Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» θα βρεθεί σήμερα, Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί στις 10.30 το πρωί στην τελετή εγκαινίων 50 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που θα διατεθούν στο νοσοκομείο αναφοράς για τη νόσο Covid-19.

Οι εργασίες κατασκευής της μεγαλύτερης σε μέγεθος μονάδας ΜΕΘ σε νοσοκομείο στην χώρα μας, στο Σωτηρία, δυναμικότητας 50 κλινών, έγιναν με γρήγορους ρυθμούς.

Το έργο αποτελεί δωρεά της Βουλής των Ελλήνων και την υλοποίησή του έχει αναλάβει η κρατική κατασκευαστική εταιρεία ΚτΥπ (Κτιριακές Υποδομές ΑΕ).

«Στο τέλος του έτους θα έχουμε 1.200 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ με μόνιμο προσωπικό, με πενταετή εκπαίδευση και με όλο τον εξοπλισμό που χρειάζεται», είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις αρχές Οκτωβρίου.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού.

«Πρόκειται για 50 κρεβάτια. Γενικά χρειάζονται, κάθε χειμώνα με τις λοιμώξεις έχουμε πολλούς ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση. Αυτές οι μονάδες είναι ΜΕΘ και είναι τέσσερα διαφορετικά τμήματα που μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα. Μέχρι τώρα έχουμε 20 ΜΕΘ και 9 κρεβάτια ΜΑΦ. Τα καινούργια κρεβάτια μπορούν να χωριστούν σε τμήματα και να μπορούν να μετατρέπονται ανάλογα με τις ανάγκες. Η μονάδα έγινε κυρίως για το θέμα του κοροναϊού, αλλά απαντάει σε μια πάγια ανάγκη», σημείωσε η κ. Γκάγκα.

«Έχουν ήδη γίνει δωρεές προς το υπουργείο Υγείας και αντιμετωπίζονται κεντρικά. Έχει υπάρξει καινούργιος εξοπλισμός από πάρα πολλούς δωρητές», πρόσθεσε η ίδια.

«Έχουμε αρχίσει και κάνουμε rapid τεστ που βγαίνουν σε λίγη ώρα. Σε λιγότερο από δύο ώρες, ή συνήθως σε λιγότερο από μία. Την προηγούμενη περίοδο τα τακτικά χειρουργεία έκλεισαν. Αυτή τη στιγμή, στο δικό μας νοσοκομείο, δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα με τα χειρουργεία. Πρέπει να είναι ξεχωριστά οι ασθενείς με κορωνοϊό, για να μην υπάρξει διασπορά. Μέχρι να βγουν οι εξετάσεις, όλη η διαχείριση είναι δύσκολη», ανέφερε η κ. Γκάγκα περιγράφοντας την κατάσταση, ενώ πρόσθεσε ότι «ένα – δύο είναι τα νοσοκομεία που έχουν ράντζα, που τα επισκέπτεται πολύς κόσμος. Σε εμάς, στο Σωτηρία, δεν έχουμε σίγουρα».