Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο μέτωπο της αντιμετώπισης της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία στρατηγική απέναντι στη νεοθωμανική στρατηγική της Τουρκίας Ανησυχώ ότι θα πάμε σε θερμό επεισόδιο όσο δεν δείχνουμε δύναμη», τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σε ραδιοφωνική της συνέντευξη (Real Fm) και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έπρεπε να  επιτρέψει στο Ορούτς Ρέις να περάσει μέσα από τα 12 ναυτικά μίλια. «Αμφισβητείται και δικαίωμα μας κυριαρχικό, αλλά και δικαίωμα κυριαρχίας και η κυβέρνηση το αποδέχεται», τόνισε η κυρία Γεννηματά κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη». «Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης του Αυγούστου στα εθνικά θέματα τον Οκτώβριο έχουν γίνει ροζ», επεσήμανε με έμφαση.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «εμείς μιλάμε για διπλωματικά και επιχειρησιακά μέτρα αποτροπής τετελεσμένων. Με ευθύνη όμως της κυβέρνησης τα διπλωματικά μέτρα έρχονται αργά, καθυστερημένα και πρόχειρα. Στα επιχειρησιακά απλά παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Τα επιχειρησιακά τα γνωρίζουν στο στράτευμα. Το θέμα είναι τι εντολές παίρνουν από το Μαξίμου. Όταν η εντολή είναι ότι θα δράσετε μόνο αν περάσουν από τα 6 ναυτικά μίλια τότε τους δένουν τα χέρια. Και αλίμονο αν δεν δράσουμε ούτε πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια. Αυτό είναι αδιανόητο και να το συζητάμε».

Πρόκληση η εισήγηση της εισαγγελέως

Η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε πρόκληση της εισήγηση της εισαγγελέως για τον ανασταλτικό χαρακτήρα των ποινών. «Το δικαστήριο αποφασίζει και περιμένουμε να δούμε την τελική απόφαση. Σημασία από τη μεριά του πολιτικού συστήματος είναι το επόμενο βήμα, να κλείσουμε το δρόμο στη Χρυσή Αυγή στα στελέχη και τα μέλη της συμμετοχής στις επόμενες εκλογές. Έχω ζητήσει από τον πρόεδρο της βουλής τη σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής με μοναδικό θέμα να συζητήσουμε νομοθετική παρέμβαση. Εμείς καταθέσαμε τροπολογία σε αυτή την κατεύθυνση, που αποτελεί βάση διαλόγου με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Το συντομότερο δυνατό πρέπει να προβεί σε αυτή την πρωτοβουλία ο πρόεδρος της Βουλής».