Έχουν περάσει σχεδόν έξι μήνες από τότε που ο 49χρονος Τζο Τάνος από την Αυστραλία προσβλήθηκε από τον κοροναϊό, νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Μέχρι και σήμερα, ωστόσο, συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα από τον Covid-19.

«Η κούραση δεν φεύγει, η ανάσα μου κόβεται ορισμένες φορές και σίγουρα δεν μπορώ να περπατήσω όσο περπατούσα ή να κάνω ποδήλατο».

Ο Τζο είναι σήμερα ένας από τους 100 αποθεραπευμένους ασθενείς με κορωνοϊό που μετέχουν σε μεγάλη έρευνα Αυστραλών επιστημόνων για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του Covid-19.

«Οι περισσότεροι μιλούν για συνεχή κόπωση, για αδυναμία άθλησης, επίσης αισθάνονται βαρύ το στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, αλλά και προβλήματα στη συγκέντρωση».

«Δεν περίμενα ότι θα ήμουν ακόμη άρρωστη 4-5 μήνες μετά. Έχω αρρυθμίες, μυική κόπωση, μου πέφτουν τα μαλλιά και, το χειρότερο, χάνω τα λόγια μου.»

« Άλλα συμπτώματα είναι πόνοι στις αρθρώσεις και στο στήθος. Επιπρόσθετα, επίσης υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών με δυσλειτουργία ζωτικών οργάνων, όπως είναι η καρδιά, τα πνευμόνια, ο εγκέφαλος και ορισμένες φορές τα νεφρά».

Διάφορες επιστημονικές έρευνες επίσης αναφέρουν ψυχολογικές μεταπτώσεις, κατάθλιψη και άγχος.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA