Ερωτηθείς για τον νέο πτωχευτικό κώδικα και κατά πόσο θα βελτιώσει ή θα χειροτερεύσει την κατάσταση των οφειλετών, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως πρόκειται για έναν νόμο που θα βελτιώσει τη σημερινή άναρχη και εν πολλοί άδικη κατάσταση που επικρατεί.

Ενώ συμπλήρωσε ότι η νομοθέτηση θα κριθεί στην πορεία και δεν είναι σωστή η λογική της αποδόμησης ενός νόμου προτού καν εφαρμοστεί.

Έκανε λόγο για την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί και τόνισε πως «η πρώτη κατοικία προστατεύεται στον βαθμό που πρέπει να προστατευτεί».

Για τον κίνδυνο να δούμε στην Ελλάδα φαινόμενα αντίστοιχα της Ισπανίας με τις χιλιάδες εξώσεις δήλωσε πως η κυβέρνηση όπως έχει αποδείξει και άλλες φορές, έχει την πολιτική ετοιμότητα και ευθύτητα να υιοθετεί βελτιωτικές προτάσεις, όπου κρίνεται απαραίτητο. «Η κυβέρνηση δεν διακατέχεται από την νοοτροπία της απόλυτης αλήθειας. Καταθέτει μια πρόταση που πιστεύει ότι βοηθά μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Προφανώς η κοινωνική μας ευαισθησία απορρίπτει εικόνες τύπου Ισπανίας. Αν υπάρχουν ρεαλιστικές και όχι μικροκομματικές προτάσεις βελτίωσης θα τις υιοθετήσουμε και θα προχωρήσουμε μπροστά» είπε.

Από την πλευρά της η κ. Γεροβασίλη είπε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας και εδικά στις προστατευόμενες ομάδες.

Στο ερώτημα κατά πόσο το σημερινό πλαίσιο βασίζεται σε διατάξεις που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Γεροβασίλη απάντησε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ προστάτευσε την πρώτη κατοικία  σε μια πτωχευμένη χώρα».

«Έρχεται ένα νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο που προκαλεί βίαιη φτωχοποίηση με απρόβλεπτες συνέπειες» συμπλήρωσε η κ. Γεροβασίλη και συνέχισε: αρπάζει τις περιουσίες των ελλήνων πολιτών και δρα με ασφάλεια για τους πιστωτές, δηλαδή τις τράπεζες και τα funds. Το χαρακτήρισε “απαράδεκτο και κατάπτυστο”.

Για τα εθνικά θέματα ο κ. Κουμουτσάκος  σχολίασε πως η Ελλάδα οφείλει να θέτει προ τρων ευθυνών της την ΕΕ πιέζοντας για όλο και πιο αυστηρές πολιτικές απέναντι στην Τουρκία. Ειδική αναφορά έκανε στην πρόταση για το εμπάργκο οπλικού υλικού και στην πρόταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πάγωμα της τελωνειακής ένωσης της EE με την Τουρκία.

Σημείωσε ότι διευρύνεται το διπλωματικό δίχτυ της Ελλάδας ενώ παράλληλα υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα για την προστασία των συμφερόντων μας.

Σχετικά με το ποια είναι η κόκκινη γραμμή και αν υπάρχουν εντός της κυβέρνησης διαφορετικές απόψεις για τα 6 ή τα 12 μίλια σημείωσε: «”κόκκινη γραμμή” είναι η μετάπτωση από την διπλωματία στην επιχειρησιακή και στρατιωτική αντίδραση. Αυτό το σημείο είναι κομβικό στη διαχείριση μιας κρίσης και το γνωρίζουν ο πρωθυπουργός και η στρατιωτική ηγεσία, που θα πάρουν την απόφαση. Αυτό το σημείο δεν το συζητάς δημόσια» είπε. «Οι κόκκινες γραμμές δεν ανακοινώνονται».

Ενώ συμπλήρωσε πως «τα 6 μίλια είναι ο σκληρός πυρήνας της κυριαρχίας της χώρας, ενώ πέραν των 6 έχουμε σοβαρά ζωτικά κυριαρχικά συμφέροντα».

«Η κυβέρνηση κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού αντί να έχει στρατηγική αντιμετώπιση των θεμάτων», σχολίασε μεταξύ άλλων η κ. Γεροβασίλη, που αναφέρθηκε και στο θέμα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης.