Τεράστιο πρόβλημα με τα χιλιάδες αδέσποτα ζώα συντροφιάς, αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό η Σαλαμίνα. Αγέλες ζώων που δεν μπορούν να ελεγχθούν, με τον δήμο να ζητά βοήθεια προκειμένου να διαχειριστεί ένα μείζον πρόβλημα.

Με μια σειρά από δράσεις η δημοτική αρχή επιχειρεί να ελέγξει την κατάσταση, ωστόσο, αν δεν υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός, τότε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα

Ο δήμος Σαλαμίνας έχει τοποθετήσει σε 19 σημεία του νησιού ταΐστρες και ποτίστρες για τους τετράποδους φίλους μας. Εχει ενότητες ενημερωτικές στην ιστοσελίδα του για τις βασικές υποχρεώσεις ιδιοκτητών δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς.

Ομως δεν μπορεί να εμποδίσει την ραγδαία εξάπλωση της ανθρώπινης ασυνειδησίας αφού κάθε καλοκαίρι πρώην οικόσιτα ζώα γίνονται σε λίγα λεπτά αδέσποτα από απόφαση του πρώην “δεσπότη” ανθρώπου. Τουρίστες του Σαββατοκύριακου, κι όχι μόνο, επισκέπτονται το νησί με τα ζώα τους και στη συνέχεια τα εγκαταλείπουν χωρίς καμία ενοχή.

Σήμερα στον δήμο Σαλαμίνας υπολογίζονται σε περίπου 4.000 χιλιάδες τα ζώα συντροφιάς που για κάποιους συνανθρώπους μας θεωρούνται αναλώσιμα “παιχνίδια” με ημερομηνία λήξης και αποφασίζουν μετά τις διακοπές τους είτε την μονοήμερη εκδρομή τους να τα παρατήσουν κάπου όπου θα είναι βέβαιοι πως δεν θα τους ακολουθήσει αφού όσο και αν θέλει ένα ζωάκι δεν μπορεί να κολυμπήσει τόσα ναυτικά μίλια.

Να είστε σίγουροι όμως πως το ζωάκι που ξέρει να συγχωρεί αν υπήρχε τρόπος θα ταξίδευε όσο χρειαστεί για να επανενωθεί με την ανθρώπινη οικογένεια του. Πάμε όμως παρακάτω διότι για τους ανθρώπους που παρατάνε τα ζώα όσο μελάνι και αν χυθεί ποτέ δεν θα γεμίσει τα άδεια σαν τα μύδια όταν καταναλώνονται μυαλά τους. Ο δήμος απευθύνει έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς να μεριμνήσουν καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος τα ζωντανά στη προσπάθεια τους να προσαρμοστούνε σε μια άλλη πραγματικότητα να εμφανίσουν επιθετικές τάσεις λόγω του φόβου που τα διακατέχει.

Η αλήθεια είναι πως αρκετοί κάτοικοι του νησιού κυκλοφορούν ανάμεσα σε μικρές αγέλες ζώων και η ανησυχία τους είναι έκδηλη. Η δημοτική αρχή έχει περιορισμένες δυνατότητες ακόμη και να στειρώσει τα ζώα πράγμα που το πράττει, αφού συνεχώς όλο και περισσότερα ζώα βρίσκονται παρατημένα από ανθρώπους. 4 χιλιάδες κυρίως σκυλιά κυκλοφορούν στη Σαλαμίνα και οι πιθανότητες αυτός ο αριθμός να αυξάνεται εφόσον δεν ελεγχθεί συνολικά είναι πάρα πολλές.

Ζητήσαμε και λάβαμε όλο τα στοιχεία από την δημοτική αρχή του κ. Παναγόπουλου που εμφανίζεται πολύ ευαισθητοποιημένη με το συγκεκριμένο θέμα και αγωνιά για την επόμενη μέρα σε σχέση με την ασφάλεια των ανθρώπων και την φροντίδα των ζώων.

·        4.000 αδέσποτα ζώα. Καταγραφή του ΔΙ.ΚΕΠ.Α.Ζ. από το 2009 μέχρι σήμερα και από το αρχείο του Δήμου μας (σύμφωνα με τον αριθμό των στειρώσεων και τοποθέτησης σημάνσεων στα κτηνιατρεία του νησιού που πραγματοποιούμε).

·        Μη καταγραφή και τοποθέτηση σήμανσης δεσποζόμενων ζώων τα οποία θεωρούνται εν δυνάμει αδέσποτα. Αυτή τη στιγμή καταγεγραμμένα στον Δήμο Σαλαμίνας είναι περίπου 2.000 ζώα.

·        Πολλά από τα δεσποζόμενα ζώα κάνουν ανεξέλεγκτες γέννες, με αποτέλεσμα, από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι σήμερα να μετράμε τουλάχιστον 150 νέα κουτάβια στους δρόμους σύμφωνα με τηλεφωνήματα πολιτών που τα βρίσκουν πεταμένα σε κάδους απορριμάτων.

