Η επέλαση της πανδημίας στους νέους τρομάζει τους επιστήμονες. Τον περασμένο μήνα και τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους που νόσησαν ήταν ηλικίας κάτω των 40 ετών.

Στην Πάτρα, σε μια περιοχή που φλερτάρει με το κόκκινο στο χάρτη της επικινδυνότητας, τα κρούσματα στους νέους είναι καθημερινό φαινόμενο. Σήμερα καταγράφηκαν 6 σε φοιτητές στο πανεπιστήμιο της πόλης.

Οι εικόνες συνωστισμού προβληματίζουν. Νέοι συνωστίζονται στα σκαλάκια Αγίου Νικολάου. Χωρίς μάσκες, χωρίς αποστάσεις.

Αλλά και στην Αθήνα οι νέοι προβληματίζονται και ανησυχούν. «Άλλοι τηρούν τα μέτρα, άλλοι όχι, είναι ατομική ευθύνη»

Η εξάπλωση της επιδημίας ώθησε πολλούς νέους να αλλάξουν συνήθειες ετών. Όπως τον Ηλία που μένει στο Ηράκλειο της Κρήτης και έζησε αυστηρά περιοριστικά μέτρα. «Θα βγούμε για έναν καφέ περιορισμένο, θα πάμε γα ένα φαγητό, δεν χρειάζεται να πάμε 10 άτομα».

Η εξάπλωση του κοροναϊού φοβίζει την Στέλλα, που βρίσκεται στον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης της. «Φίλοι μου που δεν πίστευαν στον ιό κόλλησαν και μετέδωσαν τον ιό στους γονείς τους».

Η μάσκα και οι αποστάσεις έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας για την Κορίνα, καθώς καθημερινά έρχεται μέσα από τη δουλειά της σε επαφή με πολύ κόσμο. «Προσέχω λόγω ευπαθών ατόμων στην οικογένεια, μάσκα, συχνό πλύσιμο χεριών».

Και μπορεί οι περισσότεροι νέοι να είναι ασυμπτωματικοί αλλά, όπως λένε οι ειδικοί, δεν είναι άτρωτοι και πολλές φορές μπορεί άθελά τους να μεταδώσουν τον ιό σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με δραματικές συνέπειες.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA