Μάσκες για όσο βρίσκονται στο σχολείο θα φορούν από εδώ και στο εξής οι μαθητές που βρίσκονται στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές.

Με λίγα λόγια η αλλαγή που έρχεται είναι πως η χρήση θα είναι υποχρεωτική για τους ίδιους και στο διάλειμμα.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Προστασίας η απόφαση αυτή αναμένεται να ισχύσει για τα σχολεία των περιοχών που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) και 4 (αυξημένου κινδύνου) .

Το μέτρο θα ισχύσει από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου και δεν θα εφαρμόζεται μόνο την ώρα της γυμναστικής.

Μάσκα 8 ώρες σερί για τους μαθητές

Με το μέτρο αυτό είναι σαφές πως τα παιδιά θα φορούν μάσκες από 5-8 ώρες συνεχόμενα χωρίς κανένα απολύτως διάλειμμα.

Για τον λόγο αυτό δεν αποκλείεται οι ειδικοί να συσκεφτούν ώστε να βρουν κάποια λύση.

Το «διάλειμμα της μάσκας», το οποίο είχε προτείνει και ο κ. Τσιόδρας τον Σεπτέμβρη θα μπορούσε να είναι μία καλή λύση, ώστε οι μαθητές να βγάζουν για λίγο τη μάσκα.

Η διαρκής αύξηση των κρουσμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας έφερε και αλλαγές στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας κατόπιν εισηγήσεως της Επιτροπής. Αλλαγές που ισχύσουν από τις 6 το πρωί της Παρασκευής και αφορούν συγκεκριμένες περιοχές.

  • Σε επίπεδο 4-αυξημένου κινδύνου τίθεται η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.
  •  Στο επίπεδο 3- αυξημένης επιτήρησης παραμένουν τα Γιάννενα μια και οι δείκτες επικινδυνότητας είναι οριακοί μεταξύ των 2 επιπέδων και η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί, σε 3 ημέρες, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου.
  •  Αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού σε επίπεδο 3-αυξημένης επιτήρησης για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών.

Πιο αναλυτικά, στο επίπεδο 3 είναι: Νομός Πέλλας, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Καρδίτσας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Περιφέρεια Αττικής και Ζάκυνθος, Σαντορίνη, Κύθνος, Κέα, Μύκονος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Ανάφη, Λέσβος, Σάμος, ενώ από την Παρασκευή σε αυτές προστίθενται οι Περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Σερρών και Βοιωτίας.

Στο επίπεδο 4 είναι ο Νομός Κοζάνης και σήμερα, Παρασκευή αναβαθμίζεται και ο Νομός Καστοριάς.

Νυχτερινά lockdown – Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε νέο του διάγγελμα χτες προς τους πολίτες, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των ημερών, που επιβάλουν νέα μέτρα.

Στην εναρκτήρια δήλωσή του επεσήμανε πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε έξαρση σε Ελλάδα και Ευρώπη, και τόνισε πως οι επόμενοι μήνες προβλέπονται δύσκολοι.

Ωστόσο, επεσήμανε πως το γενικό lockdown δεν είναι επιλογή και θα τεθούν σε ισχύ νέα, «πιο έξυπνα» – όπως χαρακτηριστικά είπε – μέτρα.

Όπως ανακοίνωσε από τις 06:00 του Σαββάτου, στις περιοχές που είναι στο «πορτοκαλί», δηλαδή το επίπεδο κινδύνου 3, και το «κόκκινο», επίπεδο κινδύνου 4, θα επιβληθεί απαγόρευσης κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες αλλά και καθολική χρήση μάσκας.

Συγκεκριμένα, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία σε όλους – πλην όσων εργάζονται – από τις 00:30 έως τις 05:00.

Όσον αφορά στην υποχρεωτική χρήση μάσκας ο πρωθυπουργός σημείωσε πως απαιτείται καθώς «ο κοροναϊός καραδοκεί παντού, χωρίς να περιμένει στην είσοδο ενός καταστήματος».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε πως θα ενισχυθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων, ενώ προανήγγειλε και περαιτέρω επέκταση της τηλεργασίας.

Κυκλοφορία μόνο με χαρτί εργοδότη

Οι μετακινήσεις μετά τα μεσάνυχτα θα επιτρέπονται, όπως προαναφέρθηκε, μόνο με χαρτί εργοδότη που θα κατατίθεται στην ΕΡΓΑΝΗ.

«Το μόνο έγγραφο που θα υπάρχει είναι οι πιστοποιήσεις των εργοδοτών με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την ΕΡΓΑΝΗ ότι εργάζεται κι ότι τον απασχολεί η επιχείρηση» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας πως «μετά τις 12 έως τις 5 το πρωί, θα επιτρέπεται η μετακίνηση και σε εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας».

