Για όλους και όλα μίλησε χθες η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ παραχωρώντας συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Μία γυναίκα με τεράστια προσφορά στον χώρο των γραμμάτων, που αγάπησε την Ιστορία της χώρας μας και έβαλε σκοπό να μεταλαμπαδεύσει τα ελληνικά ιδανικά σε όλον τον κόσμο.

Η φημισμένη ελληνίδα Βυζαντινολόγος Ιστορικός μίλησε για τα παιδικά της χρόνια και την ένταξή της στην Αντίσταση, ενώ αποκάλυψε πώς βίωσε τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και πώς απέφυγε το θάνατο.

Ακόμα, η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ μίλησε για τις σπουδές της, το μεγάλο έρωτας της ζωής της και την ανάδειξή της στη θέση της πρώτης γυναίκας πρυτάνεως στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Ως αντιστασιακή έδωσε πολλούς αγώνες για την ελευθερία και έφτασε μάλιστα πολύ κοντά στο θάνατο.

«Η Αντίσταση με έκανε αυτό που είμαι. Στο σχολείο που ήμουν οι Ιταλοί το έκαναν νοσοκομείο. Η καθηγήτρια μου είπε να κάνουμε μία ομάδα αντίστασης. Λεγόμασταν “Σπίθα”. Μου έδιναν τα κρυφά φυλλάδια για να τα πάω σε διάφορα μέρη».

«Όταν μπήκα στην ΕΠΟΝ δεν κοιμήθηκα σπίτι μου από 14 χρονών για να μην με πιάσουν. Όλα μου τα αδέλφια μου ήταν οργανωμένα. Το ψευδώνυμό μου ήταν “Νίκη”. Όταν γυρνούσα σπίτι μου η μάνα μου ήξερε ότι έχει διαδήλωση. Γιατί ήξερε ότι θέλω να πλυθώ για να μην με βρουν σκοτωμένη, λερωμένη»

Η καταξιωμένη Βυζαντινολόγος εξήγησε τους ιδεολογικούς λόγους που την κάνουν αριστερή αλλά δεν δίστασε να ασκήσει και την κριτική της στον Αλέξη Τσίπρα.

«Γεννήθηκα αριστερή και θα πεθάνω αριστερή. Πιστεύω σε μία καλύτερη διανομή του δημόσιου πλούτου. Καμία φορά είμαι έξω φρενών με τον διχαστικό λόγο του Τσίπρα, του ηγέτη της Αριστεράς, με ενοχλεί».