Οι δυσοίωνες προβλέψεις σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας δυστυχώς επιβεβαιώνονται από την πραγματικότητα.

Ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας κοκκινίζει καθημερινά όλο και περισσότερο. Ο κίνδυνος εκτροχιασμού της κατάστασης διαφαίνεται στον ορίζοντα απειλητικός.

Είχαμε προειδοποιήσει πολλές φορές από αυτήν εδώ τη στήλη για τους κινδύνους που εγκυμονούν η πλημμελής εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων προστασίας, αλλά και η ανεύθυνη στάση και η επικίνδυνη αμεριμνησία πολλών συμπολιτών μας.

Η ώρα αυτή όμως δεν προσφέρεται για αναζήτηση ευθυνών ούτε για μοιρολατρία.

Ο κορωνοϊός δείχνει να παίρνει από τη χώρα μας τη «ρεβάνς» σε σχέση με το πρώτο κύμα, ωστόσο η μάχη δεν έχει ακόμη κριθεί.

Είναι στο χέρι μας να αντιστρέψουμε την εικόνα. Γι΄ αυτό όμως απαιτείται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από την πολιτεία και πιο συντονισμένη κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων και – κυρίως – των ίδιων των πολιτών.

Εάν τα παραπάνω γίνουν πράξη, οι ελπίδες να συγκρατηθεί η εξάπλωση της νόσου θα είναι βάσιμες.

Δεν πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός ότι αυτή τη φορά το σύστημα υγείας είναι καλύτερα προετοιμασμένο, ενώ η ιατρική επιστήμη έχει επιτύχει βήματα προόδου σε ό,τι αφορά την αποκρυπτογράφηση της συμπεριφοράς του ιού.

Η κλινική αντιμετώπιση έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με την πρώτη φάση της επιδημίας, όταν η Ιατρική βρέθηκε απροετοίμαστη και πάλευε με το άγνωστο.

Η μάχη αυτή εισέρχεται στην πιο κρίσιμη ευθεία. Επί της ουσίας, δεν πρόκειται για μάχη με τον «αόρατο εχθρό» αλλά με τον ίδιο μας τον (κακό) εαυτό.