Το συνταγματικό δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε ότι οι αμβλώσεις εξαιτίας γενετικών ανωμαλιών είναι αντισυνταγματικές. Με αυτό τον τρόπο απέρριψε την πιο συνηθισμένη από τις ελάχιστες νόμιμες αιτίες για τερματισμό της εγκυμοσύνης στην πλειοψηφικά καθολική χώρα.

Η Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Τζούλια Πρζυλέμπσκα, δήλωσε κατά την απόφασή της ότι η υπάρχουσα νομοθεσία – που ήταν ήδη μία από τις πλέον αυστηρές στην Ευρώπη – που επέτρεπε την άμβλωση σε περιπτώσεις παραμορφωμένων εμβρύων ήταν «ασύμβατη» με το σύνταγμα της χώρας.

Από τη στιγμή που η απόφαση θα αποκτήσει ισχύ, η έκτρωση στην Πολωνία θα επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας ή απειλής για τη ζωή ή την υγεία της μητέρας. Μόλις το 2% των νόμιμων τερματισμών κύησης πραγματοποιούνταν για κάποιον από αυτούς τους λόγους τα τελευταία χρόνια.

Η απόφαση προκάλεσε αμέσως την κατακραυγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η επίτροπος της οποίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, την αποκάλεσε «μια θλιβερή μέρα για τα γυναικεία δικαιώματα».

«Η απονομιμοποίηση της αιτίας πίσω από σχεδόν όλες τις νόμιμες αμβλώσεις στην Πολωνία ισούται με απαγόρευσή τους και αποτελεί παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων»

«Η σημερινή απόφαση… σημαίνει ότι οι μυστικές αμβλώσεις και οι αμβλώσεις στο εξωτερικό είναι μονόδρομος για όσες μπορούν να πληρώσουν για αυτές, ενώ οι υπόλοιπες θα υποφέρουν ακόμη περισσότερο».

Η απόφαση του δικαστηρίου θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τους βουλευτές του κυβερνώντος δεξιού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) να εγκρίνει νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τον τερματισμό των κυήσεων ακόμη και σε περιπτώσεις εμβρύων με συγγενείς γενετικές ανωμαλίες.

«Το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να επαληθευτεί γίνεται πραγματικότητα. Είναι μια συντριπτική καταδίκη που θα καταστρέψει τις ζωές πολλών γυναικών και πολλών οικογενειών», δήλωσε η Καμίλα Φέρεντς, δικηγόρος που συνεργάζεται με ΜΚΟ που στηρίζει τις γυναίκες που δεν έχουν πρόσβαση στην άμβλωση.

Ο πρώην Πολωνός πρωθυπουργός και επικριτής του PiS, Ντόναλντ Τουσκ, αποκάλεσε τη χρονική στιγμή στην οποία κρίθηκε το ζήτημα των αμβλώσεων «πολιτική αχρειότητα».

«Το να ρίχνεις το ζήτημα των αμβλώσεων και την απόφαση ενός ψευδο-δικαστηρίου τη στιγμή που μαίνεται μια πανδημία, είναι κάτι παραπάνω από κυνικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τουσκ, επικεφαλής του European People’s Party.

Ο πρόεδρος της χώρας και σύμμαχος του PiS, Αντρέι Ντούντα, έχει δηλώσει ότι αν το νομοσχέδιο εγκριθεί από το κοινοβούλιο θα υπογράψει τη μετατροπή του σε νόμο.

Η χώρα των 38 εκατ. έχει λιγότερες από 2.000 νόμιμες εκτρώσεις ανά έτος, όμως ομάδες γυναικείων δικαιωμάτων υπολογίζουν ότι έως και 200.000 ακόμη πραγματοποιούνται παράνομα ή στο εξωτερικό.

Μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστήσει ακόμη πιο αυστηρό το νόμο για τις αμβλώσεις το 2016 απέτυχε, μετά από πανεθνικές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων μαυροντυμένων γυναικών.

Πηγή: www.theguardian.com