Συνολικά, απορρίφθηκαν 2,2 εκατομμύρια διαφημίσεις στο Facebook και το Instagram και αποσύρθηκαν 120.000 αναρτήσεις για απόπειρα «παρεμπόδισης της ψηφοφορίας» στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Facebook Nick Clegg.

Επιπλέον, οι προειδοποιήσεις δημοσιεύτηκαν σε 150 εκατομμύρια παραδείγματα ψευδών πληροφοριών που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο, δήλωσε ο πρώην βρετανός αντιπρόεδρος στο γαλλικό περιοδικό Journal du Dimanche την Κυριακή.

Διαφημίσεις και regulations

Σύμφωνα με το Guardian, το Facebook εντείνει τις προσπάθειές του για να αποφύγει την επανάληψη γεγονότων που οδήγησαν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, που κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ, όταν το δίκτυό του χρησιμοποιήθηκε για απόπειρες χειραγώγησης ψηφοφόρων, που πραγματοποιήθηκαν από τη Ρωσία.

Υπήρχαν παρόμοια προβλήματα πριν από το δημοψήφισμα της Βρετανίας το 2016 σχετικά με την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τριάντα πέντε χιλιάδες υπάλληλοι φροντίζουν την ασφάλεια των πλατφόρμων μας και συμβάλλουν στις εκλογές», δήλωσε ο Clegg, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων και επικοινωνιών στο Facebook.

«Έχουμε δημιουργήσει συνεργασίες με 70 εξειδικευμένα μέσα, συμπεριλαμβανομένων πέντε στη Γαλλία, για την επαλήθευση των πληροφοριών», προσέθεσε.

Το AFP είναι ένας από αυτούς τους συνεργάτες. Ο Clegg προσέθεσε ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί επίσης τεχνητή νοημοσύνη που «κατέστησε δυνατή τη διαγραφή δισεκατομμυρίων αναρτήσεων και ψεύτικων λογαριασμών, ακόμη και πριν αναφερθούν από τους χρήστες».

Το Facebook αποθηκεύει επίσης όλες τις διαφημίσεις και τις πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδότησή τους και την προέλευσή τους για επτά χρόνια «για να εξασφαλίσει διαφάνεια», είπε.

Το 2016, ενώ ήταν ακόμα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Clegg παραπονέθηκε στο Journal du Dimanche ότι το Facebook δεν είχε εντοπίσει ή καταστείλει ένα μόνο ξένο δίκτυο που παρεμβαίνει στις εκλογές των ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, ο Τραμπ κατηγόρησε το Facebook και το Twitter επειδή μπλοκάρουν συνδέσμους προς ένα άρθρο της New York Post με το οποίο ισχυρίζονται ότι θα αποκαλύψουν διεφθαρμένες συναλλαγές από τον εκλογικό αντίπαλο Joe Biden και τον γιο του Hunter στην Ουκρανία.

Μια μέρα νωρίτερα το Facebook ανακοίνωσε την απαγόρευση των διαφημίσεων που αποθαρρύνουν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, υπό το πρίσμα της πανδημίας του κορανοϊού, η οποία είπε ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης «τόνισε τη σημασία των προληπτικών συμπεριφορών υγείας».