Ένα βήμα πριν φτάσουν στο επίπεδο 4 και τεθούν σε lockdown βρίσκονται 14 περιοχές της χώρας.

Τα επιδημιολογικά φορτία στους συγκεκριμένους νομούς είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα με τους ειδικούς να τονίζουν πως τα μέτρα αυτοπροστασίας και υγιεινής πρέπει να τηρούνται από όλους με μεγάλη προσοχή. Οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για να φανεί εάν και άλλοι νομοί μετά την Κοζάνη μπουν σε lockdown.

14 νομοί σε ολόκληρη την Ελλάδα βρίσκονται ένα βήμα μακριά από το τοπικό lockdown. Μετά την Κοζάνη που τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται στο επίπεδο 4 του υγειονομικού χάρτη της Πολιτικής Προστασίας, πολλές περιοχές κινδυνεύουν, εάν το επιδημιολογικό φορτίο δεν μειωθεί, να μπουν και αυτές στη λίστα με τα πιο αυστηρά μέτρα.

Στο επίπεδο 3 σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται ο νομός Καρδίτσας, ο νομός Καστοριάς, η Πέλλα, και οι νομοί Τρικάλων και Ιωαννίνων.

Από την Κοζάνη ο Νίκος Χαρδαλιας έκανε έκκληση στους πολίτες όλης της χώρας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τηρώντας τους κανόνες αυτοπροστασίας.

Σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάσταση στην Αττική

Πρωταθλήτρια στα κρούσματα κοροναϊού πάντως είναι η Αττική, ενώ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται και στην Αχαΐα. Τα νησιά της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σάμου βρίσκονται και εκείνα στο επίπεδο 3.

Η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική δημιουργεί ανησυχία ότι αρκετά από αυτά τα άτομα ενδεχομένως να χρειαστεί να νοσηλευθούν κάτι που ασκεί πίεση στο σύστημα υγείας.

Στο επίπεδο 3 και το Ηράκλειο της Κρήτης με τους κατοίκους να ανησυχούν για την εξάπλωση του κοροναϊού.

Μία ανάσα πριν το lockdown τα Γιάννενα

Την ίδια ώρα, φόβος επικρατεί στους κατοίκους των Ιωαννίνων, καθώς η πόλη βρίσκεται ένα βήμα πριν από το lockdown.

Τα μέτρα τηρούνται κατά γράμμα, με τους πολίτες να κάνουν χρήση της μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, παρόλο που η πόλη βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ισχυρής σύστασης.

Φαινόμενα συνωστισμού δεν παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο, , ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία, τα κρούσματα είναι διασπαρμένα τόσο μέσα στην πόλη όσο και στις γύρω περιοχές.

Κατρακυλάει και η Θεσσαλονίκη

Διάχυτη είναι η ανησυχία στη Θεσσαλονίκη καθώς ενώ την περασμένη Δευτέρα τα κρούσματα ήταν μόλις 6, μία ημέρα μετά σκαρφάλωσαν στα 36, το Σάββατο εκτοξεύθηκαν στα 56 και χτες έφθασαν τα 63.

Ο συνωστισμός που καταγράφηκε το προηγούμενο διάστημα σε ανοιχτά θέατρα, σε μπαρ και καφέ στο κέντρο της πόλης, είναι για τους ειδικούς οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην αύξηση των κρουσμάτων.

Ενδεικτική είναι και η δραματική αύξηση κατά 290% στη συγκέντρωση του γονιδιώματος του κοροναϊού στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Οι Θεσσαλονικείς δεν κρύβουν ότι φοβούνται για το τί έπεται, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, τα οποία επιφορτίζονται με διακομιδές απ’ όλη την βόρεια Ελλάδα.

Κοζάνη: Ουρές για rapid test μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων

Τρέχουν να κάνουν rapid test οι κάτοικοι στην Κοζάνη, καθώς τις προηγούμενες ημέρες σχηματίστηκαν ουρές έξω από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης εντοπίστηκαν 41 εστίες μετάδοσης με έντονο συγχρωτισμό να παρατηρείται στα στέκια της νεολαίας.

Τα σχολεία που παραμένουν ανοιχτά διχάζουν. Οι γονείς εκφράζουν την ανησυχία τους. Ωστόσο, οι ειδικοί επιμένουν ότι τα παιδιά είναι ασφαλέστερα μέσα στο σχολείο, όπως τόνισε μετά τη σύσκεψη στην Κοζάνη και ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Η μάσκα στην πόλη είναι υποχρεωτική και στους ανοιχτούς χώρους. Εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και καφέ παραμένουν κλειστά, με τις επιχειρήσεις να φτάνουν στα όριά τους.

Οι τοπικοί φορείς εφιστούν την προσοχή. Προτρέπουν στον περιορισμό των μετακινήσεων και κρούουν τον κώδωνα στους αρνητές της μάσκας.

Τα μέτρα θα επανεξεταστούν μετά τις 29 Οκτωβρίου.

