Να καταθέσει εναλλακτικές προστάσεις για τους S-400, ζητά τώρα από το ΝΑΤΟ η Τουρκία μια μόλις μέρα μετά το σκληρό μήνυμα των ΗΠΑ, οι οποίες έκαναν λόγο για «σοβαρές συνέπειες στη σχέση Άγκυρας με Ουάσιγκτον».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, η Άγκυρα περνά στην αντεπίθεση ξεκαθαρίζοντας πως αναμένει από το ΝΑΤΟ να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις έναντι των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400, αντί να ασκεί κριτική σε σχέση με την αγορά αυτού του οπλισμού, η οποία επιδεινώνει τις σχέσεις των δύο πλευρών.

«Η προσδοκία μας από τους φίλους και τους συμμάχους μας είναι να επικεντρωθούμε στη συζήτηση εναλλακτικών λύσεων στους S-400 και σε λογικά τεχνικά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, αντί της ρητορικής που οδηγεί σε επιδείνωση των σχέσεών μας» ανέφερε η δήλωση.

«Οι έλεγχοι δοκιμών και συστημάτων πραγματοποιούνται ως μέρος της φυσικής διαδικασίας στο πλαίσιο των προετοιμασιών του προμηθευμένου συστήματος υπεράσπισης αέρα S-400 Long Range» αναφέρει η ανακοίνωση και συμπληρώνει:

«Όπως τα S-300 που χρησιμοποιούνται από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, το σύστημα S-400 θα χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα και χωρίς να ενσωματωθεί σε κανένα σύστημα ελέγχου της διοίκησης του ΝΑΤΟ».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του είχε πραγματοποιήσει δοκιμές των παραπάνω συστημάτων στη Σινώπη, σημειώνοντας ότι αυτό είχε προγραμματιστεί στο πλαίσιο της σύμβασης.

«Η δοκιμή των S-400 μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες…»

Μια μέρα αργότερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με μια σκληρή ανακοίνωσή του καταδίκασε τις δοκιμές και απείλησε την Άγκυρα με συνέπειες.

«Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο τη δοκιμή του συστήματος S-400 που έκανε η Τουρκία στις 16 Οκτωβρίου, μια δοκιμή που επιβεβαιώθηκε σήμερα από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

«Αντιτιθέμεθα στη δοκιμή αυτού του συστήματος από την Τουρκία, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση μας στον τομέα της ασφάλειας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Ένα λειτουργικό σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία ως σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Χόφμαν.

«Μπαϊράκι» Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την προσευχή της Παρασκευής, επιβεβαίωσε πως η Τουρκία δοκιμάζει το ρωσικό αμυντικό σύστημα S-400, προσθέτοντας πως οι αντιρρήσεις των ΗΠΑ επί του θέματος δεν έχουν σημασία και πως η Άγκυρα δεν χρειάζεται την άδεια των ΗΠΑ για τις δοκιμές, όμως μεταδίδει το Reuters.

Ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο, δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να δοκιμάζει στρατιωτικό εξοπλισμό, περιλαμβανομένων των S-400.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει στην ιστοσελίδα της η Yeni Safak, συμπλήρωσε: «κάνουν οι ΗΠΑ ερωτήσεις για τους S-300 που βρίσκονται στα χέρια της Ελλάδας;».

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του ΟΗΕ για επίτευξη συμφωνίας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στην Λιβύη, ο Ερντογάν φάνηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν πιστεύει ότι θα τηρηθεί.

Σχετικά με τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είπε πως η Τουρκία έχει το ίδιο δικαίωμα με τη Ρωσία να συμμετέχει στην επίλυση του θέματος, προσθέτοντας πως ελπίζει Άγκυρα και Μόσχα να βρουν από κοινού κάποια λύση.

Ο Ερντογάν τέλος ανέφερε πως η Κωνσταντινούπολη οδηγεί την κούρσα του κοροναϊού στην Τουρκία, προαναγγέλοντας τη λήψη μέτρων.