·        Ο πληθυσμός κατά τους θερινούς μήνες φτάνει στις 350.000 όπου και παρατηρείται αύξηση εγκατάλειψης των ζώων.

·        Τηλεφωνικές καταγγελίες πολιτών για επιθέσεις από αγέλες ζώων (επιβεβαιωμένα κρούσματα από το Κ.Υ.Σ. & Ιδιώτες γιατρούς).

·        Επισημαίνεται ότι δεν υφίσταται καμία δομή και ανθρώπινο δυναμικό για τα ζώα έτσι ώστε να μπορέσουμε να απομακρύνουμε τα επικίνδυνα ζώα από το σημείο του δαγκώματος μέχρι σήμερα.

·        Άρρωστα, τραυματισμένα, έγκυος σκυλιά που χρήζουν νοσηλεία, κάθε Δευτέρα γίνεται η περισυλλογή 4 ζώων, που κρίνουμε αναγκαία να εισαχθούν στο ΔΙ.ΚΕΠ.Α.Ζ., αριθμός που δεν επαρκεί. Άλλα σοβαρά περιστατικά που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα της Δευτέρας, καλύπτονται από φιλόζωους πολίτες σε κτηνιατρεία του νησιού με ιδίους πόρους.

·        Για εξετάσεις, εμβολιασμό, αποπαρασίτωση και σήμανση των αδέσποτων σκύλων, πραγματοποιούνται 3 φορές την εβδομάδα αυθημερόν επισκέψεις στο ΔΙ.ΚΕΠ.Α.Ζ. με οχήματα φιλόζωων.

·        Κατά τα προηγούμενα έτη, δεν υπήρχε κανένα πρόγραμμα του Δήμου μέχρι 31/08/2019, εκτός από την διαχείριση του ΔΙ.Κ.Ε.Π.Α.Ζ.

·        Για τις αδέσποτες γάτες, δεν υπήρχε καμία μέριμνα.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

·        Σύσταση ομάδας εθελοντών

·        Παρακολούθηση σεμιναρίων Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων

·        Άυξηση του αριθμού των ζώων περισυλλογής και μεταφοράς προς το ΔΙ.Κ.Ε.Π.Α.Ζ.

·        Διενέργεια εμβολιασμών και αποπαρασιτώσεις αδέσποτων ζώων

·        Μηνιαία ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την κίνηση των ζώων που μεταφέρονται στο ΔΙ.Κ.Ε.Π.Α.Ζ.

·        Μετά από προσκόμιση ιατρικής ενημέρωσης για δήγμα κυνός (δάγκωμα από σκύλο), ακολουθείται η διαδικασία κρίσης επικίνδινων ζώων συντροφιάς και την διαχείριση τους σύμφωνα με τον ν. 4039/12 όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4235/14.

·        Αγορά και τοποθέτηση 20 ταΐστρων και ποτίστρων.

·        Εθελοντικές δράσεις συλλογής ξηράς τροφής σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

·        Διανομή ξηράς τροφής που ξεπερνάει τους 2 τόνους.

·        Διανομή Αντιπαρασιτικού για 500 ζώα

·        Bεβαιώσεις σίτισης σε φιλόζωους πολίτες κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

·        500 κιλά Pedigree & 864 ενδοπαρασιτικά χάπια από Υπουργείο Εσωτερικών και Π.Ε.Δ.Α.

·        Χρηματοδότηση και εκταμίευση 15.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για τροφές, φάρμακα,κ.λ.π.

·        Έλεγχος στα πορθμεία του νησιού από τους Υπεύθυνους του Τμήματος και το Λιμενικό Σώμα & διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων.

·        Πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων γατών σε συνεργασία με την Ε.Δ.Κ.Ε., με 192 στειρώσεις στα κτηνιατρεία του νησιού.

·        Έγκριση 15.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του 2020 για αγορά οχήματος για τα αδέσποτα ζώα.

·        Έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 120 υιοθεσίες αδέσποτων ζώων.

·        Στα κτηνιατρεία του νησιού, έχει γίνει περίθαλψη σε τουλάχιστον 100 αδέσποτους σκύλους & γάτες & περίπου 150 στειρώσεις αδέσποτων σκύλων.

·        Στο ΔΙ.Κ.Ε.Π.Α.Ζ. έχει γίνει εισαγωγή σε 55 άρρωστα, 26 τραυματισμένα, 55 στειρώσεις, 95 αυθημερόν περιστατικά.

Ότι συμβαίνει στη Σαλαμίνα συμβαίνει βεβαίως και αλλού. Ελπίδα υπάρχει να λυθεί το ζήτημα αφού η κεντρική πολιτική ηγεσία μέσω των αρμοδίων υπουργείων εμφανίζεται αποφασισμένη να βάλει ένα τέλος στην ανθρώπινη ασυνειδησία και την ανθρώπινη βία σε βάρος των ζωντανών με αυστηρά μέτρα και ποινές. Διότι και η εγκατάλειψη είναι μια αξιόποινη πράξη ανάμεσα στους ανθρώπους και ίσως κάποια στιγμή να εφαρμόζονταν και στη περίπτωση εγκατάλειψης ζώων.