Σε καλή επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο οποίος μίλησε εκτενώς για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του ευρωπαϊκού κέντρου (ECDC), οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο, ωστόσο η Ελλάδα εξαιρείται από αυτές μέχρι στιγμής.

Στον δείκτη θετικότητας των τεστ η Ελλάδα είναι στο 3,6 δηλαδή στο πράσινο την ώρα που οι περισσότερες χώρες βρίσκονται στο πορτοκαλί.

Στον χάρτη θνησιμότητας η χώρα είναι η καλύτερη από χώρες που κινούνται στον αντίστοιχο δείκτη, ενώ χειρότερη είναι το Βέλγιο.

Δείτε επίσης: Το σχέδιο για την ενίσχυση της ιχνηλάτησης – Πώς θα περιορίσουν τα ορφανά κρούσματα

Σε καλή κατάσταση η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη παρά την έξαρση

Ωστόσο όπως αναφέρει ο κ. Πέτσας παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων και στη χώρα μας και γι΄ αυτό τέθηκαν σε εφαρμογή δύο νέα μέτρα.

«Διαπιστώνεται πως η εξάπλωση του ιού εντοπίζονται μεταξύ των νέων γι΄ αυτό απευθύνεται έκκληση στους νεότεροι να προσέχουν και να αποφεύγουν μαζικές συναθροίσεις», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ, Πέτσας ανέφερε πως ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τηρεί τα μέτρα, την ίδια ώρα οργανώνονται συγκεκριμένες δραστηριότητες με στόχο την διασπορά του ιού.

Για τον λόγο αυτό εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα τις επόμενες μέρες.

Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τρίμηνο – Θα κινηθούμε με ασφάλεια μέχρι το εμβόλιο

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τρίμηνο, οφείλουμε όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε στον ορίζοντα ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, το οποίο θα έχουμε στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας πως «θα κάνουμε ότι χρειάζεται για  να φτάσουμε μέχρι το εμβόλιο με ασφάλεια».

Οι επόμενες 48 ώρες είναι πολύ σημαντικές για τη Βόρεια Ελλάδα

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως τα θετικά νέα είναι πως σε περιοχές όπως στην Αττική βλέπουμε μία σταθεροποίηση.

Ωστόσο στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει μία πηγή ανησυχία, όπως στα Ιωάννινα, στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη.

«Οι επόμενες 48 ώρες είναι πολύ σημαντικές ώστε να δούμε αν κάποιες περιφέρειες θα ανέβουν στο επίπεδο επικινδυνότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Οι πιστοί να εφαρμόζουν τα μέτρα

Όσον αφορά τις εικόνες συνωστισμού των πιστών κατά τον εορτασμό του Αγίου Δημήτριου στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Πέτσας κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα.

«Γίνεται μία διαρκής προσπάθεια πειθούς στους πολίτες για την τήρηση των μέτρων. Από την άλλη η στάση της εκκλησίας είναι πολύ υπεύθυνη μέχρι στιγμής», είπε χαρακτηριστικά.