Έκρηξη Χαρδαλιά κατά πάντων

Την ίδια ώρα άστραψε και βρόντηξε ο Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς τους είπε γνώριζαν για εστίες κοροναϊο΄ύ  και δεν έκαναν κάτι για να το αποτρέψουν.

Ο ίδιος έκανε λόγο για πάρτι σε σπίτι με περισσότερα από 70 άτομα νεαρής ηλικίας, ενώ έδωσε και τη λίστα με καταστήματα που δεν τηρούσαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Θετικός βρέθηκε και κουρέας που παρέδιδε υπηρεσίες κατ’ οίκον.

Υγειονομική βόμβα παραμένουν τα γηροκομεία καθώς χθες σε γηροκομείο της Γλυφάδας εντοπίστηκαν 10 κρούσματα, εκ των οποίων τα πέντε έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Κλειδωμένοι υπό άθλιες συνθήκες βρέθηκαν ηλικιωμένοι σε γηροκομείο στις Σέρρες

Την ίδια στιγμή, σοκ έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι στις Σέρρες, στην περιοχή του Λιθότοπου, κοντά στη λίμνη Κερκίνη, λειτουργούσε ένα παράνομο γηροκομείο, μέσα στο οποίο ζούσαν υπό άθλιες συνθήκες 11 ηλικιωμένοι.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν μία ηλικιωμένη τρόφιμος εθεάθη να κυκλοφορεί στο Λιθότοπο με το νυχτικό της και φαινόταν σαν χαμένη. Ο φαρμακοποιός που την είδε ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία.

Όλοι οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνταν στο παράνομο γηροκομείο μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας των Σερρών.

Παγώνη: Μπαίνουμε στο χειμώνα με μεγάλες δυσκολίες

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας, μετά και τα αυξημένα περιστατικά θανάτων και διασωληνώσεων.

Η πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Αθηνών – Πειραιάς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, έκανε μια δυσοίωνη ανάλυση για τους μήνες που έπονται.

«Μπαίνουμε στο χειμώνα με μεγάλες δυσκολίες που δεν ξέρω πώς θα ξεπεράσουμε. Από εδώ και πέρα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί, δεν περιμέναμε πως τα κρούσματα θα αυξηθούν τις τελευταίες ημέρες, πιστεύαμε για μια ευθεία της καμπύλης, δυστυχώς δεν έγινε έτσι» τόνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως παρόλο που πέρασαν τρεις εβομάδες από τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί, αυξήθηκαν οι νεκροί, τα κρούσματα και οι διασωληνώσεις (25 θάνατοι σε τρεις μέρες), και αυτό δεν είναι καλός δείκτης, ενώ όλοι αυτοί οι παράμετροι φανερώνουν πως το επόμενο τρίμηνο θα είναι πολύ δύσκολο.

«Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων τον χειμώνα, στόχος είναι να μειωθούν γιατί αν φτάσουμε τον Νοέμβριο και με τη γρίπη τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα» επισήμανε.

Δερμιτζάκης : Τα κρούσματα μπορεί να αυξηθούν ραγδαία – Στις πορτοκαλί περιοχές να φορούν μάσκα παντού

Ότι τα κρούσματα τις επόμενες δύο εβδομάδες μπορεί να αυξηθούν ραγδαία, ανέφερε και ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης, τονίζοντας πως χρειαζόμαστε βαριά μέτρα ενάντια στη διασπορά του κοροναϊού, αλλά και τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στις πορτοκαλί περιοχές.

Ο ίδιος θεώρησε λογικό να υπάρχουν στη χώρα 20.000 κρούσματα.

«Μπορεί να είμαστε στην αρχή ενός νέου κύματος. Ένα άλμα μπορεί να γίνει σε δύο εβδομάδες. Όπως έγινε στην Ελβετία. Οι αυξήσεις μπορεί να επιταχυνθούν πολύ γρήγορα. Στην Ελλάδα δεν θα είναι τόσο απότομες όσο στο εξωτερικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας στο Open, την αποτελεσματικότητα των μέτρων σημείωσε ότι θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα ως χώρα. «Από εδώ και πέρα χρειάζονται βαριά μέτρα που θα μπουν μόνιμα. Σε πορτοκαλί περιοχές θα έβαζα το «μάσκα παντού». Κι ακόμη θα έβαζα περισσότερη τηλεργασία και να δοθεί κίνητρο για περισσότερους, όπως για το 80%» τόνισε.

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις του για τον χειμώνα που έρχεται σχολίασε ότι τον Φεβρουάριο – Μάρτιο θα αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός και θα φανούν τα αποτελέσματα, ενώ ανέφερε ότι θα πρέπει και το επόμενο καλοκαίρι να προσέχουμε παραπάνω. «Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο αριθμό θανάτων για τα κρούσματα που έχει. Πρέπει να δοθεί κίνητρο στους πολίτες για να προσέχουν, τα πρόστιμα δεν βοηθούν» υπογράμμισε.