Στην αντεπίθεση πέρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ η οποία είχε ως στόχο να απαντήσει στα όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και στις αναφορές στο σχέδιο των συμπερασμάτων για τις προκλήσεις της Άγκυρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, σε ερώτημα δημοσιογράφου σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε τα εξής:

«Οι σπασμωδικές αντιδράσεις της Τουρκίας σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Αρμενία και το Ιράκ, το μόνο που κάνουν είναι να αναδεικνύουν διεθνώς το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει συνεπεία των δικών της επιλογών.

Όσο για τον εξωφρενικό ισχυρισμό της ότι αποτελεί κοινό παρονομαστή για τη λύση όλων των προβλημάτων στην περιοχή, θα ήταν σκόπιμο να τον επιβεβαιώσει με τις χώρες της περιοχής που μάλλον ως κοινό παρονομαστή των προβλημάτων τους την αισθάνονται.»

Εμπρηστικό σχόλιο από το τουρκικό ΥΠΕΞ

Λίγες ώρες αφού ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής, η οποία έδωσε διορία στην Τουρκία μέχρι τον Δεκέμβριο να αλλάξει τη στάση της, η Άγκυρα συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική και βάλλει κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ χαρακτηρίζει «κακομαθημένες» την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, με ανακοίνωση σχολιάζει το κείμενο συμπερασμάτων της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, μέσα στο οποίο υπήρχαν αναφορές για την χώρα του.

Όπως τονίζει ο τούρκος αξιωματούχος «καλό θα είναι η ΕΕ να τηρήσει ουδέτερη στάση και να προσφέρει συμβουλές προσανατολισμένες στην εύρεση λύσης από το να μας απειλεί».

Στη συνέχεια, σημειώνει πως η Τουρκία έδειξε προθέσεις και καλή θέληση για έναρξη διαλόγου και τώρα περιμένει συγκεκριμένα βήματα και απτές ενέργειες από την Ευρώπη για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μάλιστα, κάνει λόγο για «συνήθη προκατειλημμένη στάση της ΕΕ κατά της Τουρκίας», ενώ δεν αποτελεί έκπληξη για την Άγκυρα που η Ένωση χαρακτηρίζει ως «προκλητική την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

«Πυρά» κατά Ελλάδας και Κύπρου

Επίσης, στρέφει τα πυρά του κατά της Ελλάδας και της Κύπρου λέγοντας πως οι δύο χώρες έχουν «παράλογα και αναιδή αιτήματα που πρέπει να σταματήσουν».

Τέλος, τονίζει πως «οι συνεχιζόμενες απειλές για κυρώσεις από την ΕΕ περισσότερο αποθαρρύνουν και δεν ενθαρρύνουν τον διάλογο και τη συμφιλίωση και αποδεικνύουν ότι ο σκοπός και η γλώσσα της απέχουν πολύ από την ειλικρίνεια και την εποικοδομητικότητα».