Με τον κορωνοϊό να καλπάζει, τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται και τα τοπικά lockdowns να απειλούν τους πάντες, χάθηκαν και οι αρνητές της νόσου και της μάσκας. Ολος εκείνος ο κύκλος της συνωμοσιολογίας εξαφανίστηκε στην κυριολεξία, κρύφτηκε στα λαγούμια της ανυποληψίας και της άγνοιας, δεν αντέχει τη δημόσια κριτική και χλεύη. Οπως ακριβώς συνέβη με τους δήθεν παλικαράδες της Χρυσής Αυγής που στον καιρό της φιγούρας και της παραπλάνησης «την έπεφταν» σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους και τώρα που αποκαλύφθηκαν τα αίσχη τους κλαψουρίζουν σαν σχολιαρόπαιδα, επικαλούνται απίθανους λόγους προκειμένου να διεκδικήσουν την επιείκεια του δικαστηρίου που μέχρι χθες περιφρονούσαν. Εκείνος ο υποτιθέμενος Καραϊσκάκης κουβάλησε τον ανήμπορο πατέρα του στο δικαστήριο, ο επονομαζόμενος «εκδοροσφαγέας» παρίστανε τον φιλόζωο και ο πολύς Κασιδιάρης επικαλέστηκε τη δήθεν καριέρα που ξαναχάνει για να αποφύγει τη φυλάκιση. Οι καριέρες και οι ζωές των άλλων που διέλυσαν ούτε που πέρασαν ποτέ από το μικρό μυαλό τους. Χωρίς αμφιβολία, κοινά είναι τα χαρακτηριστικά όλων αυτών των ψευτοπαλικαράδων και των ανοήτων που ξεπηδούσαν από παντού μπροστά μας τα τελευταία χρόνια.

Αλλά, φευ, έπρεπε να τους δούμε από κοντά, να αποκαλυφθούν πραγματικά όλοι αυτοί, για να καταλάβει και η κοινωνία περί τίνος επρόκειτο. Τώρα από παντού έρχεται ότι η ελληνική κοινωνία αντιδρά πλέον πολύ διαφορετικά, με μετριοπάθεια και σχετική ψυχραιμία αντιμετωπίζει το πλήθος των απειλών που την καταδιώκουν. Οι δείκτες ανοχής του κόσμου τόσο απέναντι στην τήρηση των προληπτικών μέτρων ελέγχου της πανδημίας όσο και απέναντι σε εκείνα της οικονομίας είναι υψηλοί, όπως και πλειοψηφούν όσοι δηλώνουν σύμφωνοι με ενδεχόμενο εμβολιασμό για τον κορωνοϊό όταν βρεθεί κατάλληλο και αποτελεσματικό εμβόλιο. Σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο της Alpha Bank κ. Π. Καπόπουλο, η προηγούμενη δεκαετία έχει επιδράσει καταλυτικά στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα οι μνήμες των αλλοπρόσαλλων αντιδράσεων έχουν επιδράσει καθοριστικά στις συνειδήσεις των πολιτών. Κοινώς πιστεύει ακράδαντα ότι η ελληνική κοινωνία ωρίμασε μέσα από τις συμπληγάδες της προηγούμενης δεκαετούς οικονομικής κρίσης και πλέον επιδεικνύει ωριμότερη συμπεριφορά απέναντι στις πολλές προκλήσεις της τρέχουσας περιόδου. Εξηγεί η παραπάνω διαπίστωση και την πολιτική στάση των πολιτών, όσο κι αν δεν θέλουν να τη δεχθούν οι «χαμένοι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιμένουν στην εχθροπάθεια και στις παράλογες ερμηνείες των τρεχόντων γεγονότων. Θα διαψευστούν ακόμα μια φορά, επειδή απλούστατα επενδύουν σε πλάνες.

