετικών προβλέψεων για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από αργά σήμερα το βράδυ (Τρίτη 27-10-20) που θα εκδηλωθούν κυρίως την Τετάρτη (28-10-20 ημέρα της Εθνικής Εορτής) σε πολλές περιοχές της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους ανέμους, καλούμε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με το σύνολο των υπηρεσιών της βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Μένουμε σε εγρήγορση – Μένουμε σε επιφυλακή – Ακολουθούμε τις οδηγίες.