Εντυπωσιακή αύξηση κατά 29% των κρουσμάτων του φονικού ιού, κατά 56% των θανάτων και σε ποσοστό 16% των διασωληνωμένων καταγράφεται το τελευταίο τετραήμερο, σύμφωνα με τον νέο αναλυτικό πίνακα που παρουσιάζει «Το Βήμα». Το τελευταίο τετραήμερο υπήρξε αύξηση του μέσου όρου των κρουσμάτων κατά 104 κάθε ημέρα.

Το «άλμα» της πανδημίας και η τάση εξάπλωσης του Covid-19 προκαλεί εξαιρετική ανησυχία στις υγειονομικές αρχές. Κι αυτό γιατί υπήρξε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων (άνω των 438) ακόμη και το Σαββατοκύριακο που θεωρείται ότι λόγω της μη καταγραφής διαγνώσεων από ορισμένα ιδιωτικά εργαστήρια κλπ, ο αριθμός αυτού του διήμερου είναι σχεδόν πάντα μικρότερος του μέσου όρου. Με κίνδυνο τις επόμενες ημέρες να υπάρξει περαιτέρω ραγδαία άνοδος των νοσούντων, παρότι υπάρχει και σχετική αύξηση των τεστ.

Ένα βήμα από το «κόκκινο» η Αττική

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα μας, η Αττική «υπολείπεται» κατά περίπου μόνο εννιά κρούσματα από το να χαρακτηρισθεί «κόκκινη» περιοχή (με περισσότερα από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ), κι αυτή η στιγμή η αναλογία αυτή είναι στους 48 φορείς στην συγκεκριμένη πληθυσμιακή αναγωγή.

Επιπλέον σχετική ανησυχία υπάρχει και για τη Θεσσαλονίκη όπου υπάρχει συνεχής αύξηση των κρουσμάτων, με τη σχετική αναλογία να είναι το τελευταίο δεκαημέρο 35 κρούσματα σε 100.000 κατοίκους με ανοδική όμως πορεία. Την ίδια ώρα εντυπωσιάζει η υπέρβαση αυτού του ορίου μέχρι και… τρεις φορές κι η επιδημιολογική επιβάρυνση στην Κοζάνη, τα Ιωάννινα και την Καστοριά.

Το τετραήμερο λοιπόν από 14-28 Οκτωβρίου εντοπίσθηκαν 1.875 φορείς του Covid-19 που σημαίνει ημερησίως ο εντυπωσιακός αριθμός των 468 κρουσμάτων, όταν αυτός ο αριθμός ήταν 364 νοσούντες κάθε ημέρα την εβδομάδα 7 έως 14 Οκτωβρίου και 353 το αμέσως προηγούμενο επταήμερο. Δηλαδή η προαναφερόμενη αύξηση που προσεγγίζει το 30% κι ίσως σηματοδοτεί σημαντική ανοδική πορεία και γρηγορότερη προσέγγιση του ορίου των 600 κρουσμάτων καθημερινά που θεωρείται τα όριο , η υπέρβαση του οποίου θα οδηγήσει σε τοπική ή και γενική «καραντίνα».

Διπλασιάστηκε ο μέσος όρος των θανάτων

Ακόμη το τελευταίο τετραήμερ 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό, που σημαίνει μέσο όρο 10 θανάτων κάθε ημέρα, ενώ αυτός ο αριθμός ήταν 6,4 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και 4,7 το πρώτο επταήμερο του Οκτωβρίου. Δηλαδή ο μέσος ημερήσιος όρος των θανάτων εμφανίζεται να διπλασιάσθηκε μέσα σε 10 σχεδόν ημέρες. Από την άλλη πλευρά τις τέσσερις τελευταίες ημέρες μειώθηκε το «μερίδιο» της Αττικής στη διασπορά κορωνoϊού στο 43% από 59% που ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ετσι λοιπόν τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζεται τεράστια αύξηση κρουσμάτων, αναλογικά με τον πληθυσμό των περιοχών, σε Ιωάννινα, Κοζάνη αλλά και Καστοριά όπου αντιστοίχως το τελευταίο δεκαήμερο καταγράφει 117,155 και 194 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους όταν το όριο συναγερμού είναι τα 50 κρούσματα στο ίδιο πληθυσμιακό δείγμα. Για να γίνει αντιληπτή αυτή η υπέρβαση αναφέρεται ότι κάθε 24ωρο –το τελευταίο δεκαήμερο- στην Κοζάνη εντοπίζονται κατά μέσο όρο 24 κρούσματα. Κι αυτό όταν ο αριθμός φορέων κάθε ημέρα για να μην ήταν η περιοχή σε κατάσταση συναγερμού, θα έπρεπε να ήταν περίπου επτά.

Η Αθήνα έχει μέσο όρο 178 κρουσμάτων την ημέρα κι αν υπερβεί τα 187 (δηλαδή εννιά μόλις περισσότερα) θα βρεθεί σε κατάσταση κι αυτής μεγίστης επιφυλακής με επιπλέον περιοριστικά μέτρα.

Η Θεσσαλονίκη έχει τις τελευταίες δέκα ημέρες 39 περίπου κατά μέσο όρο κρούσματα κι υπολογίζεται αν αυτός ο μέσος αριθμός ανά 24ωρο- κάτι απευκταίο – υπερβεί τα 55 (δηλαδή περίπου 16 περισσότερα ) θα βρεθεί κι αυτή στην «κόκκινη ζώνη».

Με βάση τα ίδια δεδομένα σε προβληματικό σημείο είναι η Κόρινθος κι η Βοιωτία που θα βρεθούν σε κατάσταση επιφυλακής αν αυξηθούν τα ημερήσια κρούσματα κατά περίπου 2-3 σε κάθε μία από τις εν λόγω περιοχές.