Τους φίλους κανείς, τους διαλέγει. Κι αν κάποιος τελικά δεν ανταποκρίνεται στους όρους της φιλίας, τον προσπερνάμε.
Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει με τις γειτνιάζουσες χώρες. Όποια συμπεριφορά κι αν δείξουν, είναι κανείς υποχρεωμένος να τη δεχθεί. Το πολύ , πολύ να διακόψει τις σχέσεις μαζί τους.
Στη γειτονιά μας έχουμε τους Τούρκους και ό,τι κι αν κάνουμε, θα τους έχουμε πάντα δίπλα μας. Δηλαδή, είμαστε καταδικασμένοι να συμβιώνουμε στο μακρύ μέλλον μαζί τους. Αλλά ταυτόχρονα, αφού αυτός ο λαός είναι κακοπροαίρετος και στραβός, οφείλουμε να λάβουμε τα μέτρα μας, τα οποιαδήποτε μέτρα, για να μη μας ενοχλεί.

Ισχύοντα πλαίσια

Για να καταλήξουμε μεταξύ μας, σε κάποια συνεννόηση, οφείλουμε αρχικά να δούμε μερικές ισχύουσες αλήθειες :
• Το Διεθνές δίκαιο, υπάρχει μεν και εφαρμόζεται, αλλά μόνο προαιρετικά. Αυτό θα πει πως δεν υπάρχει ανώτερη και ανεξάρτητη δύναμη, που να το επιβάλλει.
• Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κύρια μια Οικονομική Σύμπραξη, και όχι αμυντική συμφωνία.
• Πολλές χώρες της Ε.Ε., έχουν οικονομικές συναλλαγές με την Τουρκία.
• Το ότι η Τουρκία δίνει καταφύγιο σε 3,5 – 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, είναι κάτι ευπρόσδεκτο για πολλά κράτη – μέλη, της Ε.Ε., που δεν θέλουν άλλους ή κανέναν στη χώρα τους.
• Η Τουρκία θεωρείται βασικός πυλώνας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
• Κάθε μέλος της Ε.Ε. είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, το οποίο φροντίζει, πρώτα απ’ όλα, να διαφυλάξει τα συμφέροντά του. Όταν στη δεκαετία του 1990 είχε συνταχθεί το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, που θα ένωνε τα ευρωπαϊκά κράτη κάτω από μια ενιαία κυβέρνηση, κάποιες χώρες το σαμποτάρισαν , με το αιτιολογικό ότι έτσι θα έχαναν την εθνική ανεξαρτησία τους.
• Μέχρι η Ε.Ε. να εξελιχθεί σε Ομοσπονδιακό κράτος, με μια κυβέρνηση, τα μέλη της θα ενεργούν με γνώμονα, κύρια , το εθνικό τους συμφέρον. Πότε θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι άγνωστο.

Η Τουρκία

Η ιστορία αυτής της χώρας δείχνει, πως πάντα ήταν ένας ιμπεριαλιστικός λαός, χωρίς φιλότιμο και μπέσα. Στη διάρκεια της κυριαρχίας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η μόνη πολιτική των Σουλτάνων ήταν η χατζάρα κι η σφαγή. Παντού έσφαζαν : εσφαγίασαν τη Χίο, σφάγιασαν τον Πόντο, αιματοκύλησαν τη Σμύρνη, έσφαξαν τους Βουλγάρους, κατακρεούργησαν τους Αρμενίους και πολλούς άλλους λαούς.

Το έχω γράψει πολλές φορές, αλλά κι άλλοι αναλυτές, πως η Τουρκία έχει βάλει πλώρη να γίνει Μεγάλη Δύναμη, η Οθωμανική Αυτοκρατορία Β΄. Προ ημερών ο Ερντογάν μας είπε ότι το πνεύμα των προγόνων του, τον παρακινεί να επεμβαίνει παντού, όπου υπάρχει αναταραχή. Έτσι, ανάφερε ότι οι τουρκικές δυνάμεις επιχειρούν, στην Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, το Ναγκόρνο Καραμπάχ , τη Σομαλία και πάει λέγοντας.

Προς τούτο η Τουρκία εξοπλίζεται σαν αστακός, (S – 400), ώστε διατηρεί στρατό πέρα από ένα εκατομμύριο, παράγει τανκς, αεροπλάνα, ντρόουν και ετοιμάζει αεροπλανοφόρο, προκειμένου να οργώνει, κατά το γούστο της , το Αιγαίο. Πέρα, όλων αυτών κατασκευάζει πυρηνικό εργοστάσιο για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Όμως το εργοστάσιο αυτό είναι η προϋπόθεση για την κατασκευή ατομικών όπλων. Κάποιοι θα παρατηρήσουν ότι κι άλλες χώρες προσπάθησαν προς τούτο, αλλά δεν τα κατάφεραν. Οι Τούρκοι στηρίζονται στους αδελφούς Μωαμεθανούς του Πακιστάν και στους κομμουνιστές της Βόρειας Κορέας. Ο χρόνος θα δείξει…

