Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε σήμερα από τον ΕΟΔΥ με 667 μολύνσεις.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Νίκος Χαραδλιάς, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Σε αυτή γίνεται επισκόπηση των δεδομένων της πανδημίας, σε συνέχεια των στοιχείων που παρουσιάστηκαν νωρίτερα στο υπουργείο Υγείας.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο «μάτι» του κορωνοϊού

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Αυτές είναι η Καστοριά, τα Ιωάννινα και η Θεσσαλονίκη.

Η Θεσσαλονίκη προς το παρόν είναι στο «κίτρινο» του υγειονομικού χάρτη και έπειτα από τα τελευταία δεδομένα δεν αποκλείεται να μετακινηθεί στο «πορτοκαλί».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, αυτό είναι θέμα ημερών, αν όχι ωρών.

Πώς η Θεσσαλονίκη έφτασε και πάλι μία «ανάσα» πριν τον πορτοκαλί συναγερμό

Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερη, καθώς ενώ στις αρχές Αυγούστου η κατάσταση στην συμπρωτεύουσα ήταν κάκιστη, με τα κρούσματα να φτάνουν μέχρι και τα 50 ημερησίως (παραδείγματος χάριν στις 4 Αυγούστου είχαν καταγραφεί 47 κρούσματα), ξαφνικά τον Σεπτέμβριο κατάφερε να βελτιώσει όλους τους κρίσιμους δείκτες.

Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, καθώς μετά την επιβολή ωραρίου στην εστίαση, η συμπρωτεύουσα έφτασε μάλιστα να μετρά στις αρχές Οκτωβρίου μόλις 2 κρούσματα.

Στην προσπάθεια που έκανε η Θεσσαλονίκη για να νικήσει τον κοροναϊό μάλιστα είχε αναφερθεί μέχρι και ο Σωτήρης Τσιόδρας λέγοντας στις 30 Σεπτεμβρίου έξω από το γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα πως «στην Θεσσαλονίκη πήραν το μάθημά τους και πάει καλά. Η Αθήνα δεν πάει καλά».

Σχεδόν ένα μήνα μετά τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά.

Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους. Η Θεσσαλονίκη μέσα σε 5 ημέρες έχει συνολικά 368 κρούσματα, δηλαδή μέσο όρο 73 κρούσματα την ημέρα.

Ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς ο μέσος όρος ηλικίας είναι 18-39 ετών.

Φαίνεται λοιπόν πως η ιστορία επαναλαμβάνεται, ωστόσο αυτή τη φορά κακή επιδημιολογική κατάσταση παρουσιάζουν αρκετοί νομοί σε Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία.