Η κατάσταση στο προσφυγικό στην Ελλάδα και η υποδοχή προσφύγων στη Γερμανία θα απασχολήσουν το απόγευμα τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με δεκάδες δημάρχους και νομάρχες.

Η σύσκεψη προέκυψε από μια ανοιχτή επιστολή που έστειλαν οι δήμαρχοι 10 γερμανικών μεγαλουπόλεων στην καγκελάριο και τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ μετά την καταστροφή του καταυλισμού στη Μόρια τον Σεπτέμβριο. Στην επιστολή τους εξέφραζαν την ετοιμότητα να υποδεχτούν πρόσφυγες από τη Λέσβο.Το αίτημα αυτό στηρίζεται από σχεδόν 200 δήμους στη Γερμανία οι οποίοι συμμετέχουν στο δίκτυο «Πόλεις – ασφαλείς λιμάνια». Η πρωτοβουλία αυτή που στηρίχθηκε από τους Σοσιαλδημοκράτες, κόμματα της αντιπολίτευσης, εκκλησίες και πολλές ΜΚΟ είχε ως αποτέλεσμα η γερμανική κυβέρνηση να αποφασίσει την υποδοχή 1.550 προσφύγων από τα ελληνικά νησιά.

Ρέκερ: Η υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα συνιστά ανθρωπιστικό μήνυμα

Ρέκερ: Η υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα συνιστά ανθρωπιστικό μήνυμα

Οι δήμοι του δικτύου είναι όμως της άποψης ότι μπορούν να δεχτούν πολύ περισσότερους πρόσφυγες από την Ελλάδα. «Δεδομένου του εμφανούς αδιεξόδου» της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου η γερμανική κυβέρνηση θα έστελνε ένα «σημαντικό ανθρωπιστικό μήνυμα» στους άλλους εταίρους στην ΕΕ αν αποφάσιζε να υποδεχτεί το συντομότερο δυνατό και άλλους πρόσφυγες από την Ελλάδα, δήλωσε στο δημοσιογραφικό δίκτυο RND η δήμαρχος της Κολωνίας Χενριέτε Ρέκερ. Εκτός αυτού, οι δήμοι που θα συμμετάσχουν σήμερα στην τηλεδιάσκεψη θέλουν να έχουν το δικαίωμα οι ίδιοι να αποφασίζουν για τον αριθμό των προσφύγων που είναι σε θέση να στεγάσουν. Το αίτημα απορρίπτει ο υπουργός Εσωτερικών Ζέεχοφερ, ο οποίος επιμένει ότι το θέμα της υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία εναπόκειται στο ομοσπονδιακό κράτος (και συνεπώς όχι στα κρατίδια), το οποίο αποφασίζει και για την κατανομή τους εντός της χώρας. Στην σημερινή σύσκεψη δεν πρόκειται να παρθούν αποφάσεις.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο