Νόμιζαν ότι το αν κλείσουν τον πομπό εντοπισμού AIS θα μπορούσαν να πλησιάζουν όσο θέλουν και όποτε θέλουν το Καστελλόριζο, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί οι Τούρκοι. Αλλά δεν υπολόγισαν τα ελληνικά αόρατα υποβρύχια. Έτσι σύμφωνα με την πάγια πειρατική (για πειρατική πρόκειται) πρακτική τους, έκλεισαν τους πομπούς του Oruc Reis για να μην γίνουν αντιληπτές οι κινήσεις του, αλλά ξέχασαν να κλείσουν τον πομπό του συνοδευτικού του πλοίου ΑΤΑΜΑΝ. Εκείνη την ώρα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που παρακολουθούσαν τις πλόες των τουρκικών υπολόγισαν ότι το Oruc Reis έπλεε σε απόσταση 9,25 ν.μ. από το Κατελλόριζο.

***

Αλλά δεν είναι μόνον το συνοδευτικό που πρόδωσε τη θέση του Oruc Reis, είναι και τα drones «Μπαϊράκ», του γαμπρού του Ερντογάν που πετούν πάνω και κοντά στο ερευνητικό τουρκικό σκάφος. Είτε όμως έχουν ανοικτούς τους πομπούς, είτε όχι, είτε πετούν στην περιοχή drones, είτε όχι τα ελληνικά υποβρύχια Type 214, ξέρουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στην επιφάνεια της θαλάσσης και κάτω απ΄αυτήν. Γνωρίζουν για παράδειγμα την ακριβή θέση των τουρκικών σκαφών (και των πολεμικών που τα συνοδεύουν), γνωρίζουν ότι το Oruc Reis έως τώρα μπορεί να έχει απλώσει καλώδια αλλά δεν έχει κάνει έρευνες. Και πώς να κάνει; Όπως μου είπαν οι στρατιωτικοί, με τόση φασαρία που γίνεται από τις μηχανές των πλοίων στην περιοχή και τα σόναρ τους, δυσκολεύει πολύ τις έρευνες.

***

Την ίδια ώρα στο Αιγαίο επικρατούσε μια περίεργη εικόνα. Έχουν περιοριστεί οι πτήσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, ίσως επειδή τελευταίως ο Ερντογάν συνέλαβε 16 πιλότους των F-16, αλλά παραμένουν σταθερές οι πτήσεις των ελικοφόρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας CN-235 και των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων. Ψάχνουν, βλέπετε, να εντοπίσουν τα ελληνικά υποβρύχια, αλλά μάταιος κόπος.

***

Γιατί ο Πρωθυπουργός ακύρωσε τους φιλάθλους στα γήπεδα

Ήταν δέκα η ώρα το πρωί και στην καθιερωμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, έφτασαν τα ανησυχητικά νέα. Τα κρούσματα έως εκείνη την ώρα ήταν 559. Δηλαδή έως τις δέκα το πρωί της Τρίτης τα κρούσματα είχαν κάνει αρνητικό ρεκόρ. Ήταν η ώρα που ο Kυριάκος Μητσοτάκης πήρε την απόφαση να ακυρώσει την επιστροφή φιλάθλων στα γήπεδα. Στις 6 το απόγευμα στην καθιερωμένη τηλεοπτική εκπομπή για το Covid-19 ανακοινώθηκαν 667 κρούσματα από τα οποία τα 250 στην Αττική, 125 στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχουν 8 νεκροί και 87 διασωληνωμένοι. Εύθραυστη παραμένει (άρα ακόμα επικίνδυνη) η κατάσταση στην Αττική.

***

Συνωστισμός στο μετρό

Πάντως, την ώρα που ανακοινώνονταν τα νέα κρούσματα στην πλατφόρμα της «μπλε γραμμής» στο Σύνταγμα καταγράφηκαν φαινόμενα συνωστισμού. Οι επιβάτες δεν κρατούσαν τα μέτρα, στέκονταν ο ένας δίπλα στον άλλον. Να σημειώσω εδώ ότι στο μετρό Συντάγματος έγιναν rabid test. Σε 3.017 ελέγχους βρέθηκαν 29 θετικά δείγματα, με μέσο όρο ηλικίας τα 34,8 έτη. Αυτό που μου λένε οι Λοιμωξιολόγοι είναι ότι κυκλοφορούν πολλοί ασυμπτωματικοί και αυτός είναι ένας λόγος που πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα.

***

Χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο

Στις 27 Αυγούστου ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ν.μ. στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου. Μαθαίνω ότι το Προεδρικό Διάταγμα είναι έτοιμο, με το οποίο θα κλείσουν οι κόλποι θα χαραχθούν ευθείες γραμμές βάσης στην περιοχή, σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας. Έτσι δεν απομένει τίποτα άλλο από το να ψηφιστεί από τη Βουλή. Απλώς σας υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα, όπως κάθε άλλη χώρα, ασκεί πλήρη κυριαρχία στον εναέριο  χώρο της, στα χωρικά της ύδατα, συμπεριλαμβανομένου του βυθού και του υπεδάφους. Η επέκταση των χωρικών υδάτων γίνεται έως το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

***

Η Πρόεδρος και ο Εύζωνας

Σε μια συγκινητική ανάρτηση στο Facebook προχώρησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή την ολοκλήρωση της στρατιωτικής θητείας στην προεδρική φρουρά του ομογενούς από τις ΗΠΑ Αντρέα Χολέβα. Η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου ευχήθηκε στον Αντρέα Χολέβα «καλός πολίτης» και εξήρε το συναισθηματικό δεσμό του Έλληνα ομογενούς με την πατρίδα του σημειώνοντας ότι «πατρίδα αποκτά κανείς μόνον όταν γίνεται πολίτης και ότι η στράτευση είναι τιμή και όχι απλώς υποχρέωση».

