Περισσότεροι από 2.000 πολίτες πέρασαν σήμερα ως τις 14.00 από τα 16 ιατρειά-εξεταστήρια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στο μετρό του Συντάγματος για να υποβληθούν σε rapidtestsγια την ανίχνευση του Covid19. Επιβάτες των μέσων σταθερής τροχιάς, αλλά και περαστικοί πολίτες που ενημερώθηκαν για τη δράση του ΕΟΔΥ, κατέκλεισαν την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σταθμού.

Η εν λόγω δράση ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΕΟΔΥ και της υπηρεσίας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΣΤΑΣΥ και η ανταπόκριση των πολιτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Τον χώρο διενέργειας των τεστ επισκέφθηκε νωρίς το πρωί ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, τον οποίο υποδέχθηκε η διοίκηση της εταιρείας. Αφού ευχαρίστησε τη ΣΤΑΣΥ και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τη δυνατότητα που έδωσαν στον ΕΟΔΥ να διενεργήσει ένα μεγάλο αριθμό δειγματοληπτικών ελέγχων επιδημιολογικού ενδιαφέροντος στον πλέον κεντρικό σταθμό της πόλης, σημείωσε τα εξής: «Γνωρίζετε πάρα πολύ καλάότι ένα μεγάλο θέμα παγκοσμίως είναι πόσοι πολίτες, εν μέσω Covid, χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οπότε είναι σημαντικό για εμάς, για επιστημονικούς λόγους και για λόγους δημόσιας υγείας, να ξέρουμε ποια είναι τα ποσοστά αρνητικών και θετικών δειγμάτων».

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Παναγιώτης Αρκουμανέαςυπογράμμισε ότι «η προσέλευση είναι αρκετά μεγάλη και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτούς τους ελέγχους, γιατί σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον πλανήτη, υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες βλέπουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων».

Την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σταθμού στο Σύνταγμα επισκέφτηκε λίγο αργότερα και ο πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ κ. Χάρης Δαμάσκος, ο οποίος ενημερώθηκε από τον κ. Αρκουμανέα για τα αποτελέσματα (έως εκείνη την ώρα) της συγκεκριμένης δράσης του ΕΟΔΥ. Αμέσως μετά τόνισε ότι «αποδεχθήκαμε το αίτημα του ΕΟΔΥ και παραχωρήσαμε το χώρο, για να γίνουν μια σειρά τεστ σε τυχαίο δείγμα ανθρώπων, που κατά κύριο λόγο κυκλοφορούν με το μετρό», ενώ όπως πρόσθεσε «έχει προσέλθει και αρκετός κόσμος από την πλατεία Συντάγματος, όταν πληροφορήθηκε, ότι γίνεται αυτή η διαδικασία».

Νομίζω, συνέχισε «ότι η δράση αυτή είναι ενισχυτική της όλης προσπάθειας αντιμετώπισης του Covid, που κάνει η ΣΤΑΣΥ και το Υπουργείο Υγείας». Με ευλάβεια, κατέληξε «προσπαθούμε να τηρούνται τα μέτρα προστασίας έναντι της αποτροπής του Covidστα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ειδικά στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς. Οι πολίτες αυτό το αποδέχονται και όλοι κυκλοφορούν με μάσκες και κρατούν αποστάσεις. Η δική μας προσπάθεια είναι τα δρομολόγια να είναι σε τέτοια συχνότητα, στα 4 έως 4,5 λεπτά, ώστε να αποφεύγουμε τα φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού».

Τόσο ο πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ κ. Χάρης Δαμάσκος, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Νίκος Χαιρέτας, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο χώρο, υποβλήθηκαν σε rapid testsτα οποία ήταν αρνητικά.