Αποκαλυπτήρια σήμερα για το νέο επίδομα θέρμανσης με την κυβέρνηση να ανακοινώνει τα κριτήρια και τους δικαιούχους.

Σκέψεις υπάρχουν να ενταχθούν και στο κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης και εναλλακτικοί τρόποι όπως φυσικό αέριο. Η θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα (αντλίες θερμότητας, κλιματιστικά, ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομποί) αποκλείονται λόγω της ύπαρξης του κοινωνικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα μιλούσαμε για διπλή επιδότηση.

Όσο για τα ξύλα, το οικονομικό επιτελείο είχε να αντιμετωπίσει από τη μια την ανάγκη πολλών φτωχών νοικοκυριών που θερμαίνονται με τζάκια ή λέβητες ξύλου να ενισχυθούν οικονομικά και από την άλλη την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Μια λύση που ζητείται είναι να επιδοτηθούν τα καυσόξυλα αλλά μόνο για τα χωριά μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο πληθυσμού.

Σίγουρα όχι για τα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όχι όμως και για τις πόλεις καθώς εκεί πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες συγκέντρωσης μικροσωματιδίων.

Το πετρέλαιο θέρμανσης

Η τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης υπολογίζεται κοντά στα 78 λεπτά (όσο περίπου ήταν και τον περασμένο Μάιο), έναντι 1,05 ευρώ που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019.

Η επέκταση της γκάμας των επιδοτούμενων καυσίμων θα αυξήσει εκ των πραγμάτων και τον αριθμό των δικαιούχων χωρίς να αλλάξουν απαραιτήτως και τα κριτήρια με τα οποία χορηγείται.

Θα πρέπει όμως να γίνει η κατάλληλη επεξεργασία ώστε να θεσπιστούν τα ισοδύναμα του επιδόματος για πετρέλαιο, για το φυσικό αέριο και τα υπόλοιπα καύσιμα για την θέρμανσης των νοικοκυριών.

Προκαταβολικά φέτος το επίδομα

Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, θα επαναληφθεί και για φέτος η προκαταβολική καταβολή του συνόλου του επιδόματος πριν από το τέλος Δεκεμβρίου και θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ο έλεγχος των πιστοποιητικών που θα υποβάλλουν οι δικαιούχοι.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει εγγραφεί ένα κονδύλι ύψους 83 εκ ευρώ έναντι των 68 εκ ευρώ που δόθηκαν για την περίοδο Οκτωβρίου 2019 – Απριλίου 2020.

Σε ό,τι αφορά στην κατανομή του επιδόματος, πρώτο κριτήριο θα είναι οι ανάγκες θέρμανσης ανάλογα με την μέση διάρκεια διατήρησης χαμηλών θερμοκρασιών του χειμερινούς μήνες.

Έτσι το ανώτερο ύψος του επιδόματος είναι υψηλότερο στις ορεινές περιοχές που βρίσκονται στην ζώνη Α και αποκλιμακώνεται ανάλογα με την μέση βαρύτητα του χειμώνα στις ζώνες Β ,Γ και Δ.