Πότε θα σταματήσει τις «βόλτες» του το Oruc Reis;

Ο Βηματοδότης ρώτησε ειδικούς, ανθρώπου που ξέρουν καλά τη θάλασσα και όλοι  απάντησαν με τον ίδιο τρόπο:

«Θα σταματήσει μόλις αγριέψει η θάλασσα στην περιοχή. Και όταν αγριεύει η θάλασσα, όχι μόνον έρευνες δεν μπορεί να κάνει, αλλά ούτε να πλέει καλά- καλά».

H Toυρκία συνεχίζει πάντως τα παιχνίδια με ερευνητικό σκάφος.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο αν και στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος έπλεε στη μέση της Μεσογείου με κατεύθυνση προς Αίγυπτο, έκανε στροφή, περίπου στα μεσάνυχτα και χάραξε ξανά ρότα με κατεύθυνση βόρεια-βορειοανατολική μέσα στην περιοχή που έχει δεσμεύσει παρανόμως με NAVTEX έως τις 4 Νοεμβρίου.

Τη Δευτέρα, το Oruc Reis καταγράφηκε να πλέει σε απόσταση ακόμη και 13 μιλίων από τις ακτές της Ρόδου, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Σε απόσταση ασφαλείας καταγράφηκε και μια τουρκική φρεγάτα σε ρόλο οπισθοφυλακής, που συνοδεύει το ερευνητικό σκάφος, ενώ τα υπόλοιπα πολεμικά πλοία του τουρκικού στολίσκου έχουν κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια.

Σκιά του Oruc Reis οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Την ίδια στιγμή, σκιά του Oruc Reis και των τουρκικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή Καστελλόριζου, Ρόδου, Καρπάθου έχουν γίνει οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και εξακολουθούν να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα μετά τη συνεχή προκλητικότητα της Άγκυρας και τις παρατάσεις στις παράνομες Navtex.