Ποιες περιοχές είναι στο «πορτοκαλί» και ποιες στο «κόκκινο»
Είναι σχεδόν 20 οι περιοχές, οι οποίες κατατάσσονται στο επίπεδο 3 στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

· Ανατολική Αττική

· Βόρειος Τομέας Αθηνών

·Δυτική Αττική

·Δυτικός Τομέας Αθηνών

·Νήσοι Αττικής

Επίσης:

· Νότιος Τομέας Αθηνών

· Κεντρικός Τομέας Αθηνών

·Πειραιάς

· Αχαΐα

· Βοιωτία

Ακόμη:

· Ηράκλειο

· Θεσσαλονίκη

· Θήρα

·Ιωάννινα

·Καρδίτσα

Επιπλέον:

· Ζάκυνθος

·Κέα-Κύθνος

· Λάρισα

· Λέσβος

·Μύκονος

Και, τέλος: 

·Πέλλα

·Σάμος

·Σέρρες

·Τρίκαλα

Στο επίπεδο 4 βρίσκονται η Κοζάνη και η Καστοριά, στις οποίες έχουν επιβληθεί περισσότερα περιοριστικά μέτρα.

Όλα τα μέτρα για το επίπεδο 3

 Εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα θα φτάσουμε τα 2000 κρούσματα

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού, και ο κ. Σταύρος Μπαλάσκας, συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ., αναφορικά με το πώς θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα.

«Στο ρεβεγιόν, όταν καλέσετε ακόμα και ένα ζευγάρι, δεν ξέρετε αν ο διπλανός σας είναι ασυμπτωματικός. Εάν δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα, μπορεί να φτάσουμε και στα 1500 και τα 2000 κρούσματα. Αν φτάσουμε αυτόν τον αριθμό θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα στα νοσοκομεία», ανέφερε η κ. Παγώνη.

«Τώρα γίνονται πάρα πολλά τεστ, και σωστά γίνονται. Ο κόσμος αρκετά έχει τρομάξει. Έχει θορυβηθεί. Θα εφαρμόσει νομίζω τα μέτρα, γιατί η νεολαία αρχίζει και συνειδητοποιεί την κατάσταση. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι από 18 έως 39 ετών», σημείωσε η ίδια.

Στην εκπομπή μίλησε και ο Σταύρος Μπαλάσκας, συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ., αναφορικά με το πώς θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές.

«Οι αρνητές θα συλλαμβάνονται. Τα πράγματα άλλαξαν. Είναι ένα μεγάλο υγειονομικό θέμα. Ακούσαμε τα νέα μέτρα. Θα γίνονται προσαγωγές και θα έχουμε αυτόφωρα. Συνιστώ στους νέους να μην μαζεύονται στις πλατείες. Τα πράγματα έχουν αγριέψει. Έχουμε να κάνουμε με την υγεία του κόσμου. Εμείς θα δουλεύουμε χωρίς ρεπό, χωρίς ημερήσιες αναπαύσεις, χωρίς άδειες. Δεν γνωρίζω πώς θα μπορεί να μετακινηθεί κάποιος. Θα επανέρθουν νομίζω τα sms ή θα πρέπει να έχει κάποιο χαρτί που δικαιολογεί την παρουσία του έξω. Σε άλλη περίπτωση θα γίνονται προσαγωγές στα αστυνομικά τμήματα. Θα σκληρύνει πολύ η κατάσταση», είπε ο κ. Μπαλάσκας.

Σχετικά με το αν θα χρειάζεται μήνυμα ή κάποιο έγγραφο για να βγούμε έξω μετά τις δώδεκα, ο ίδιος σημείωσε ότι «Σήμερα νομίζω θα γίνει ανακοίνωση και θα υπάρξουν διευκρινήσεις για όλα αυτά. Το θέμα θα είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας, γιατί πλέον κανείς δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς μάσκα. Εκεί θα υπάρχουν πρόστιμα και παραβάτες».

Θα περιμένουμε μείωση των κρουσμάτων σε 15 μέρες μετά τα νέα μέτρα

«Στην πρώτη φάση της πανδημίας είχαμε δει απόλυτη σύγκλιση των αστυνομικών με τους πολίτες και μια αγαστή συνεργασία. Διότι έχει να κάνει με την υγεία», πρόσθεσε ο κ. Μπαλάσκας.

«Σε 15 ημέρες από αύριο που θα βάλουμε μάσκες, θα περιμένουμε μείωση των κρουσμάτων. Η πλειοψηφία του κόσμου έχει συνειδητοποιήσει τι μας περιμένει. Εμείς δε στα νοσοκομεία το έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως. Για να φτάσουν τα κρεβάτια πρέπει να έχεις και προσωπικό», τόνισε από την πλευρά της η κ. Παγώνη.