Ο Μάικλ Γκόουβ, συντονιστής-υπουργός θεμάτων που αναφέρονται στις μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας- ΕΕ, δηλώνει αποφασισμένος όσον αφορά τη διαχείρηση νέων δεδομένων στην υπόθεση του Brexit. Σε άρθρο του στους Κυριακάτικους Τάιμς, ο Γκόουβ εκφράζει την λύπη του γιατί πέντε χρόνια μετά από το δημοψήφισμα του Brexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ανυποχώρητη σε συγκεκριμένα θέματα, τη στιγμή που η Βρετανία έχει υποχωρήσει σε σειρά άλλων.

«Η μη επίτευξη συμφωνίας δεν είναι η επιθυμητή για μας αφετηρία», τονίζει ο Μάικλ Γκόουβ. «Αλλά αν η επιλογή είναι συμφωνία που μας δένει τα χέρια και καθορίζει ένα μη αποδεκτό μέλλον, τότε πιστεύουμε πως είναι καλύτερα να φύγουμε με μία συμφωνία με βάση τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ξέρουμε πολύ καλά πως μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει ανατροπή της σημερινής τάξης στα σύνορα και θα αυξήσει τις τιμές των εισαγομένων και εξαγομένων προϊόντων. Αλλά αν δεν μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία τύπου Καναδά γιατί μια συγκεκριμένη χώρα (μέλος της ΕΕ) επιθυμεί τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος στον τομέα της αλιείας ή γιατί η Κομισιόν απορρίπτει κάθε ιδέα κρατικής οικονομικής παρέμβασης από μια χώρα που δεν ειναι μέλος, τότε ναι, είμεθα αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μόνοι στη μετά-Brexit περίοδο.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της ΕΕ»

Η αλιεία παραμένει αγκάθι στις σχέσεις του Λονδίνου με την ΕΕ

Η αλιεία παραμένει αγκάθι στις σχέσεις του Λονδίνου με την ΕΕ

Η παρέμβαση του Μάικλ Γκόουβ γίνεται μόνο λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έρχεται ως φωνή στήριξης των όσων έχει δηλώσει πριν από αυτόν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο BBC, ο Μάικλ Γκόουβ προειδοποιεί ότι οι πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας είναι πλέον λιγότερες από 50% και τονίζει ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδό τους. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα θέλαμε να δούμε μία αλλαγή στάσης από την πλευρά της ΕΕ».

Την Κυριακή πάντως 70 βρετανικές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν πάνω από επτά εκατομμύρια εργαζόμενους, καλούν την κυβέρνηση Τζόνσον να επιστρέψει  στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο