Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το βίντεο του Μαρκ Κλάτενμπεργκ για τις αμφισβητούμενες φάσεις της πέμπτης αγωνιστικής της Super League.

Ο Άγγλος αρχιδιαιτητής μετά το σάλο που προκλήθηκε ύστερα από το ακυρωθέν γκολ του Αχμέντ Χασάν στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΣ Γιάννινα στους Ζωσιμάδες, αποφάσισε ότι δεν θα δίνονται πλέον στη δημοσιότητα οι διάλογοι ανάμεσα στον διαιτητή και τους VARίστες, σε περιπτώσεις που οι αποφάσεις είναι «αποτέλεσμα της χρήσης της τεχνολογίας».

Ο επικεφαλής της ΚΕΔ κόβει ουσιαστικά τους διαλόγους, μετά το… αυτογκόλ που έβαλε στο βίντεο – ανάλυση για το ακυρωθέν τέρμα των Πειραιωτών στον αγώνα με τους Ηπειρώτες.

Ενα βίντεο που δημοσίευσε οκτώ μέρες (!) μετά το παιχνίδι των δύο ομάδων και στο οποίο ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι όλα γίνονται χειροκίνητα και όλα έχουν να κάνουν με το πού επιλέγουν οι διαιτητές του VAR να βάλουν τις γραμμές. Ο Αγγλος αρχιδιαιτητής βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και εκτέθηκε στα μάτια της φίλαθλης κοινής γνώμης. Για να αποφύγει λοιπόν να βρεθεί και πάλι στην ίδια θέση, αποφάσισε να σταματήσει τη δημοσίευση των διαλόγων ανάμεσα στον διαιτητή και τους VARίστες, όταν η απόφαση είναι αποτέλεσμα της τεχνολογίας.

Μια απόφαση, που προκαλεί πολλά ερωτήματα, αφού όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, η τοποθέτηση της γραμμής στις περιπτώσεις offside γίνεται χειροκίνητα και όχι αυτόματα. Οι διάλογοι ανάμεσα στους VARίστες και στον διαιτητή στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΣ Γιάννινα στους Ζωσιμάδες, είναι διαφωτιστικοί και δείχνουν πως τοποθετείται η γραμμή.

Συγκεκριμένα σχολιάζοντας δυο περιπτώσεις οφσάιντ στο παιχνίδι του Άρη με τον Απόλλωνα αλλά και τη λανθασμένη υπόδειξη οφσάιντ στον Φορτούνη στο ματς του Ολυμπιακού με τον Ατρόμητο, ανέφερε: «Υπήρξαν τρεις περιπτώσεις πιθανών παραβάσεων offside κατά τη διάρκεια της 5ης αγωνιστικής οι οποίες είναι αποφάσεις που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα (Factual decisions) και χρειάστηκαν παρέμβαση από τον VAR. Η ΚΕΔ δείχνει την εικόνα των τριών περιπτώσεων για να απεικονίσει τη χρήση της τεχνολογίας. Δεν θα χρησιμοποιείται το ηχητικό σε τέτοιους είδους περιπτώσεις αντικειμενικών αποφάσεων (factual decision) που η απόφαση είναι αποτέλεσμα της χρήσης της τεχνολογίας».

Όσο για το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα από τα πέναλτι που ζητάει η ομάδα της Θεσσαλονίκης ενώ ανέφερε πως είναι σωστή και η αποβολή του Μάτιτς στο «Γ. Καραϊσκάκης» και πως τέτοια μαρκαρίσματα πρέπει να τιμωρούνται με κόκκινη.

Όσα είπε για το ΑΕΚ – ΠΑΟΚ:

Για το… χέρι του Σάκχοφ: «Η ΚΕΔ συμφωνεί με την απόφαση της διαιτητικής ομάδας για συνέχεια του παιχνιδιού διότι η θέση του χεριού του αμυνόμενου ενώ διεκδικεί στον αέρα τη μπάλα χωρίς έλεγχο της κίνησης του, θεωρείται σαν μια φυσική κίνηση και θέση χεριού και συνεπώς δεν καθιστά το σώμα του αφύσικα μεγαλύτερο».

Για το γκολ του Τζόλη που ακυρώθηκε: «Η ΚΕΔ συμφωνεί με την απόφαση ακύρωσης του γκολ αλλά αντιλαμβάνεται τον εκνευρισμό προπονητών, ποδοσφαιριστών, φιλάθλων και εκπροσώπων του Τύπου μιας και αυτού του τύπου οι περιπτώσεις παιξίματος της μπάλας με το χέρι από τον επιτιθέμενο τιμωρούνται πλέον σύμφωνα με τον κανόνα 12 των κανόνων του παιχνιδιού, καθώς όταν ο παίκτης σκοράρει άμεσα στο αντίπαλο τέρμα και η μπάλα έχει έρθει πριν σε επαφή με το χέρι τιμωρείται αυτό το χέρι ακόμη και αν αυτή η επαφή είναι τυχαία».

Για το… πέναλτι στον Ζίφκοβιτς: «Ο αμυνόμενος βρίσκεται μπροστά από τον επιτιθέμενο στην προσπάθεια για παίξιμο της μπάλας ενώ ο επιτιθέμενος κινεί το πόδι του προς το μέρος του αμυνόμενου με αποτέλεσμα να προκληθεί η επαφή. Η ΚΕΔ συμφωνεί ότι πρόκειται για φυσική επαφή μεταξύ δύο ποδοσφαιριστών στην διεκδίκηση της μπάλας».