Στο κόκκινο βρίσκονται οι σχέσεις της Γαλλίας και της Τουρκίας μετά τους πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς που εκτόξευσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γαλλία λίγη ώρα μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις Ερντογάν ο οποίος έθεσε υπό αμφισβήτηση την ψυχική υγεία του Μακρόν, κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις και τις προσβολές, ενώ το Παρίσι ανακοίνωσε πως ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

Οι νέες απαράδεκτες δηλώσεις Ερντογάν ο οποίος αναφερόμενος στον Γάλλο ομόλογό του είπε ότι χρειάζεται «ψυχιατρική θεραπεία» έχει δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα στις ήδη κακές σχέσεις μεταξύ των δύο χώρων.

Ο Ερντογάν δείχνει να βαδίζει το δρόμο των προκλήσεων αγνοώντας κάθε έννοια του διεθνούς Δικαίου και επιτίθεται σε όποιον πιστεύει ότι μπαίνει εμπόδιο στα σχέδια του.

Μιλώντας σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, ο Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Τι να πει κανείς για έναν ηγέτη χώρας που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο σε εκατομμύρια πολιτών του που ανήκουν σε διαφορετικό θρήσκευμα. Πρώτα από όλα ότι χρειάζεται να ελεγχθεί η νοητική του κατάσταση» ανέφερε, σύμφωνα με το Anadolu.

Σηκώνοντας το γάντι, το Παρίσι σημείωσε «την απουσία συλλυπητήριων μηνυμάτων και μηνυμάτων συμπαράστασης εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί»

Το Ελιζέ επισήμανε, επίσης, τις «πολύ προσβλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες, ιδίως το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα».

Ο Μακρόν χρειάζεται ψυχοθεραπεία

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με το Anadolu, ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Γαλλία ότι βρίσκεται πίσω από τις καταστροφές που υφίσταται το Αζερμπαϊτζάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ενισχύει το Αζερμπαϊτζάν μέχρι να απελευθερωθούν όλα τα εδάφη του που τελούν υπό κατοχή.

Αναφερόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε «τι μπορούμε να πούμε για τον επικεφαλής ενός κράτους που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο σε εκατομμύρια πολιτών του που έχουν διαφορετική θρησκεία».

Παράλληλα αναρωτήθηκε «ποιο είναι το πρόβλημα του Εμανουέλ Μακρόν με το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους», ενώ πρόσθεσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος χρειάζεται ψυχοθεραπεία.

Επίσης με αφορμή την έφοδο της γερμανικής αστυνομίας σε τζαμί στο Βερολίνο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «με τέτοιες επιθέσεις κατά των δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων πολιτών ο ευρωπαϊκός φασισμός έχει εισέλθει σε μια νέα φάση». Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο η Ευρώπη με το μέτωπο που έχει ανοίξει με τους Μουσουλμάνους προετοιμάζει το δικό της τέλος. Μάλιστα προειδοποίησε ότι αν δεν αλλάξει σύντομα αυτή η κατάσταση, η Ευρώπη θα καταρρεύσει εκ των έσω.

Η Άγκυρα ανοίγει νέα μέτωπα

Η Αγκυρα με τη συμπεριφορά της το τελευταίο διάστημα ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα εκτοξεύοντας λεονταρισμούς κατά της Αθήνας και αήθεις επιθέσεις κατά της Γαλλίας και κατά του προέδρου Μακρόν ενώ δεν διστάζει να καταστήσει παντού σαφές ότι αγνοεί ακόμη και το ΝΑΤΟ, στην έδρα του οποίου υποτίθεται ότι συμφωνήθηκε πριν λίγα 24ωρα η θέσπιση μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου και στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, συμφωνήθηκε να μην γίνουν στρατιωτικές ασκήσεις στις 28 και 29 Οκτωβρίου, ημερομηνίες οι οποίες αποτελούν εθνικές εορτές και για τις δύο χώρες.

Η πρόταση για μορατόριουμ ανήκε στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ, την ανακοίνωσε εν συνεχεία ο ίδιος λέγοντας πως και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να την τηρήσουν, όμως στην συνέχεια η Τουρκία εκδίδοντας Navtex για τις 27 και 28 Οκτωβρίου, κατέδειξε ότι δεν δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα όσα διαμείβονται στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Mάλιστα αργά το βράδυ του Σαββάτου, η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex για τις έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο. Σα να μην έφτανε αυτό, απαιτεί από το ΝΑΤΟ να της βρει εναλλακτική λύση για τα ρωσικά αντιεροπορικά συστήματα S-400 που προμηθεύτηκε και έθεσε σε δοκιμαστική λειτουργία στις αρχές της εβδομάδας, ενώ δίνοντας εντολή στο Oruc Reis να βρεθεί μία ανάσα από τη Ρόδο, προκαλεί ανοικτά την Αθήνα και το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον τουρκικό στόλο.