Επί του παρόντος πάντως η πανδημία καλά κρατεί, όπως και η ανησυχία για το φρακάρισμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, γεγονός που αν επισυμβεί θα κλονίσει το Σύστημα Υγείας. Γι’ αυτό ο αριθμός των διασωληνωμένων συμπολιτών μας παραμένει ο πιο σκληρός δείκτης αξιολόγησης της πανδημίας. Τη Δευτέρα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» θα προστεθούν 50 κλίνες εντατικής θεραπείας, δωρεά της Βουλής των Ελλήνων με σκοπό ακριβώς να ενισχυθεί πραγματικά μία από τις ισχυρότερες βάσεις αντιμετώπισης των βαρέων περιστατικών κορωνοϊού στη χώρα. Οι γιατροί και οι λοιμωξιολόγοι πάντως δεν κρύβουν ότι ο ιός καραδοκεί, συνεχίζει να μεταδίδεται εύκολα και η διάδοσή του θα εξαρτάται για μεγάλο διάστημα ακόμη από τη στάση και τη συμπεριφορά των πολιτών. Οσο οι πολίτες αποφεύγουν τις ζώνες μεγάλου συνωστισμού, τηρούν τις αποστάσεις, φορούν τις μάσκες και τηρούν την υγιεινή των χεριών τόσο καλύτερη τύχη θα έχει η χώρα. Οπότε τουλάχιστον μέχρι την προσεχή άνοιξη οφείλουμε, αν μη τι άλλο, να προσέχουμε.

Αρρυθμίες και αδύναμοι κρίκοι

Πάντως οφείλω να περιγράψω χαρακτηριστικές αρρυθμίες. Στον ΕΟΔΥ, για παράδειγμα, εμφανίζονται προβλήματα. Κάπου η ιχνηλάτηση δεν βρίσκει δρόμους να διαβεί. Λίγο η χαλάρωση του καλοκαιριού, λίγο η υπεροψία των υπευθύνων, και το πλεονέκτημα που είχε συγκροτηθεί τείνει να χαθεί. Ας έχει τουλάχιστον τον νου του ο κ. Αρκουμανέας, δεν μπορεί να τα αφήνει όλα στην Πολιτική Προστασία. Τι να κάνει και ο Χαρδαλιάς, τι να πρωτομαζέψει;

Και οι τράπεζες επίσης δείχνουν να το έχουν χάσει το θέμα. Μικρομεσαίος επιχειρηματίας μάς μετέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι προσέφυγε σε ένα πιστωτικό ίδρυμα προκειμένου να διερευνήσει αν θα λάβει δανειοδότηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, από εκείνες που εγγυάται το κράτος μέσω του ΕΣΠΑ. Τα εν λόγω δάνεια για κεφάλαια κίνησης καλύπτονται με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 80%. Για το υπόλοιπο 20% του ακάλυπτου κινδύνου οι τράπεζες απαιτούν εμπράγματες εξασφαλίσεις και επιπλέον βαρύνουν συνολικά το δάνειο με επιτόκια από 5% έως 7%, ανάλογα με τον πελάτη. Και ευλόγως διερωτήθηκε ο υποψήφιος δανειολήπτης πώς μπορεί να αποδεχθεί σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες και σε καιρούς μηδενικών επιτοκίων τέτοιους όρους. Φανερώνεται έτσι η προβληματικότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και η αδυναμία τους να υποστηρίξουν πραγματικά ιδιαίτερα τις χειμαζόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΗΠΑ - ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ - Joe Biden

