«Δεν θα πάρουμε άδεια από κανέναν για τις έρευνες, θα κάνουμε όπου θέλουμε, ακόμη και νότια της Κρήτης», δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι σε συνέντευξή του στο κανάλι CNN Türk.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι,  «η απόφασή μας για την ανατ. Μεσόγειο είναι η εξής. Συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Έχουμε μία υφαλοκρηπίδα. Δεν αναφερόμαστε στην ΑΟΖ. Έχουμε χωρικά ύδατα κι έχουμε και υφαλοκρηπίδα.
Εμείς λέμε ότι στη δική μας περιοχή θα κάνουμε τις έρευνες. Όπως το κάνουμε και στη Μαύρη Θάλασσα, το ίδιο θα κάνουμε κι εδώ. Αυτό που κάνουμε είναι εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν αισθανόμαστε την ανάγκη να πάρουμε από κανέναν καμία άδεια. Δεν έχουμε ανάγκη. Κι αναφερόμαστε στις εξωτερικές παρεμβάσεις που γίνονται για το πού θα κάνουμε έρευνες…

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η ροζ περιοχή απεικονίζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Εμείς αυτή τη στιγμή μπορούμε να κάνουμε όπου θέλουμε έρευνες», ανέφερε σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Τούρκος αντιπρόεδρος, δείχνοντας μάλιστα και σχετικό χάρτη, που περιλαμβάνει ακόμη και την περιοχή νότια της Κρήτης.
«Στο πλαίσιο των συνομιλιών με την Ελλάδα αποσύραμε τα πλοία μας, αλλά τα επαναφέραμε. Εμείς θα συνεχίσουμε αυτές τις έρευνες, συμπεριλαμβανομένης κι αυτής της περιοχής. Πριν ήμασταν σε αυτό εδώ το σημείο. Εντός θα είναι και οι περιοχές, ακριβώς νότια της Κρήτης, που περιλαμβάνει η συμφωνία ΑΟΖ που υπογράψαμε με τη Λιβύη», υποστήριξε.
Ο Φουάτ Οκτάι δήλωσε επίσης ότι όπως η Τουρκία δεν παρεμβαίνει σε κανέναν, έτσι δεν επιτρέπει και σε κανέναν να παρεμβαίνει στις δικές υποθέσεις.
«Έχετε ακούσει να λέμε σε κανέναν: ‘Γιατί κάνεις έρευνες εδώ; Κάνουμε νόμιμα τη δουλειά μας στη δική μας γη, στη δική μας γαλάζια πατρίδα. Ακριβώς όπως εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε κανέναν, δεν επιτρέπουμε και σε κανέναν να παρεμβαίνει σε μας», είπε.

«Θα συνεχίσουμε τις έρευνες στο Καστελόριζο, άσχετα με την Ελλάδα»