Μεγάλα ερωτήματα για την κατάσταση στην σόου μπίζνες της Ιαπωνίας έχουν προκαλέσει οι θάνατοι από αυτοκτονία εκπροσώπων της σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού Variety. Οι αυτοκτονίες έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους δύο μήνες στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Πιο συγκεκριμένα την ζωή τους πήραν οι ηθοποιοί Χαρούμα Μιούρα, Γιούκο Τακεούτσι και Σέι Ασίνα. Επίσης, αυτόχειρας έγινε και η Χάνα Κιμούρα, σταρ δημοφιλούς ριάλιτι της ιαπωνικής τηλεόρασης.

Αν και οι δυτικές κουλτούρες θεωρούν ότι οι Ιάπωνες έχουν ενστερνιστεί και αγκαλιάσει την ιδέα της αυτοκτονίας (αρκεί να θυμηθούμε το χαρακίρι των σαμουράι ή τις αποστολές αυτοκτονίας των καμικάζι αεροπόρων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη. Εν προκειμένω, οι άνθρωποι αυτοί φαίνεται ότι ωθήθηκαν για διαφορετικούς λόγους στην αυτοκτονία, με κοινή συνισταμένη τον παράγοντα της κατάθλιψης.   

Η Κιμούρα για παράδειγμα έγινε στόχος επιθέσεων από τα social media λόγω της φιλονικίας της  με έναν συμπρωταγωνιστή της στο ριάλιτι σόου «Terrace House» που έγινε παγκοσμίως γνωστό μέσω της πλατφόρμας Netflix. «Ζητώ συγγνώμη» ήταν το τελευταίο μήνυμα της 22 χρονης Κιμούρα στο Instagram πριν αφαιρέσει την ζωή της στις 23 του περασμένου Μαίου.  

Στην περίπτωση της Τακεούτσι, η οποία μάλιστα ήταν μητέρα δύο παιδιών, η αυτοκτονία της οφείλεται σε βαριάς μορφής κατάθλιψη. Αυτό θεωρείται  πολύ σημαντικό στην Ιαπωνία διότι σύμφωνα με τους ειδικούς το στίγμα της ντροπής σε περίπτωση που έχεις ψυχολογικά θέματα είναι πολύ πιο έντονο στην Ιαπωνία σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Φυσικά, με την νόσο COVID 19 διαρκώς παρούσα, τέτοιοι οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί στην Ιαπωνία όπου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ανεργίας. Μόνον τον Αύγουστο οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 246 σε όλη την ιαπωνική επικράτεια με συνολικό νούμερο 1849 – στην πλειοψηφία τους γυναίκες.