Στην ανάρτησή της η Πρόεδρος αναφέρει ανάμεσα στα άλλα:

«Από μικρό παιδί άκουγε στο σπίτι τις ιστορίες του παππού του, εύζωνα στη Βασιλική Φρουρά το 1937. Ίσως να του μιλούσαν για τον ηρωισμό των ευζωνικών ταγμάτων όταν αποτελούσαν μάχιμα τμήματα του ελληνικού στρατού. Ίσως, παιδί, να συμμετείχε κι εκείνος, όπως όλα τα ελληνόπουλα της ομογένειας, στις εθνικές γιορτές φορώντας τη στολή του «τσολιά», την εθνική ενδυμασία μας που παραπέμπει ευθέως στην επανάσταση του 1821 και στους αγώνες για εθνική ανεξαρτησία.

Το σίγουρο είναι ότι ο 28χρονος ομογενής Ανδρέας Χολέβας ανέπτυξε όχι απλώς τον αυτονόητο συναισθηματικό δεσμό με τον τόπο της καταγωγής του, αλλά βαθιά σύνδεση με την έννοια της πατρίδας. Φόρεσε με περηφάνεια τη στολή του εύζωνα και υπηρέτησε, για εννέα μήνες, στην Προεδρική Φρουρά, φυλάττοντας τιμητικά τον θεσμό της Δημοκρατίας.

***

Συναίνεση στις προσλήψεις

Επιστολή προς όλα τα κόμματα, μαθαίνω πως έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ώστε να υπάρξει κομματική συναίνεση στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ. Ετσι πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους όλων των κομμάτων για να συζητήσει ένα νομοσχέδιο το οποίο θεωρείται σταθμός στις προσλήψεις στο Δημόσιο, αφού μόλις ψηφιστεί θα γίνονται όλες με διαγωνισμό.

***

Κακούργημα ο βασανισμός των ζώων

Εντός της εβδομάδας κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον βασανισμό των ζώων. Μετατρέπει την ποινή από πλημμέλημα σε κακούργημα (έως και δέκα χρόνια φυλάκιση). Η εποπτεία των ζώων συντροφιάς μεταφέρεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών. Και τούτο επειδή οι φιλοζωικές οργανώσεις εποπτεύονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

***

Ο Τσακαλώτος έφερε την… Pretty Woman στη Βουλή

Σε αντιπαράθεση στη Βουλή με αφορμή την προστασία της πρώτης κατοικίας ήρθαν ο Χρήστος Σταϊκούρας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον δεύτερο να φέρνει για άλλη μια φορά την… ποπ κουλτούρα στο κοινοβούλιο. Πέραν από τη φυματική σαρανταποδαρούσα και την Σκάρλετ Γιόχανσον ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην Τζούλια Ρόμπερτς, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απαράδεκτο» και «τεράστιο ψέμα», χαρακτήρισε τον κ. Σταϊκούρα ως «πρώιμο Ρίτσαρντ Γκιρ και είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αναλάβει καμία δέσμευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Εσείς γιατί καταργείτε την προστασία; Είναι άποψη σας ή η άποψη των θεσμών; Είναι δικιά σας πολιτική; Μήπως μιμείστε τον Άδωνι που έλεγε ότι δεν θα μου κλέψει την δόξα ο Τόμσεν; Είναι ένα νομοσχέδιο που θυμίζει αυτό που έκανε ο Ρίτσαρντ Γκιρ στο Pretty Woman. Πριν καταφέρει να τον πείσει η Τζούλια Ρόμπερτς να μην καταστρέφει επιχειρήσεις. Εσείς είστε ο πρώιμος Ρίτσαρντ Γκιρ, από εσάς η Τζούλια Ρόμπερτς δεν πέρασε ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σταϊκούρας θύμισε παλαιότερες δηλώσεις του Τσακαλώτου για τη μείωση του αφορολόγητου: «Ευτυχώς δεν ήμαστε όλοι οι πολιτικοί το ίδιο. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ταυτιστεί με την λέξη ψεύτης. Λέτε ότι λέω ψέματα. Δεν ήμουν εγώ αυτός που είχε δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί εάν μειωθεί το αφορολόγητο και δεν το έκανε».

***

Οι μαθητές στα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας

Κάλπες στήνονται στην Πολεμική Αεροπορία για τους μαθητές. Για τους τυχερούς μαθητές (και μαθήτριες) που θα κληρωθούν να πετάξουν με ένα ελικοφόρο αεροπλάνο ή ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο του εορτασμού του προστάτη του Κλάδου Αρχάγγελου Μιχαήλ. Έτσι αυτή τη φορά η Πολεμική Αεροπορία προτιμά να βάλει στα αεροπλάνα της και να τους πετάξει ψηλά μαθητές της τρίτης Λυκείου. Τι πρέπει να κάνουν όσοι ενδιαφέρονται να πετάξουν με τους Ικαρους; Πρώτα απ΄όλα να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση, εν συνεχεία όσοι και όσες επιλεγούν να προσκομίσουν τη συγκατάθεση του γονέα, θα περάσουν από ιατρικές εξετάσεις (στο Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής), θα υποστούν ένα είδος εκπαίδευσης και βρέθηκαν μετά απ΄αυτό στον αέρα. Η Πολεμική Αεροπορία φροντίζει τα πάντα ακόμα και για όσους μαθητές ή μαθήτριες που θα επιλεγούν μένουν εκτός Αττικής,. Θα παρέχεται σε αυτούς (και στις οικογένειές τους) δωρεάν παραμονή και σίτιση στις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.