Τι κάνουμε εμείς ;

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο κι ο υπουργός εξωτερικών της χώρας μας, θεωρούμε ότι χειρίζονται το όλο θέμα της Τουρκίας άριστα. Κι οι δύο είναι αεικίνητοι και κάνουν ό,τι πρέπει. Αντίθετα, όλη η αντιπολίτευση κινείται μόνο μέσα στα πλαίσια του κομματικού συμφέροντος κι όχι του εθνικού. Σ’ ένα σημείο μόνο θα μπορούσε να ψέξει κανείς την κυβέρνηση, κι αυτό είναι πως δεν συγκαλεί συσκέψεις των αρχηγών των κομμάτων , που είναι στη βουλή.

Έχει γίνει πια κατανοητό απ’ όλους ότι οι εταίροι της Ε.Ε. είναι μόνο λόγια και ως εκ τούτου δεν πρέπει να περιμένουμε έμπρακτη συμπαράσταση και βοήθεια. Τουτέστιν, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της Τουρκίας μόνοι μας.

Όπως διαπιστώθηκε η γειτονική μας χώρα δεν χαμπαριάζει από προφορικές απειλές. Το μόνο, που καταλαβαίνει καλά είναι η στρατιωτική ισχύς.

Βέβαια η Ελλάδα εξοπλίζεται συνεχώς κι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές και θα μπορούσαν στην περίπτωση του πολέμου, να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές στους Τούρκους. Αλλά καλό είναι να μη χάνουμε και το μυαλό μας. Δηλαδή, όσο ισχυρές κι αν είναι οι δικές μας δυνάμεις, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η άσπονδοι γείτονές μας είναι 83 εκατομμύρια και ο εξοπλισμός τους ανάλογα σύγχρονος.

Εδώ, πρέπει να επισημάνουμε πως στην περίπτωση που θα ξεκινήσει πολεμική διένεξη, η μόνη χώρα που θα ενεργήσει έμπρακτα, είναι η Αμερική με τον 6ο Μεσογειακό στόλο της.

Ως εκ τούτου η μόνη σωστή ενέργεια για εμάς, είναι η σύναψη συμμαχιών, με Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτο, αλλά κα με όσες χώρες απειλούνται από την Τουρκία και συνορεύουν με το σουλτανάτο του Ερντογάν, π.χ η Αρμενία, Συρία, Ιράκ, Κουρδιστάν, Βουλγαρία, κλπ.

Επίσης στα πλαίσια των πολλών ενεργειών μας, οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε για τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών, στις χώρες του αραβικού κόσμου. Δημοσιεύσαμε ήδη πώς.

Όμως υπάρχει και μια άλλη πρόταση, που η κυβέρνηση οφείλει να δει σοβαρά, γιατί θα βοηθήσει τη μόνιμη λύση του προβλήματος της Τουρκίας :

Οι σχέσεις μας με την Αμερική είναι άριστες. Μάλιστα ο επόμενος πρόεδρος της χώρας, Μπάϊντεν, υποσχέθηκε , πως όταν εκλεγεί θα μας βοηθήσει ποικιλοτρόπως.

Ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι 11 εκατομμύρια. Δηλαδή, είμαστε μια μικρή χώρα και μάλιστα χωρίς βιομηχανία. Στις ΗΠΑ ζουν σήμερα γύρω στα 3,5 – 4 εκατομμύρια συμπατριώτες μας. Ως εκ τούτου , δίνουμε την υπηκοότητα σ’ όλους αυτούς, που ζουν εκεί, χωρίς περιορισμούς και στενά κομματικά κριτήρια. Ταυτόχρονα ασκούμε μια άλλη παιδαγωγική πολιτική για τα παιδιά των Ελληνοαμερικανών, ώστε με το χρόνο να αναπτύξουν πατριωτικά συναισθήματα. Τα καλοκαίρια φέρνουμε τα Αμερικανάκια στην Ελλάδα για να ενσωματωθούν στην πατρίδα. Πέραν τούτου, εφόσον του λοιπού το ένα τρίτο των 15 εκατομμυρίων είναι Έλληνες των ΗΠΑ, σε κάθε συγκρότηση της ελληνικής κυβέρνησης, τουλάχιστον πέντε υπουργεία δίνονται στους Ελληνοαμερικανούς. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα γίνεται ένα ανεξάρτητο κομμάτι της κυρίαρχης Αμερικής και έτσι του λοιπού γράφουμε τους Τούρκους στα παλιά μας υποδήματα.

Αυτή η πρόταση μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς, αλλά θα πρέπει να αναλογισθούν τους κινδύνους της Τουρκίας, αν στο μέλλον μείνουμε γυμνοί, περιμένοντας μόνο την Ομοσπονδοποίηση της Ε.Ε.

Ο κ. Θεόδωρος Αυγερινός είναι συνταξιούχος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.