Να κλείσει την συζήτηση (και την αντιπαράθεση) που προκλήθηκε στη Βουλή με αφορμή μια φράση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που έγινε αντικείμενο σκληρής αντιπολιτευτικής κριτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δηλώνοντας το προφανές: ότι ως χώρα «θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». «Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την πατρίδα μας.

»Τη μεγαλώνουμε με την επέκταση των χωρικών υδάτων, με τις οριοθετήσεις υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ, με έντιμες συμφωνίες που κάνουμε με όλους του γείτονές μας πλην της Τουρκίας που αρνείται να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μιλώντας κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι «δεν ήρθα εγώ εδώ ούτε για να διαπληκτιστώ, ούτε για να αρχίσω την κοκορομαχία, ούτε για να επαναλάβω πάγιες εθνικές θέσεις που όλοι στηρίζετε και όλοι υπερασπίζεστε».

Πώς ξεκίνησε η αντιπαράθεση

Όλα ξεκίνησαν από μια φράση του κ. Χρυσοχοΐδη ο οποίος επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Είσαστε σε τριπλό αδιέξοδο: σε δημοσκοπική υποχώρηση, σε εσωκομματική ρήξη και σε πολιτική ένδεια. Επιστρατεύετε επικίνδυνα όπλα για να επιβιώσετε: εθνικισμό με τα δώδεκα μίλια, λαϊκισμό με τον Παππά (της Χ.Α.) και τον δεκατετράχρονο και κοινωνικό συντηρητισμό με την παρούσα πρόταση μομφής που κάνετε».

Η αναφορά του στα 12 ναυτικά μίλια έγινε αντικείμενο έντονης κριτικής από την αξιωματική αντιπολίτευση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση να καταγγέλλει ότι με την τοποθέτησή του αυτή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη «αντιβαίνει τον πυρήνα, την καρδιά της εθνικής στρατηγικής, των εθνικών συμφερόντων, των απαράγραπτων εθνικών δικαίων». Το ζήτησε αποσαφήνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος ξεκαθαρίζοντας ότι: «Δεν διανοούμαι, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί ο οιοσδήποτε να αμφισβητήσει το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα δώδεκα μίλια όποτε η χώρα το κρίνει χρήσιμο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού».

«Με εκπλήσσει αυτό το οποίο λέτε. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να ανακαλέσουμε. Προφανώς δεν αντιληφθήκατε τι ελέχθη», είπε στον κ. Ραγκούση, προσθέτοντας ότι «ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν είπε ποτέ κάτι διαφορετικό και προφανώς έχει γίνει παρεξήγηση σε αυτά τα οποία είπε».

Επίθεση από Τζανακόπουλο

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Βίτσας ερμήνευσε τα λεγόμενα του κ. Πικραμμένου ότι με όσα είπε «έκλεισε το θέμα μη δεχόμενος αυτό που είπε ο υπουργός γιατί δεν μπορεί να συμβαίνουν και τα δυο», ενώ αργότερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς επανήλθε επιτέθηκε στον κ. Χρυσοχοΐδη ζητώντας του να διορθώσει τη δήλωσή του.

Επιθετικός εμφανίστηκε και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος κάνοντας λόγο για «αδιανόητο σχόλιο του κ. Χρυσοχοΐδη που μέσα στο νεοδεξιό φανατισμό του, ανοίγει το στόμα του και δεν ξέρει τι λέει».

Σημειώνεται ότι ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος αναφερθείς στο όλο θέμα που ανέκυψε δήλωσε: «Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν: εθνικισμός δεν είναι το αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης της Ελλάδας στα 12 μίλια», προσθέτοντας ότι «προσωπικά αυτή τη γραμμή τη χάραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης». «Κανένας δεν δικαιούται να αποκλίνει από αυτή τη γραμμή. Οι νεοδημοκράτες όλοι είμαστε ενωμένοι σε αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οτιδήποτε άλλο είναι περιττό».

Δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια

Το ζήτημα των 12 ν.μ. επανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπαράθεση και με αφορμή την ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου τον οποίο προέτρεψε ο κ. Ραγκούσης να πει τι θα κάνει σε περίπτωση που το γεωτρύπανο εισέλθει εντός των 12 ναυτικών μιλίων. «Με εντυπωσιάζει η στροφή ενός κόμματος που πριν λίγο καιρό υποστήριζε δια του αρχηγού του πως δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και σήμερα ξορκίζει την κυβέρνηση να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια», του απάντησε ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογραμμίζοντας ότι στην παρούσα φάση το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια «αποτελεί δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα και στη σφαίρα της προστασίας που καλύπτεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν περιέχονται τα δυνητικά κυριαρχικά δικαιώματα αλλά τα απόλυτα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να δώσει διάσταση στα λεγόμενα του ΥΠΕΘΑ σχολιάζοντας: «Έντρομοι θα σας ακούσουν και οι βουλευτές της ΝΔ να αποκαλείτε το αναφαίρετο δικαίωμα από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια ως δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα». «Ή δεν ξέρετε τι είπατε ή κάνατε λάθος και διορθώστε το», πρόσθεσε, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μπούγας του απάντησε: «Το έχει πει ο πρωθυπουργός ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια! Δεν χρειάζεται να το επιβεβαιώνουμε συνεχώς επειδή το ζητάτε κάθε λίγο και λιγάκι».