Γέφυρες της Αθήνας με Μπάιντεν

Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές πλησιάζουν και η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις στενά. Ελπίζει, λόγω της στενής σχέσης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην επικράτηση του Τζο Μπάιντεν ώστε να μπορέσει να βελτιώσει το ισοζύγιο προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων. Οι πηγές μου με ενημερώνουν ότι η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, η κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, κινείται δυναμικά παρά τους περιορισμούς που θέτει η COVID-19, ώστε να οικοδομήσει επαφές με κρίσιμους συνεργάτες του κ. Μπάιντεν, όπως ο Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος σύμφωνα με τις ενδείξεις προορίζεται για σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας. Την ίδια στιγμή, ενεργό ρόλο στη δημιουργία γεφυρών στην άλλη άκρη του Ατλαντικού παίζει και ο Θανάσης Μπακόλας. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου ασκεί χρέη συμβούλου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα ΕΕ και ΗΠΑ. Ο κ. Μπακόλας είναι αυτός που έχει κτίσει επαφές με άλλα στελέχη της καμπάνιας του κ. Μπάιντεν, όπως ο Μάικλ Κάρπεντερ, ο οποίος εσχάτως έχει προβεί σε δηλώσεις υποστηρικτικές της Ελλάδας. Οι γνωρίζοντες λένε επίσης ότι αθόρυβη δουλειά, ιδιαίτερα στην καλλιέργεια σχέσεων στο Κογκρέσο, κάνει ο Εντι Ζεμενίδης, επικεφαλής της οργάνωσης Hellenic Leaders, που ανήκει στη νεότερη γενιά της Ομογένειας. Ολοι τους επιδιώκουν επίσης την ανάπτυξη των καλύτερων δυνατών σχέσεων με τον άλλοτε πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, ο οποίος κατά πολλούς είναι το «μεγάλο φαβορί» για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Οταν οι Τούρκοι ζήτησαν σχέδιο πτήσης…

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Ιράκ στις 14 Οκτωβρίου υπήρξε ιδιαίτερα επεισοδιακή. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να επισκεφθεί ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόσο τη Βαγδάτη όσο και το Ερμπίλ, όπου και θα εγκαινίαζε το Γενικό Προξενείο που άνοιξε εκεί η χώρα μας. Ωστόσο, το κυβερνητικό αεροσκάφος με το οποίο μετέβη στην ιρακινή πρωτεύουσα εμφάνισε βλάβη και έπρεπε να έλθει δεύτερο αεροσκάφος από την Αθήνα στο οποίο επέβαιναν και μηχανικοί για να το επισκευάσουν. Ο κ. Δένδιας, ο οποίος συνοδευόταν από τον υφυπουργό Εξωτερικών και αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, επέστρεψε με το δεύτερο αεροσκάφος στην Ελλάδα αλλά σημειώθηκε καθυστέρηση 20-25 λεπτών με το αεροσκάφος να βρίσκεται στον αέρα καθώς οι τουρκικές αρχές δεν έδιναν άδεια υπέρπτησης. Η τουρκική πλευρά, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σημείωσε ότι δεν είχε υποβληθεί σχέδιο πτήσης του νέου αεροσκάφους. Συγκρατώ ότι οι Τούρκοι ζήτησαν σχέδιο πτήσης. Ισως να αρχίσουν από εδώ και πέρα να σκέφτονται να καταθέτουν και οι ίδιοι όταν τα στρατιωτικά τους αεροσκάφη πετούν στο Αιγαίο, αν και δεν είμαι αισιόδοξος…

Μπορεί οι τράπεζες να έχουν χάσει τα αβγά και τα πασχάλια, ωστόσο υπάρχουν και ζώνες με πολύ διαφορετική στάση και συμπεριφορά. Σε αυτές τις τόσο προβληματικές συνθήκες ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης βρήκε τον τρόπο να μειώσει για ακόμα μία φορά τα δημοτικά τέλη. Ανακοίνωσε ότι από την αρχή του 2021 θα τα μειώσει εκ νέου κατά 5%, διευκρινίζοντας ότι η συνολική μείωση φθάνει στο 18% την τελευταία εξαετία. Στο ίδιο πλαίσιο μειώνει για πρώτη φορά κατά 50% τα ανταποδοτικά τέλη της πρώτης κατοικίας για τις τρίτεκνες οικογένειες με εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ τον χρόνο. Επίσης διατηρεί την πλήρη απαλλαγή για τους άπορους κατοίκους της πόλης, όπως και για τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω με ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατοικία μέχρι 100 τ.μ. Οπως χαρακτηριστικά λέει ο δήμαρχος Πειραιά, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών, να είναι δίπλα στον πολίτη και να τον στηρίζει ουσιαστικά».