«Άνοιξαν» οι ουρανοί το βράδυ στην Κρήτη με έντονη χαλοζόπτωση σε πολλές περιοχές αλλά και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Μέσα σε λίγα λεπτά ξέσπασε έντονη βροχή, με ισχυρές καταιγίδες, αλλά και χαλάζι. Το χαλάζι μάλιστα ήταν τόσο έντονο που σε πολλές περιοχές του νησιού «έντυσε» στα λευκά τους δρόμους.

Απίστευτης έντασης χαλαζόπτωση επηρέασε πριν λίγο την πόλη των Χανίων. Αιτία αυτής της θεομηνίας ήταν η ισχυρή καταιγίδα…

Δημοσιεύτηκε από Forecast Weather Greece στις Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020

Xαλάζι και πλημμύρες στα Χανιά

«Άνοιξαν οι ουρανοί» στα Χανιά, με την πρώτη βροχή να ξεσπά λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Δευτέρας. Βροχή, κεραυνοί και χαλάζι συνέθεσαν το σκηνικό του καιρού.

Οι πρώτες βροχές έφεραν και τα πρώτα προβλήματα στα Χανιά, καθώς η Πυροσβεστική τη νύχτα κλήθηκε σε επτά περιπτώσεις να παρέμβει για να συνδράμει.

Η βοήθεια αφορούσε αντλήσεις νερού κυρίως σε περιοχές στον Πλατανιά, στο Καλαμάκι και στο Σταλό, ενώ υπήρξαν και παράπονα από κατοίκους των περιοχών για βλάβες στην τηλεφωνία.

Στην περιοχή Καλαμάκι στα Χανιά, τα νερά του ποταμού φούσκωσαν, ενώ τα φερτά υλικά και τα καλάμια εμπόδιζαν την έξοδό τους. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να αναλάβουν τον ρόλο της πολιτικής προστασίας, να μπουν ακόμα και μέσα στο κανάλι και να απομακρύνουν όπως – όπως φερτά υλικά προσπαθώντας να δώσουν διέξοδο στα νερά.

Καταστροφές σε καλλιέργειες και κατολισθήσεις

Μεγάλες καταστροφές καταγράφονται στα βόρεια παράλια του Ηρακλείου, καθώς η χαλαζόπτωση έριξε τις ελιές από τα δέντρα, λίγο πριν την ελαιοσυλλογή.

Σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου σημειώθηκαν κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων.

Οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί επί του ΒΟΑΚ στο ύψος του Φόδελε όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στον επαρχιακό δρόμο από Αγιο Ρωμανό προς Ελιά.

Πέρα από τα Χανιά, χαλαζόπτωση σημειώθηκε σε διάφορες περιοχές του νησιού, όπως στα Μάλια.

Παράλληλα, έντονη βροχόπτωση σημειώθηκε μετά τις 2.30 τα ξημερώματα στο Ηράκλειο, ενώ αλλεπάλληλοι κεραυνοί μετέτρεψαν τη νύχτα σε μέρα

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία εκλήθη για αντλήσεις σε 4 σπίτια, ένα στο Ηράκλειο και 3 στη Χερσόνησο, καθώς και σε δύο κοπές δέντρων σε Τομπρούκ και Κοκκίνη Χάνι.

Θα συνεχιστεί η κακοκαιρία στην Κρήτη

Και το πρωί της Τρίτης η κακοκαιρία συνεχίστηκε με βροχές κυρίως στην περιοχή των Χανίων, καθώς και έντονη κεραυνική δραστηριότητα.

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στο οποίο αναφέρει ότι έντονα καιρικά φαινόμενα θα σημειωθούν στην Κρήτη έως και την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου.

Το meteo.gr επισημαίνει ότι από τις βραδινές ώρες της Τρίτης 20/10 ο καιρός στο Νότιο Αιγαίο θα παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα τα οποία στην Κρήτη αναμένεται να επιμείνουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 22/10 δίνοντας πολύ μεγάλα ύψη βροχόπτωσης, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί.